Spel aan de Maas: 13 januari 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Take5!
Medina
Attika
Frank’s Zoo

Bas was jarig deze dag en had een heerlijke zelfgebakken chocoladetaart meegenomen. De anderen uitten hun dankbaarheid niet tijdens de spelletjes, want hem werd geen enkele overwinning gegund; een grote zeldzaamheid. Omdat niet duidelijk was wie er allemaal zouden komen, werd er eerst maar begonnen met een snel spelletje Take5!

Take5!

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek en Peter Hein

Iedereen is inmiddels erg bekend met dit spel, dat met afstand het meest gespeelde spelletje is bij Spel a/d Maas. Normaal is het een afsluitertje, nu werd de avond er mee geopend. Het verwerken van de chocoladetaart kostte nog het nodige zuurstof, dat zodoende even niet beschikbaar was voor de hersenen. Een simpel spel kwam dus wel goed uit.
De eerste ronde was voor Bas, die geen enkel puntje kreeg. Dirk Jan zette de lat voor de hoogste score direct scherp op 33. In de tweede ronde ging Bas voor het andere uiterste, en ging hij met 39 ruim over het record van Dirk Jan heen.. Dirk Jan en Peter Hein bleven ook goed scoren. De strijd om de eerste plaats ging nu tussen Dagmar, Hieke en Niek, die binnen vijf punten van elkaar zaten. Dagmar deed het net iets beter dan Hieke. Haar achterstand van twee punten wist ze om te buigen in een voorsprong van één puntje, en won daarmee nipt na vier rondjes spelen.

Uitslag: Dagmar 31, Hieke 32, Niek 39, Peter Hein 50, Dirk Jan 72, Bas 87
Waardering: Dagmar 5, Niek en Peter Hein 4, Dirk Jan en Hieke 3½, Bas 3

Medina

Spelers: Dirk Jan, Hieke en Peter Hein

Na Take5! was de groep spelers niet groter geworden. Omdat de animo voor een spel met zes spelers beperkt was, werden er weer twee groepjes van drie gevormd. Dirk Jan zag Medina liggen en wilde dat graag weer eens spelen. Hieke en Peter Hein sloten zich aan. Dirk Jan begon direct goed met het claimen van een oranje en een bruin paleis, beide met een respectabele grootte van vier stenen. Hieke en Peter Hein waren wat afwachtender, maar claimden na verloop van tijd ook hun eerste paleizen. Niemand had nog een zwart paleis (waarvan er al wel eentje in de hoek van het bord stond), van de andere paleizen was er nu telkens één speler die die kleur nog niet bezat. Dit had tot gevolg dat spelers die een kleur wel hadden probeerden nieuwe paleizen op onmogelijke plekken te stichten, of witte figuren plaatsten om toch vooral niet andermans potentiële paleizen uit te breiden. Op een gegeven moment moest dit fout gaan, en dat bleek toen iedereen nog een zwart paleis moest hebben. Omdat de andere paleizen bovenop elkaar zaten, was er nog veel ruimte over voor nieuw te vormen zwarte paleizen. Peter Hein was de eerste die toehapte, snel gevolgd door Dirk Jan. Tot hun onaangename verrassing bleek Hieke nog over redelijk wat zwarte stukken te beschikken, zodat er al een ongeclaimd zwart paleis stond van vijf stukken. Hieke had geen haast om het te claimen, waardoor de anderen zelfs gedwongen werden het paleis nog groter te maken. Omdat Hieke ook slim muurtjes had opgespaard, pakte ze nog de bonus van hoektoren 2 af van Peter Hein. De uitslag zou spannend worden, maar dat alle spelers zo dicht bij elkaar zaten had niemand verwacht. Dankzij haar goed getimede eindspel was het Hieke die won.

Uitslag: Hieke 40, Peter Hein 38, Dirk Jan 37
Waardering: allen 4

Attika

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Omdat er geen geschikt spel was voor zes, werd de groep in tweeën gesplitst. Bas plukte Attika  uit de spellenvoorraad van Peter Hein omdat hij het graag een tweede keer wilde spelen. Dagmar en Niek hadden het beiden ook al een keer gespeeld en dus kon na het doornemen van de hoofdlijnen van het spel vlot gestart worden.
Bas ging voortvarend van start doordat hij drie van zijn vier startfiches meteen strategisch in het midden van het bord neer kon leggen. Niek en Dagmar begonnen wat rustiger. Het lukte geen van de spelers om twee van de drie heiligdommen met elkaar te verbinden doordat alle pogingen daartoe consequent werden gestopt door de andere spelers. Vooral Bas was succesvol in het verdedigen van ?zijn? heiligdom door het heiligdom te omsingelen met zijn fiches en benadering door de andere spelers daarmee onmogelijk te maken. Uiteindelijk wist Dagmar als eerste al haar fiches op het bord te krijgen en daarmee de winst binnen te halen. Niek en Bas zouden in de volgende ronde ook uit zijn gegaan, dus de voorsprong was niet groot.
Niek en Dagmar waardeerden het spel wat minder positief dan Bas. Beiden vonden de geluksfactor bij het trekken van zowel de kaartjes als de fiches te storend in het spel.

Waardering: Bas 4, Dagmar en Niek 3

Frank?s Zoo

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke en Peter Hein

Dagmar en Niek gingen weer naar huis, de rest had nog wel zin in een kort spelletje. Take5! was al gespeeld, en de keus viel op Frank?s Zoo. Bas haalde de eerste ronde veel leeuwen binnen, maar helaas zijn die dan nog niets waard. Hij leek als eerste uit te gaan, maar toen hij van slag was, kreeg hij niet meer de kans kaarten uit te spelen. Hieke was als eerste uit en vormde een team met Peter Hein. De volgende ronde was ze weer als eerste uit, maar kreeg een strafpunt omdat ze geen egels had. Dirk Jan kwam door een stapel leeuwen op gelijke hoogte met haar, op een punt gevolgd door Peter Hein. Bas bleef achter, omdat teamgenoot Dirk Jan nu als laatste eindigde. Hij mocht het nu proberen met Hieke, maar ook die bezorgde hem geen punten door als laatste over te blijven. Ze had wel leeuwen gescoord en profiteerde van de punten van Bas, en lag nu alleen op kop. In de vierde en laatste ronde waren de teams weer verschillend, en volgde een spannende ontknoping. Peter Hein liet Bas niet in de steek en eindigde voorlaatste. Dankzij leeuwen en egels scoorde hij in deze ronde maar liefst tien punten, en passeerde Dirk Jan op de ranglijst. Hieke en Peter Hein waren beide op 19 punten geëindigd. Wat nu? De regels geven aan dat bij een gelijk puntenaantal de speler die hiervoor achter stond nu de meest gunstige positie verkrijgt. Omdat Hieke het hele potje had voorgestaan, betekende dit dat Peter Hein de officiële winnaar werd, al voelde het meer als een gelijkspel.

Uitslag: Peter Hein en Hieke 19, Bas 16, Dirk Jan 15
Waardering: Hieke en Peter Hein 3½, Bas en Dirk Jan 3