Spel aan de Maas: 5 oktober 2004

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Hieke, Jacqueline, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Fifth Avenue
La Città
Tanz der Hornochsen

Bas had iedereen uitgenodigd bij hem te komen spelen. Willemien was er niet, maar kwam halverwege de avond weer thuis, op tijd om nog een spelletje mee te doen. Dagmar, Niek en Wendy (die Jurre meehad) kwamen net op tijd binnen om te voorkomen dat de rest alvast met een spelletje FBI begon. FBI ging weer in de doos, om eventueel als afsluiter tevoorschijn te komen.

Fifth Avenue

Spelers: Dagmar, Hieke, Niek en Peter Hein

Peter Hein had Fifth Avenue meegenomen, dat hij na een paar keer spelen nog steeds niet helemaal doorgrondt. Hieke had hetzelfde probleem, en wilde het nog wel een kans geven. Dagmar en Niek kenden het nog niet en wilden het graag proberen.
Peter Hein had bij de uitgelegd verkondigd dat actie ?D?, waarderen, maar erg weinig voorkomt, omdat de commissiestenen slechts zelden op een voor de actieve speler interessante plek staan. Direct bleek dit een loze bewering, want al in het begin werd deze actie een paar keer uitgevoerd. Ook het plaatsen van winkeltjes was populair. Peter Hein wist inmiddels dat het zaak is al vroeg in verschillende wijken gebouwen te hebben, en concentreerde zich daar bij de eerste veilingen op. Daardoor kreeg hij als enige bonuspunten toen de eerste twee groepen winkeltjes opwaren. Ook de twee volgende keren wist hij de bonus te krijgen, maar nu niet als enige. Niek was erg actief in de veilingen, en had telkens verreweg de meeste gebouwen op het bord. Helaas voor hem grensden in een wijk zijn drie gebouwen aan geen enkele winkel, wat hem weer punten kostte.
Toen ongeveer de helft van de winkels geplaatst was, bleef het een tijd rustig op dat front. Omdat de commissiestenen snel het bord rondgingen, was iedereen wel gedwongen om voor andere acties te kiezen, om niet achter te blijven in de veilingen. Toen ze echter eenmaal langzamer gingen, werden er ineens weer fors winkels geplaatst, om de waarde van de gebouwen flink te laten stijgen. Vooral Peter Hein deed dit erg graag; hij kreeg het idee dat zijn voorsprong in gevaar kwam en wilde het einde graag bespoedigen.
Er heerste nu een collectieve gedachte dat het spel snel zou eindigen, dus iedereen die nog aan de beurt kwam plaatste maar een winkel om maximaal te profiteren.
Niek en Hieke maakten tijdens de eindwaardering een grote sprong in hun puntentotaal. Maar de voorsprong die Peter Hein door zijn bonussen had verkregen bleek genoeg voor de eindzege. Niek hoopte nog op drie verschillende winkels in Central Park, wat hem een tweede plaats op zou leveren. Helaas waren het er maar twee, en moest hij Hieke voor zich laten gaan.
Hieke en Peter Hein waardeerden het spel een stuk meer dan na hun eerste ervaringen. Dagmar en Niek zagen het na een keer spelen nog niet helemaal zitten.

Uitslag: Peter Hein 57, Hieke 51, Niek 46, Dagmar 41
Waardering: Peter Hein 3½, Dagmar en Hieke 3, Niek 2½

La Città

Spelers: Anneke, Bas, Jacqueline en Wendy

Er waren nog vier spelers over die een spel zochten. Bas trok La Città uit de kast en de anderen wilden daar wel aan mee doen. Iedereen had het eerder gespeeld, maar voor allen was het lang geleden. Bas had nog voldoende idee van de regels om het kort uit te leggen en enkele details konden later nog opgezocht. Wel besloot men de startopstelling voor beginners te gebruiken in plaats van zelf de startlocaties te kiezen.
Ik weet inmiddels niet meer wat er tijdens het spel gebeurde, maar na vier rondes begonnen enkelen zich af te vragen of ze nog wel op de gewenste tijd thuis zouden zijn en werd afgesproken dat de komende vijfde ronde de laatste zou zijn. Iedereen had toen genoeg te eten voor zijn mensen, zodat niemand de vijf strafpunten kreeg.
De uitslag was toen (mensen + stedenbonus = totaal):

Bas 31 + 6 = 37, Wendy 22 + 6 = 28, Jacqueline 15 + 3 = 18, Anneke 14 + 3 = 17

Om een of andere reden vindt Peter Hein dit een vreselijk spel, maar daar waren deze spelers het niet mee eens. De waardering was:

Bas 4, Jacqueline 3½, Wendy en Anneke 3

Tanz der Hornochsen

Spelers: Dagmar, Hieke, Niek, Peter Hein en Willemien

La Città was nog niet afgelopen, aan deze kant van de tafel was er nog wel animo voor een tweede en kort spel. Dagmar en Niek hadden Tanz der Hornochsen meegenomen, het bordspel ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van 6Nimmt! (Take 5!). Ja, zo oud is dat alweer. Willemien was wat eerder thuisgekomen en wilde ook wel meedoen.
Tanz der Hornochsen lijkt in principe veel op Take 5! Iedereen speelt simultaan een fiche uit, en te beginnen met het laagste getal legt iedereen zijn fiche aan een van de vier rijen. De rijen staan afgebeeld op een bord, en zijn niet allemaal even lang. Bij sommige krijgt de speler van het vierde fiche al strafpunten, bij andere pas de achtste. Het aantal strafpunten staat van te voren vast, en wordt niet bepaald door de fiches. Verder kun je nog extra strafpunten krijgen, of ze weer goedmaken.
Niek en Peter Hein begonnen goed door direct al veel strafpunten te incasseren. De dames deden rustiger aan, maar na een tijdje voegden eerst Hieke en ook Dagmar zich bij hen. Willemien had alleen nog maar strafpunten doordat ze fiches had bijgekocht, maar niet op het bord. Toen Niek al halverwege het scorespoor was, kreeg het lot Willemien te pakken en kreeg ze een paar keer flink wat punten om de oren. Het waren nu Peter Hein en Dagmar die op kop lagen. Peter Hein had iets te vroeg gepiekt, want zodat hij vooraan lag, moest hij in een beurt als eerste zijn fiches open uitspelen. Daardoor wist iedereen waar hij aan zou leggen, en was het een koud kunstje om hem strafpunten aan te smeren. Hij kwam daardoor in het schootsveld van Dagmar, die hem precies in de laatste ronde wist te passeren. Het spel was geëindigd doordat de fiches opwaren, vlak voordat Willemien de mestvaalt bereikte.
Iedereen vond het wel een grappig spelletje, dat behalve wat toeters en bellen weinig toevoegt aan het concept van Take 5!

Uitslag: Dagmar 26, Peter Hein 34, Niek 43, Hieke 45, Willemien 56
Waardering: Dagmar, Hieke en Niek 3½, Peter Hein 3, Willemien 2½