Spel aan de Maas: 24 juni 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Chuck, Dagmar, Dirk Jan, Frank, Hieke, Pascal, Shuk-ha en Willemien

Gespeelde spellen:

Torres
Vinci
Clans

De eerste spelavond in de zomer was erg druk. Naast veel oude bekenden was er nieuwkomer Chuck uit de VS. Dagmar en Niek hadden net hun nieuwe, grotere tafel bezorgd gekregen en de extra ruimte was dus zeer welkom. Niek kon er helaas alleen zelf niet van profiteren omdat hij tijdelijk ?in den vreemde? verblijft. De groep werd in tweeën gesplitst.

Torres

Spelers: Chuck, Dagmar, Hieke en Shuk-ha

Dagmar, Hieke en Shuk-ha waren het er over eens dat het geen avond voor een erg ingewikkeld spel was. De dames waren alle drie een beetje moe en hadden geen zin in diepgaand denkwerk. De keuze viel op Torres, omdat ze dat allemaal wel dachten te kennen. Er was nog ruimte voor een extra speler en Chuck zag het wel zitten, waardoor Frank tot het andere groepje veroordeeld was. Al tijdens de speluitleg bleek dat de spelregels op verschillende manieren uitgelegd waren. Deze meningsverschillen domineerden het spel. Regelmatig werd er dus even naar de spelregels gegrepen en Shuk-ha riep af en toe de hulp in van Pascal. Daarna werd onderling afgesproken welke uitleg gevolgd zou gaan worden. Dit verpestte het spelplezier echter niet. 
Shuk-ha begon aan een mooi kasteeltje voor haarzelf alleen. Helaas voor haar waren de andere spelers ook zeer geïnteresseerd en kreeg ze dus algauw gezelschap. Het lukte haar wel om de hoogste positie te behouden gedurende het spel. Dit was meteen ook haar enige ridder die het tot grote hoogte had weten te stijgen en daardoor scoorde ze niet erg goed. Dagmar had als enige al haar ridders in het spel weten te brengen. Iedereen (maar Chuck in het bijzonder) kocht en speelde veel actiekaarten. Hieke werd verder een paar keer betrapt op vals spelen wat haar een vette rattennominatie opleverde. Ze won ook nog eens, maar of die twee wat met elkaar te maken hadden???.tja, wie zal het zeggen.

Uitslag: Hieke 259, Chuck 251, Dagmar 218, Shuk-ha 214
Waardering: Chuck 5, Dagmar 4½, Hieke en Shuk-ha 4

Vinci

Spelers: Bas, Frank, Pascal, Peter en Willemien

Peter had Vinci meegenomen dat hij al vaker had gespeeld en erg leuk vindt.  De anderen wilden het wel eens proberen. Ondanks zijn ervaring bleek Peter geen erg grote bedreiging.  Halverwege het spel nam Frank een forse voorsprong.  Prompt werd hij door alle anderen aangevallen tot hij weer bij het peloton zat. Zijns inziens ging de aanval op hem wat te lang door, wellicht dat de frustratie hierover heeft bijgedragen aan zijn waardering.
Tegen het eind van het spel stond Bas in een goeie positie om veel punten te pakken en ondanks massale tegenstand kon hij het spel net winnen door boven de 100 punten te komen.
Bas vind het spelmechanisme op zich erg goed in elkaar zitten. Het is alleen zo makkelijk de koploper aan te pakken dat het geen enkele zin heeft om voordat het spel bijna is afgelopen een voorsprong te hebben. Dat maakt het eerste deel van een vrij lang spel volkomen irrelevant. Daarom toch geen erg hoge waardering.

Uitslag: Bas 102, Frank 92, Willemien 89, Peter 87, Pascal 86
Waardering: Peter 4, Pascal 3½, Bas en Willemien 3, Frank 2

Clans (2 keer)

Spelers: Chuck, Dagmar, Hieke en Shuk-ha

Hieke stelde voor om Clans te spelen als niet te moeilijk afsluitertje. Iedereen was het hier mee eens. Tijdens de speluitleg bleek dat Chuck door zijn kleurenblindheid moeite had met het verschil tussen sommige gebieden. Hij wilde zich hier niet door laten tegenhouden. Om het hem iets makkelijker te maken, mocht hij als enige zijn speelkleur kiezen. De dames trokken wel blind een kleur. Er werd driftig geschoven en geraden wie welke kleur had. Het eerste potje lukte het iedereen eigenlijk wel om dorpjes te stichten en daarmee punten binnen te halen. In het tweede potje wist vooral Chuck erg veel dorpjes te maken. Dagmar maakte alleen wel de laatste twee dorpjes waarmee ze naast de bonuspunten nog veel extra punten voor haar kleur binnensleepte. Dit leverde haar meteen de overwinning op. Tot groot vermaakt eindigde ?de doos? (de neutrale kleur) beide potjes niet als laatste, sterker nog het tweede potje was ?de doos? zelfs tweede geworden.

Uitslag:
1e potje: Chuck 41, Shuk-ha 37, Dagmar 36, de doos 29, Hieke 28
2e potje: Dagmar 42, de doos 41, Shuk-ha 39, Hieke 36, Chuck 34
Waardering: Chuck 4, Shuk-ha 3½, Dagmar en Hieke 3