Spel aan de Maas: 2 januari 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek, Nienke, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Mysterie van Zweinstein
Puerto Rico
Lord of the Rings: The Two Towers
Take5!

Omdat oudejaarsavond deze week op een dinsdag viel, werd de spellenavond verplaatst naar donderdag, waarmee direct het nieuwe jaar werd ingeluid. Nienke was in Rotterdam om het nieuwe huis van Dagmar en Niek te bekijken, en vond het leuk eens mee te spelen.

Mysterie van Zweinstein

Spelers: Dagmar, Niek, Nienke en Wendy

Omdat dit spel al erg lang ongespeeld (en daarmee ongerecenseerd) bij Wendy in de kast lag had ze de poging maar weer eens gewaagd om een kinderspel op de dinsdagavond mee te nemen. Met verrassend veel animo deze keer.
Dagmar en Niek hadden vriendin Nienke meegenomen en zo waren er al vier spelers gevonden. Misschien was het leuke uiterlijk en de bekendheid met het boek een reden om met enthousiasme aan het spel te beginnen.
Niek was de enige die het spel Cluedo niet kende en kreeg daarom extra uitleg. Het spel lijkt er erg op, met enkele tovertrucjes als extra.  Wat ook anders is, is dat niet alle kaartjes in het begin worden verdeeld, maar dat je die kunt verdienen door naar een andere kamer te lopen. Hiermee kwam meteen een extra geluksfactor om de hoek kijken. Niek gooide niet zo hoog en kon daardoor niet ieder ronde een andere kamer bereiken. En alleen daar kan je kaarten verdienen. Bovendient struint er in het midden een spook rond dat je kaarten af kan pakken of je in een kamer kan opsluiten. Alleen in het begin is er gebruik gemaakt van het spook. Toen de kaarten eenmaal verdeeld waren hadden we allemaal wel iets beters te doen. Niek had de minste kaarten verzameld maar was toch als eerst ervan overtuigd te weten wat er gebeurt was. Dit tot grote hilariteit van de andere spelers, omdat die wisten dat het niet mogelijk was dat zeker te weten na drie keer vragen en ook drie maal een kaart ter inzage te hebben gehad…
En helaas, zijn moed werd dan ook niet beloond. Voor de rest van het spel was zijn enige taak had laten bekijken van de kaarten. Dagmar en Wendy struinden ondertussen behoorlijk effectief door Zweinstein. Nienke had de smaak nog niet zo te pakken en was meer geïnteresseerd in de smartlap op haar discman.
Tegelijkertijd dachten zowel Dagmar als Wendy de juiste oplossing te weten. Hier was het weer zo?n geluksfactor die een dominante rol speelde. Om op de juiste plaats te komen heb je een speciale kaart nodig (dan mag je door een geheime gang en dat soort dingen). Wendy had zo?n kaart en liep vastberaden de trap op. Dagmar had hier natuurlijk geen zin in, en ging voor Wendy de route blokkeren. Uiteindelijk ging ze toch een kamer in, maar door haar worp mocht ze een Zweinstein kaart trekken. Deze keer was het geluk wel met haar, want de kaart liet haar verplaatsen naar een kamer van haar keuze. Alwaar bleek dat ze het mysterie juist had opgelost.

Waardering: Nienke en Wendy 2½ (als je in je achterhoofd houdt dat het een kinderspel is), Dagmar en Niek 2

Puerto Rico

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke en Peter Hein

Hiekes eerste ervaring met Puerto Rico enkele weken eerder was haar goed bevallen. Op haar verzoek had Bas het meegenomen. Ook Dirk Jan, die het niet eerder had gespeeld, en Peter Hein waren van de partij.
Peter Hein mocht het spel beginnen, en maakte van de gelegenheid gebruik om een Hospiz te maken. Hierdoor had hij nooit een tekort aan kolonisten, en hoefde de Bürgermeister alvast niet meer te kiezen. Dirk Jan had aanvankelijk een voorkeur voor de Siedler, en in combinatie met een Hazienda was zijn eiland al snel vol met steengroeven en plantages. Hieke koos een paar keer de Aufseher op een wat ongelukkig tijdstip; tot twee keer toe ging Peter Hein er met de Kapitän vandoor om veel punten te scoren, terwijl Hieke en ook Bas hun pas geoogste gewassen weer konden doordraaien. Zodoende besloten ze beiden maar een groot opslaghuis aan te schaffen, om dit soort grappen tegen te gaan. Omdat vooral Dirk Jan erg vaak de Bürgermeister koos, en iedereen veel lege gebouwen in zijn stad had staan, raakten de kolonisten erg snel op. In wat de laatste ronde leek, maakte Bas het spel maar af door de Bürgermeister te kiezen. Hierdoor had hij het meeste profijt van zijn Festung, die hij in de vorige Baumeisterronde nog voor de neus van Peter Hein had weggekaapt.
De drie heren zaten in punten erg dicht bij elkaar. Peter Hein had verreweg de meeste punten gescoord met het verschepen van goederen, en claimde de overwinning. Hieke bleef wat achter, en vond dat ze het spel nog maar eens moest spelen om het goed onder de knie te krijgen. Iedereen was erg enthousiast.

Uitslag: Peter Hein 38, Dirk Jan 35, Bas 34, Hieke 23
Waardering: Bas en Peter Hein 5, Dirk Jan 4½, Hieke 4

Lord of the Rings: The Two Towers

Spelers: Dagmar, Niek, Nienke en Wendy

Na het oplossen van een mysterie voelden alle spellers nog wel wat voor nog een spelletje. Dit spel was voor iedereen (behalve Wendy) nieuw. Ook van dit spel werd men niet erg enthousiast. Iedereen deed gewoon maar wat op goed geluk. De eindscore lag dan ook erg dicht bij elkaar.

Uitslag: Wendy 17, Niek 16, Nienke 15, Dagmar 13
Waardering: Wendy 3, Dagmar en Niek 2½, Nienke 2

Take5!

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke en Peter Hein

Puerto Rico had nog geen twee uur geduurd, dus was er genoeg tijd voor nog een afsluitertje. Dirk Jan had Take5! meegenomen, dat Hieke nog niet kende. In de eerste twee rondes was het voor haar een beetje er in komen, maar daarna scoorde ze nauwelijks nog punten. Ook Dirk Jan schraapte behoorlijk wat punten bij elkaar. In de laatste ronde waren alle rijen erg riskant, en hoopte iedereen het er beste van. Dirk Jan was echter zo vriendelijk telkens de laagste kaart te spelen, en zo een rij voor de rest vrij te maken. Hiermee scoorde hij 41 punten, en kwam op precies 100 punten uit. Na vier ronden was het spel dus al voorbij. Na twee ronden leek het nog een strijd tussen Bas en Peter Hein te worden, maar Peter Hein moest daarna lossen, en Bas won met zekere afstand.

Uitslag: Bas 19, Peter Hein 38, Hieke 46, Dirk Jan 100