Spel aan de Maas: 19 oktober 2004

Geplaatst door

Spelers: Anne, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jaap, Leunis, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

De Ontembare Stad
Keythedral
Flaschenteufel

Het was weer herfstvakantie, dus Dirk Jan wilde graag als gastheer optreden om zijn kinderen te kans te geven mee te spelen. Die kans grepen ze met alle vier paar handen aan, want ook Paul en Jaap kwamen met de pyjama al aan stiekem meespelen. In afwachting van de komst van Dagmar, Niek en Wendy speelden Bas en Dirk Jan alvast een snel spelletje Solo met de familie Verlinde. Daarna werd er gesplitst en stond Peter Hein er alleen voor?

De Ontembare Stad

Spelers: Anne, Dirk Jan, Jaap, Leunis (+Paul) en Peter Hein

Peter Hein had De Ontembare Stad meegenomen, waar hij alleen nog het prototype van had gespeeld. In de uiteindelijke versie bleek niet heel veel veranderd, dus was het doornemen van de regels geen probleem. Op advies van Dirk Jan werd er nu maar gekozen voor de basisvariant van het spel.
Leunis en Paul begonnen het spel door direct wat gebouwen neer te zetten. Dit verzekerde hen al van aardig wat inkomsten, terwijl de rest daar nog geen kans op maakte. Al in het begin kwam er een gebeurteniskaart voorbij die Dirk Jan veel bouwstenen opleverde ten koste van Jaap en vooral Anne. Hierdoor kwam hij in de mogelijkheid om een groot gebouw te maken, dat hem daarna regelmatig flinke inkomsten opleverde. De vroege tegenslag zorgde ervoor dat de ontwikkeling van Anne en Jaap fors werd gehinderd.
De puntenscore golfde door verschillende gebeurtenissen en strategiekaarten aardig op een neer, maar de trend was dat Leunis (inmiddels zonder Paul, die nu echt in bed lag) en Dirk Jan vooraan lagen, en Anne en Jaap achterin. Leunis was met zeventien punten het dichtst bij de overwinning, maar mocht dankzij een kaart van Peter Hein een beurt niet bouwen. Dirk Jan had er net als Peter Hein veertien, maar had genoeg bouwstenen om een gebouw van het overvolle pandhuis te kopen en te plaatsen, samen met nog een gebouw uit de hand. Hierdoor kwam hij op precies twintig punten, en won het spel.
Dirk Jan vond zelf dat de geluksfactor een veel te grote rol spelen om het spel een hoge waardering te geven. Vooral de gebeurteniskaarten zorgen voor een grote willekeur. Met de strategisch variant in het achterhoofd gaf Peter Hein het nog een 3. De kinderen waren matig enthousiast, alleen Anne had het na haar ongelukkige begin niets aan gevonden.

Uitslag: Dirk Jan 20, Leunis 17, Peter Hein 14, Anne en Jaap 9
Waardering: Jaap en Peter Hein 3, Leunis 2½, Dirk Jan 2, Anne ½

Keythedral

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Wendy

Dagmar en Niek hadden Keythedral meegenomen omdat ze het graag wilden spelen. Wendy had het ook al een keer gespeeld en wilde nog wel een keer meespelen. De reputatie van Keythedral trok Bas over de streep om ook mee te doen.
In Keythedral verdienen de spelers aanzienspunten (in de vorm van meer of minder luxe zitplaatsen) door mee te betalen aan de bouw van de nieuwe kathedraal. Voor de bouw van de kathedraal zijn steeds wisselende combinaties en hoeveelheden van grondstoffen nodig die door de arbeiders verzameld moeten worden of kunnen worden geruild in de stad. Verder zijn er nog wetkaarten die de eigenaar de mogelijkheid geeft de regels in zijn of haar voordeel om te buigen.
Iedereen bouwde de simpele hutjes van de arbeiders snel om in huisjes, zodat er meer arbeiders in gehuisvest konden worden. Daardoor werd het wel zo vol op het land dat er regelmatig arbeiders werkeloos moesten toekijken en dus geen inkomsten genereerden. Dagmar legde zich in het begin toe op het kopen van wetkaarten die ze later in het spel inzette. Bas dacht de boot te missen als hij geen wetkaarten had en ging ze ook kopen. Hij kreeg alleen telkens kaarten waar hij niet zo veel aan had, terwijl Dagmar tot zijn frustratie wel leuke wetjes trok. Er werden ook wat hekjes geplaatst. Niek kreeg van Wendy een hekje en Niek gaf Bas er ook een. Bij populaire grondgebieden blijkt een hekje goed te werken. Later in het spel werden er dan ook wat extra hekjes geplaatst. De eindstrijd zou uiteindelijk tussen Dagmar en Niek gaan. Niek wist Dagmar nog net voor te blijven doordat hij gestaag gedurende het spel had kunnen kopen en ook in de eindstrijd waar de dure stukken verkocht worden nog wist toe te slaan, waardoor hij de uitroep lady’s night niet hoefde aan te horen. Iedereen had het wel een leuk spel gevonden.

Uitslag: Niek 55, Dagmar 54, Bas 45, Wendy 36
Waardering: Bas 4, Dagmar, Niek en Wendy 3½

Flaschenteufel

Spelers: Bas, Dirk Jan en Peter Hein

De anderen waren uitgespeeld, maar Bas, Dirk Jan en Peter Hein waren nog wel in voor een spel. Peter Hein had nog wat kaartspellen bij zich, waarvan Munchkin en Flaschenteufel geschikt waren voor drie. Bas had na een spelletje genoeg Munchkin gespeeld voor de rest van zijn leven, dus was de keuze niet moeilijk.
Na een korte uitleg mocht Dirk Jan beginnen. Omdat de regels voor wie wanneer een slag haalt afwijken van andere kaartspellen in dit genre, moesten Bas en Dirk Jan in het begin even wennen. Toch was het Peter Hein die de eerste ronde met de fles bleef zitten, en stond hij direct tientallen punten achter. Daarna viel de eer ten deel aan Bas, waardoor Dirk Jan alleen op kop ging. Lang mocht hij daar niet van genieten, want in de derde ronde was hij de ongelukkige; de stand was nu bijna exact gelijk.
In de vierde ronde zag Dirk Jan al van ver aankomen dat hij de fles zou krijgen, dus probeerde hij het krijgen van slagen zoveel mogelijk te vermijden. Dit lukte heel goed, en hij kreeg slechts acht strafpunten.
Na zes rondes had iedereen keurig twee keer de fles gekregen. Peter Hein stond nu echter zo?n veertig punten achter Bas en Dirk Jan, die nek aan nek lagen. De enige manier voor Peter Hein om zijn achterstand in te halen was om èn bijna alle slagen te halen, èn niet met de fles te blijven zitten. Met de 2, zijn enige gele kaart, haalde hij al snel de fles binnen, in de hoop dat iemand de 1 nog had. Vervolgens haalde hij bijna alle slagen, maar nog geen 1 in zicht. Uiteindelijk bleek deze in het bezit van Bas, die de ellende al lang aan had zien komen en de slagen graag aan Peter Hein liet. Bij het tellen van de punten bleek dat Peter Hein zijn score meer dan verdubbeld had, en kwam daarmee als enige boven de vooraf afgesproken limiet van 150 punten. Een verrassend einde van dit subtiele kaartspel.

Uitslag: Peter Hein 167, Dirk Jan 140, Bas 102
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 3½, Bas 3