Spel aan de Maas: 30 maart 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Linda, Niek, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Amon-Ra
Medina
LotR kaartspel: The Fellowship of the Ring

Amon-Ra

Spelers: Hieke, Linda, Dagmar, Wendy en Niek

Dagmar wilde Amon Ra wel eens proberen. Omdat Wendy bezig is met een nieuwe spellen inhaalslag na haar jaar afwezigheid, wilde zij ook wel. Hieke, Linda en Niek kenden het spel al en wilden het nog wel een keer spelen. Met zijn drieën gaven ze uitleg over het spel.
De eerste ronde nam Wendy genoegen met een provincie waar niets was, alleen ruimte voor boerderijen. De andere spelers waren blij dat ze deze niet hoefden te nemen omdat ze hebberig naar de gratis uit te delen goodies in de andere beschikbare provincies keken. Wendy bouwde echter meteen lekker veel boerderijen, waardoor ze de rest van de eerste speelhelft constant lekker veel geld had waarmee ze andere dingen kon doen. Ook Dagmar kon in haar eerste provincie meteen een lekker aantal boerderijen kwijt, waardoor zij ook grof kon gaan uitgeven. Hieke leek er heel bekaaid af te komen, ze had telkens weinig geld, weinig kaarten en kon dus weinig doen. Bij de eerste telling ging Dagmar aan kop, op ruime afstand gevolgd door Wendy. Hieke was verrassend derde geworden doordat ze in haar verder kale landschap wel een paar tempels had staan.
Na de eerste helft worden alle boerderijen van het bord gehaald en blijven alleen de piramides staan. Iedereen ervoer dit als een beetje dood punt in het spel omdat je weer helemaal opnieuw begint en het dus een beetje voelt als opnieuw beginnen met het spel. Jorrit kwam Wendy halen, maar die was nog niet uitgespeeld en dus mocht hij met lege bijrijderstoel huiswaarts keren.
De tweede ronde had iedereen het gevoel weinig grip op het spel te hebben en maar wat aan te rommelen. Er werden wel meer geïnvesteerd in piramides. Bij de eindtelling bleek Dagmar nog steeds op kop te liggen, maar Wendy was haar wel dichter genaderd. De andere drie lagen erg dicht bij elkaar.

Uitslag: Dagmar 45, Wendy 42, Hieke 37, Niek 36, Linda 35
Waardering: Dagmar, Niek en Hieke 4, Wendy 3½, Linda 3

Medina

Spelers: Willemien, Bas, Dirk Jan

Bas en Dirk Jan hadden Medina al vaker gespeeld. Willemien had Medina heel lang geleden 1 keer gespeeld, maar de regels zijn simpel en dus was ze snel weer bij.
Er werd begonnen met kastelen bouwen in de ‘goedkope’ kleuren. De zwarte daarvan groeide echter niet snel en werd uiteindelijk als een van de laatste kastelen geclaimd. Met drie spelers werd er duidelijk veel minder gevochten om de ruimte op het bord dan met vier spelers. Het leek daardoor minder noodzakelijk om snel kastelen te claimen. Dit bleek echter geen goede conclusie. Dirk Jan stelde het claimen namelijk te lang uit en werd toen gedwongen om twee beurten achter elkaar zijn laatste twee kastelen te claimen. Die bleven dan ook erg klein.
Bas maakte aan het eind een paar mooie klappers omdat hij de twee meest waardevolle hoektorens wist in te pikken. Dat leverde hem echter nog net niet genoeg punten voor de overwinning.

Uitslag: Willemien 50, Bas 48, Dirk Jan 32
Waardering: Willemien 4½, Bas en Dirk Jan 4

LotR kaartspel: The Fellowship of the Ring

Spelers: Bas, Dirk Jan en Willemien

Medina had niet erg lang geduurd en de spelers hadden nog wel zin in iets anders. Amon-Ra aan de andere tafel was nog niet afgelopen, dus werd er opnieuw gekeken naar een spel dat met drie aardig te spelen was. Er waren wat aanlokkelijke alternatieven, maar deze waren allemaal onbekend (en daarom juist aantrekkelijk?). Bas zag een Lord of the Rings kaartspel liggen dat hij al eens eerder gespeeld had. Hij begon met het doorkijken van de regels om te zien of hij ze snel kon uitleggen. Dat viel erg mee en kort daarop konden de spelers beginnen. De fijne details kwamen tijdens het spel wel aan de beurt…
Bij dit spel heeft iedere speler een eigen set (onderscheiden door de kleur) identieke kaarten, die strijders uit de LotR boeken voorstellen. Hiervan heb je maar een deel op de hand. Wanneer je aan de beurt bent is het de bedoeling om zoveel mogelijk van je kaarten om het actuele gebied, bestaande uit twee kaarten, te plaatsen. Wanneer de laatste kaart om een gebied geplaatst is, wordt er gekeken wie er de meeste punten rond dit gebied heeft liggen. De eerste drie plaatsen leveren punten op. Wanneer er met drie spelers wordt gespeeld, zoals nu, vervallen de punten voor de derde plaats. Diegene die de laatste kaart bij een gebied heeft geplaatst, mag het volgende gebied aansluitend aan het liggende patroon plaatsen.
De eerste paar beurten was het niet heel erg duidelijk wat verstandig was. Bas had als enige ervaring en wist de eerste twee gebieden de meeste punten te scoren. Vervolgens wist Dirk Jan door het uitspelen van vier kaarten in één beurt twee gebieden op rij te scoren, wat hem een ruime puntenvoorsprong opleverde. Hiermee was hij echter door zijn kaarten heen. De laatste twee gebieden, waar hij niet één kaart kon plaatsen, kosten hem daarmee drie strafpunten. Willemien wist deze gebieden voor zich te winnen en liep zo een flink deel van haar achterstand op Dirk Jan in. Zij werd hiermee tweede. De betere/completere regelkennis leverde Bas zo een laatste plaats op.

Uitslag: Dirk Jan 18, Willemien 16, Bas 14
Waardering: allen een 3