Spel aan de Maas: 14 januari 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Frank, Geoffrey, Helen, Hieke, Niek, Pascal, Peter Hein, Poek, Shuk-ha en Wendy

Gespeelde spellen:

Adel Verpflichtet
Nautilus
Sternenschiff Catan
Take5!

Vanavond waren er wederom twee nieuwe spelers te begroeten, Pascal en Shuk-ha. Met een goede vertegenwoordiging van de meer ?ervaren? spelers werd het een drukke avond. Geoffrey, Peter Hein en Wendy hadden de week ervoor al een afspraak voor Nautilus gemaakt; de rest nam in kijkje op de spellenzolder om met een stapel spellen beneden te komen. Hieruit viel de keus op Adel Verpflichtet.

Adel Verpflichtet

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek, Pascal en Shuk-ha

Uit de enorme spellenvoorraad hadden Hieke, Pascal, Shuk-ha, Niek en Dagmar onder andere Adel Verplichtet mee naar beneden genomen. Eigenlijk is dit een spel voor maximaal vijf personen, maar omdat het niet lukte om twee groepen van drie te vormen, boden Dagmar en Niek aan om samen te spelen, zodat toch iedereen mee kon doen. Niemand had het spel ooit gespeeld. Gelukkig was Peter Hein bereid om de spelregels even snel uit te leggen. Deze zijn gelukkig vrij simpel.
Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te behalen met het houden van kunstexposities of door het achter slot en grendel zetten van de kunstdieven die daar op af komen. Er zijn twee locaties, het kasteel waar de exposities gehouden worden en het veilinghuis waar nieuwe kunstschatten aangekocht kunnen worden. De eerste stap van een beurt is dan ook dat iedere speler kiest op welke locatie hij deze ronde wil spelen. De volgende stap is dat de spelers kiezen wie ze zijn en de daarbij horende actie uitvoeren. In het veilinghuis kan je kiezen om een bod uit te brengen op een kunstwerk (en de hoogste bieder wint) of om met een dief het betaalde geld te jatten (en meerdere dieven lopen elkaar voor de voeten en gaan dus met lege handen naar huis). In het kasteel mag je een expositie houden (en degene met de grootste expositie krijgt de meeste punten), met een dief bij iedere expositie een kunstschat stelen (en hier kan iedere dief zijn slag slaan) of met een detective proberen boeven te vangen (en daar weer punten voor te krijgen).
Shuk-ha was, ondanks dat ze van te voren had gezegd dat ze écht niet kon bluffen, erg succesvol in het inzetten van dieven in het veilinghuis. Het geld dat ze daar binnen haalde zette ze vervolgens in een volgende ronde in om in het veilinghuis nieuwe kunstschatten te kopen. In het begin van het spel was zij daardoor de enige die een beetje met Pascal mee kon komen. Pascal had namelijk de beste beginnershand (alle spelers krijgen aan het begin vier kunstschatten) en wist hiermee veel punten binnen te slepen en daarmee een behoorlijke voorsprong op te bouwen. Hieke had juist heel veel pech met het inzetten van haar dieven. Haar eerste dief werd meteen in de kraag gevat door een detective. Dit was extra frustrerend doordat de dief aan het inbreken was in een lege expositieruimte en dus niet eens een leuk schilderijtje had weten buit te maken. In de volgende ronde zette Hieke haar tweede dief in, die ook meteen weer werd opgepakt en in het gevang verdween. Omdat de andere spelers geen dieven inzetten, kwamen de dieven van Hieke lange tijd niet vrij (er passen maximaal 5 dieven in het gevang). Dirk Jan probeerde vooral heel veel kunstschatten te verzamelen voor de eindronde. Helaas werd hij tegen de eind van het spel op een expositie door zelfs 2 dieven bezocht en werd daardoor een lelijk gat geslagen in zijn tentoonstelling. Niek had vooral last van Dagmar. Iedere keer als zij iets voorstelde, leverde deze actie weinig tot niets op. Toen hij haar niet meer mee liet beslissen, ging het ineens een stuk beter. Op het eind van het spel leek Dagmar het ook wat beter door te hebben en daardoor liepen ze hun achterstand stukje bij beetje in. Bij de eindsprint bleven ze dan ook de concurrentie net voor en wonnen dus dit spel. Shuk-ha had de grootste kunstcollectie (12 stuks), Niek en Dagmar hadden er 9, Pascal en Hieke hadden beiden 8 kunstwerken (maar Hieke had de oudste en daardoor was haar collectie waardevoller) en Dirk Jan had uiteindelijk maar een collectie van 7.

