Spel aan de Maas: 11 februari 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Frank, Hieke, Niek, Pascal, Peter Hein, Poek, Shuk-Ha, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

El Grande
Tadsch Mahal
Nautilus
Drahtseilakt

Twaalf spelers waren deze avond afgekomen op de spellenavond, die voor het eerst plaatsvond bij Pascal en Shuk-Ha. Met een grote stapel spellen op tafel duurde het even voordat er overeenstemming was bereikt wie wat zou gaan spelen. Uiteindelijk ontstonden er drie groepjes, die allen aan een ?groot? bordspel begonnen.

El Grande

Spelers: Pascal, Peter Hein, Poek en Shuk-Ha

Onder de spellen die Peter Hein vanavond had meegenomen bevond zich El Grande, dat hij natuurlijk graag wilde spelen. Pascal en Shuk-Ha kenden het niet en waren wel benieuwd. Ook Poek speelde mee. Na een korte uitleg begon het spel, waarbij Peter Hein al snel zijn ervaring met het spel uitbuitte en naar een voorsprong schoot. De eerste drie rondes waren voor de rest een kennismaking met het spel, en na de eerste telling had iedereen wel ongeveer door hoe het spel te spelen. Vooral het belang van het Castillo, dat aanvankelijk nauwelijks was gebruikt, werd snel duidelijk. Peter Hein kreeg het in de volgende rondes dan ook een stuk moeilijker, en zijn ruime voorsprong verdween bijna geheel toen Shuk-Ha tot op slechts één puntje achterstand kwam. Ook Poek en Pascal hadden hun achterstand gedeeltelijk ingelopen. Peter Hein vond het wel welletjes zo, en verplaatste de eerder door Poek in het spel gebrachte goede waardetabel naar een regio waarin hij de meerderheid had, en stuurde er de koning achteraan om de regio dicht te timmeren (en extra punten te scoren). Hiermee scoorde hij als enige in deze regio, en verzekerde zich zo van de winst. Ondanks hun nadelige uitgangspositie hadden de andere spelers het spel allemaal erg leuk gevonden. Pascal en Shuk-Ha gaan in ieder geval op zoek naar een Nederlandstalig exemplaar.

Uitslag: Peter Hein, Shuk-Ha -17, Poek -28, Pascal -31
Waardering: Peter Hein 5, Pascal, Poek en Shuk-Ha 4

Tadsch Mahal

Spelers: Frank, Hieke en Niek

Niek, Frank en Hieke schaarden zich om Tadsch Mahal dat Hieke weer eens uit de spellenkast had getrokken. Voor Frank en Niek was dit spel onbekend, dus aan Hieke de taak een korte speluitleg te geven. In Tadsch Mahal proberen de spelers in hun reis door de provincies van India de figuren/goederen aan het hof voor zich te winnen door het open bieden met kaarten. Twee dezelfde figurenfiches moeten ingeleverd worden voor een speciale biedkaart die extra mogelijkheden geeft.
Niek ging voortvarend aan de slag en verkreeg de eerste ronde het provincieplaatje door het uitspelen van een aantal olifantenkaarten, door hem ook buffel- of koeienkaarten genoemd. Hieke, die het spel al vaker had gespeeld, stortte zich op de prinses-strategie wat haar een aantal rondes telkens +2 winstpunten opleverde, zodat zij al snel op voorsprong kwam te staan. Frank zag dat ook wel zitten en wist de speciale prinsessenkaart te verkrijgen om deze vervolgens niet meer af te staan. Niek liep aardig wat punten mis, doordat hij eenmaal zijn beurt met de verkeerde kleur was begonnen. Hij speelde nog wel zijn kleurenwisselkaart maar moest bij het uitspelen van de derde kaart terugkeren naar de kleur van de eerste gespeelde kaart, die hij helaas niet meer op voorraad had. Zowel Niek als Hieke moesten een keer voortijdig passen om zo een eerste keus uit de open kaarten te mogen doen, en een extra kaart van de dichte stapel te verkrijgen, om hun handkaarten wat aan te vullen. Ondertussen was Frank aardig ingelopen door een heel netwerk van paleizen op het spelbord te creëren. Dat de gegeven uitleg iets te kort was, bleek aan het eind van het spel, toen Niek van alle kleuren minstens drie kaarten in zijn hand verzameld had en hoopte hiermee bij de eindtelling een grote sprong op het scorespoor te kunnen maken. Helaas …. Dit betekende dat Frank onverslagen aan kop bleef.

Uitslag: Frank 56, Hiek 50, Niek 40
Waardering: allen 4

Nautilus

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan en Wendy

Ook Wendy had wat spellen meegenomen, en vond Bas, Dagmar en Dirk Jan bereid om Nautilus te spelen. Bas en Dirk Jan kenden het niet, zodat de regels eerst doorgenomen moesten worden. Toen dat achter de rug was, was de avond al een eindje gevorderd. Snel spelen was dus het devies, maar daar had niet iedereen boodschap aan.
Bas zette snel onderzeeboten in, in de hoop de meeste schatten te ontdekken. Dat lukte goed. Dirk Jan zette in op het monopolie van de technische bases en de analysebases. Door een ongelukkige zet van hemzelf wist Wendy hem de meerderheid in technische bases af te nemen. Wendy had echter veel te weinig schatten om veel punten te scoren. Dagmar deed maar wat, en draaide desondanks aardig mee. Op het einde, na het ontdekken van het Atlantisfiche met waarde 13, was ieders geld ook zo?n beetje op, behalve bij Wendy, die veel schatkisten gevonden had. Iedereen vond het wel een aardig spel, maar wat had het weer lang geduurd.

Uitslag: Bas 110, Dirk Jan 84, Dagmar 82, Wendy 50
Waardering: allen 3½

Drahtseilakt

Spelers: Pascal, Peter Hein, Poek, Shuk-Ha en Willemien

Omdat Nautilus en Tadsch Mahal nog in volle gang waren en Willemien, die later was gekomen, ook nog wel een spelletje wilde spelen, werd hier besloten tot een kort spelletje. Peter Hein had Drahtseilakt mee, dat wel geschikt bevonden werd.
In de eerste ronde was het wat aftasten en probeerde iedereen simpelweg te voorkomen staafjes te krijgen. Dat bleek een vrijwel onmogelijk tactiek, en daarna probeerden de spelers meer om evenveel blauwe en rode staafjes te verzamelen om zo op nul uit te komen. In de tweede ronde scoorde iedereen dan ook een beperkt aantal punten. Inmiddels was Niek, die klaar was met Tadsch Mahal, komen kijken en hij mocht met Shuk-Ha meespelen. Dat bleek een gouden greep, want in de twee volgende rondes scoorde ze samen nul punten, waardoor de eerdere scores van Shuk-Ha werden weggestreept. Na de vierde ronde moest ze het zonder Nieks hulp doen, en was het een kwestie van uitspelen. Pascal en Poek hadden inmiddels al erg veel punten gescoord, en deden niet meer mee voor de overwinning. Peter Hein en Willemien deden het iets beter, en toen Willemien in de laatste ronde voor de tweede keer geen punten scoorde, bleek ze uiteindelijk toch gewonnen te hebben. In haar eentje haalde Shuk-Ha een monsterscore van 24, waardoor de genoegen moest nemen met een derde plaats.

Uitslag: Willemien 2, Peter Hein 11, Shuk-Ha 24, pascal 34, Poek 55
Waardering: Shuk-Ha 3½, Pascal en Peter Hein 3, Willemien 2½, Poek 2