Spel aan de Maas: 28 januari 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Benita, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Pascal, Peter Hein, Shuk-ha, Walter, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Union Pacific
Händler von Genua
Plank

Ook vanavond was er weer een debutant te begroeten in de persoon van Walter. Pascal en Shuk-ha was hun kennismaking met de spellenclub twee weken eerder goed bevallen, en vanavond speelden ze weer mee. Aanvankelijk begonnen twee groepen met Union Pacific en Händler von Genua; later op de avond kwam ook Willemien, die aan een spelletje Plank begon met Benita.

Union Pacific

Spelers: Dirk Jan, Pascal, Peter Hein, Shuk-ha en Walter

Peter Hein had Union Pacific weer eens meegenomen om te spelen. Aanvankelijk had hij wat concurrentie om andere spelers met Wendy, die Händler von Genua had meegenomen. Dirk Jan wilde sowieso Union Pacific wel spelen, en Pascal, Shuk-ha en Walter waren ook wel benieuwd. Alledrie kenden ze het spel niet, zodat Dirk Jan en Peter Hein het eerst uitlegden, en het spel ook maar begonnen.
Nog voor iedereen ook maar aan de beurt was geweest, viel de eerste dividendkaart al, zodat iedereen slechts een schamel bedrag verdiende. Peter Hein begon als enige met een aandeel in de blauwe maatschappij (waarvan er slechts zes zijn), en begon die maatschappij stevig uit te bouwen. Dirk Jan en Walter streden aanvankelijk om de paarse lijn, die ze samen uitbouwden. Uiteindelijk werd de strijd beslist in het voordeel van Walter, maar gelukkig voor Dirk Jan had hij ook andere plannen. Een daarvan was het verkrijgen van een meerderheid in aandelen Union Pacific, maar nu was het Peter Hein die hetzelfde plan had. Ook hier trok Dirk Jan aan het kortste eind, want hij eindigde met net een aandeel minder toen ze allemaal op waren. Hij en Peter Hein hadden ook nog eens de pech dat de tweede en derde dividenduitkeringen vlak na elkaar kwamen, zodat ze niet van hun opbouwende werk konden profiteren. Of was het gewoon slechte timing?
Pascal daarentegen had het beter voor elkaar; hij had bij de uitkeringen een meerderheid in de rode maatschappij, verreweg de grootste op het bord. Ook zijn witte aandelen leverden hem geen windeieren op, en hij nam een forse afstand van de rest. Dirk Jan kon pas na de derde uitkering beslag leggen op de meerderheid in rood.
Het duurde vervolgens erg lang voor de laatste uitkering kwam. Peter Hein en Shuk-ha benutten die tijd om de tot nu toe genegeerde zwarte maatschappij op te bouwen tot de tweede maatschappij van het land. Pascal vond het vervolgens nodig om ook maar wat zwarte aandelen uit te spelen en Shuk-ha zo van inkomsten te beroven.
Toen het spel eindigde bleek Pascals eerder opgebouwde voorsprong voldoende te zijn voor de overwinning. Peter Hein liep vooral dankzij zijn Union Pacific-aandelen nog wel in, maar niet genoeg. Dirk Jan had nog een inhaalslag gemaakt door de meerderheid in rood over te nemen, maar moest toch genoegen nemen met een laatste plaats.

Uitslag: Pascal 113, Peter Hein 110, Shuk-ha 89, Walter 85, Dirk Jan 76
Waardering: Pascal 4½, Dirk Jan, Peter Hein en Shuk-ha 3½, Walter 2½

Händler von Genua

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Wendy

Wendy had Händler von Genua meegenomen, haar favoriete alea-spel. Bas kende het al en wilde graag meespelen, Dagmar en Niek wilden het wel eens uitproberen. Wendy vindt het spel niet alleen leuk, ze is er ook erg goed in. Har tactiek om veel goederen te verzamelen en opdrachten uit te voeren wierp ook nu weer vruchten af, en ze won het spel. Iedereen was erg enthousiast.

Uitslag: Wendy 775, Bas 710, Niek 680, Dagmar 625
Waardering: Wendy 5, Niek 4½, Bas en Dagmar 4

Plank

Spelers: Benita en Willemien

Willemien kwam wat later, toen de rest nog volop bezig was. Met Benita begon ze aan een spelletje Plank, een soort boter-kaas-en-eieren dat je wel kunt winnen (of verliezen). Aantekeningen zijn niet gemaakt, maar ze vonden het leuk genoeg om vaker dan één keer te spelen. Ook Bas deed later nog een potje mee.