Uitslag: Dagmar en Niek 0, Shuk-ha ?2, Pascal ?4, Hieke ?9, Dirk Jan ?10
Waardering: Dagmar 4 en Shuk-ha 4, Niek, Pascal en Dirk Jan 3½, Hieke 2½

Nautilus

Spelers: Geoffrey, Helen, Peter Hein en Wendy

Helen had Nautilus al eerder gespeeld, en wilde graag weer eens meedoen. Ook Geoffrey kende het al, maar bij beide was de kennis van de regels wat weggezakt. Hieke werd bereid gevonden de regels uitleggen, in ruil waarvoor Peter Hein bij Adel Verpflichtet hetzelfde mocht komen doen.
Helen werd als startspeler aangewezen, en bouwde een wooneenheid met onderzoeksbasis eraan vast. Dit voorbeeld werd gevolgd door de rest, waarbij iedereen een andere basis maakte. Peter Hein begon al snel met varen, op de voet gevolgd door de rest. Wendy maakte op veel centrale locaties onderzoeksstations, die ze ook als eerste bemande. Daarmee verdiende ze erg veel geld met het huisvesten van gastonderzoekers. Dit geld investeerde ze weer in meer stations, waardoor ze bij verscheidene soorten de bonus verdiende. Tegen het einde van het spel zaten Geoffrey en Peter Hein erg krap bij kas. Helen had wat meer geld, en stak dat in het afgraven van de zeebodem. Dit leverde haar echter voornamelijk geld op, terwijl ze de punten beter kon gebruiken. Toen Wendy door haar geldvoorraad heen was, was het spel ook afgelopen. Inmiddels had ze verschillende bonussen van Geoffrey en Helen ingepikt, en bezat er aan het einde van het spel drie van de vijf. Haar overwinning was zodoende enorm. Iedereen vond het een leuk spel, al duurde het wel erg lang. De volgende keer zal dat minder zijn, als iedereen het spel beter kent.

Uitslag: Wendy 100, Geoffrey 41, Helen 39, Peter Hein 32
Waardering: Geoffrey, Helen en Wendy 4, Peter Hein 3½

Sternenschiff Catan

Spelers: Frank en Poek

Nadat de rest een bezoek aan de zolder had gebracht, gingen Frank en Poek een kijkje nemen of er iets van hun gading bijzat. Ze kwamen terug met Sternenschiff Catan, dat ze echter geen van beiden kenden. Ze gingen de strijd aan met de twee regelboekjes, maar konden pas na een tijd beginnen met spelen. Omdat Sternenschiff Catan ook nog eens redelijk lang duurt, was het einde van het spel nog niet bereikt toen het al laat genoeg was om te vertrekken. De laatste grens zal een andere keer verder verkend moeten worden. Franks interesse was in ieder geval gewekt, Poek kon minder goed een oordeel geven. Ondanks dat het spel niet uitgespeeld gaven beiden toch een waardering.

Waardering: Frank 4, Poek 3

Take 5!

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Pascal en Shuk-ha

Na Adel Verpflichtet vonden Dagmar en Niek het wel mooi geweest en gingen naar huis. De overgebleven spelers waren nog wel in voor een spelletje. Dirk Jan stelde Take5! voor, dat nieuw was voor Pascal en Shuk-ha. In de eerste ronde was er sprake van beginnersgeluk voor Shuk-ha en pech voor Pascal. Pascal zette zijn slechte reeks voort, maar doordat Hieke in de derde ronde 42 punten scoorde, werd hij net niet laatste. Dirk Jan liet zien dat ervaring toch telt in dit spel en won met overmacht.

Uitslag: Dirk Jan 14, Shuk-ha 53, Pascal 71, Hieke 75
Waardering: Dirk Jan 4, Hieke 3½, Pascal en Shuk-ha 3