Adam en Eva

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Aaron Weissblum
Uitgever: Ravensburger (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Adam & Eva is het eerste solospel van Aaron Weissblum, na zijn (voorlopige?) breuk met Alan Moon. Niet het allereerste spel dat alleen op zijn naam staat, maar wel de eerste bij een grote uitgever.

Op het eerste gezicht doet Adam & Eva denken aan spellen als Caesar & Cleopatra en Ballonrace. Goed nieuws, want beide vind ik geslaagde spellen. Het belangrijke verschil met die twee spellen is dat de spelers van elkaars kaarten beslissen wie ze krijgt, net als in Piramides van de Jaguar.

Het spel wordt gespeeld in vier rondes, waarin de spelers appels plukken van vier bomen. In elke ronde hangen in elke boom twee appels, die één tot acht punten waard zijn. Beide spelers krijgen zes kaarten, de rest van de kaarten doet deze ronde niet mee.

Als je aan de beurt bent, leg je een kaart in het midden. Deze kaarten hebben dezelfde kleuren als de bomen (rood, groen, geel en blauw), en kunnen alleen bij de juiste bomen aangelegd worden. De grijze jokers mogen bij elke boom liggen, maar hebben weer lagere waardes dan de gekleurde kaarten (2 tot 4 tegenover 3 tot 9). Vervolgens beslist je medespeler wie die kaart krijgt om aan te leggen. Vervolgens biedt je medespeler jou een kaart aan, waarvan jij weer beslist wie hem krijgt.

Dit gaat door totdat een speler zes kaarten aan zijn kant van het speelveld heeft liggen. Alle ongespeelde kaarten, ongeacht wie ze in de hand heeft, worden vervolgens aangelegd bij de andere speler. Vervolgens wordt per boom gekeken wie de hoogste totale waarde van de aangelegde kaarten heeft. Deze speler krijgt de appel met de meeste punten, de andere speler krijgt de andere appel.

Uiteraard ontbreekt in dit spel de slang niet. Deze kaart wordt op dezelfde manier aangeboden als de andere kaarten. De speler die hem uiteindelijk krijgt moet een kaart bij de tegenstander verwijderen. Een ronde eindigt dan zodra iemand vijf kaarten heeft liggen.

Na vier rondes tellen de spelers de totale waarde van hun appels op. Je scoort bovendien een bonus als je van een waarde alle appels hebt. Deze bonus is hoger voor de lage waardes dan voor de hoge waardes. Winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Adam & Eva is een aardige variant op het type meerderhedenspel voor twee spelers. Het is echter ook een stukje grilliger: je weet niet alleen niet welke kaarten je medespeler heeft, je weet ook niet waar je eigen kaarten terecht komen! Natuurlijk houd je bij het doen van een aanbod wel rekening met wat je nog hebt, evenals bij wat je aangeboden krijgt. Maar vaak is het een complete verrassing wie welke appels krijgt, omdat er aan het einde van een ronde doorgaans ineens een paar kaarten worden bijgelegd. Dit grillige aspect maakt dat ik Adam & Eva net iets minder leuk vind dan Caesar & Cleopatra of Ballonrace, maar het is zeer zeker een prima eerste eigen spel van Weissblum na zijn succesvolle samenwerking met Alan Moon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *