Spel aan de Maas: 7 december 2004

Geplaatst door

Spelers: Anda, Anneke, Bas, Jacqueline, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

I’m the Boss
De Pedaalridders

Zes spelers waren er aanwezig bij Anda. Altijd een lastig aantal, want leuke spellen voor zes personen zijn niet altijd aanwezig. Vanavond was een uitzondering, want Peter Hein had I?m the Boss bij zich, de heruitgave van Kohle, Kies & Knete, dat geschikt is voor zes spelers.

I?m the Boss

Spelers: Anda, Anneke, Bas, Jacqueline, Peter Hein en Willemien

I?m the Boss is een echt onderhandelingsspel. De tactiek zit het hem voornamelijk in het geslepen onderhandelen met je medespelers, en zorgen dat je bij zoveel mogelijk deals betrokken bent. Doel van het spel is met het sluiten van de deals zoveel mogelijk geld te verdienen. Tijdens je beurt kun je kiezen voor het trekken van kaarten of het openen van een deal. De speler die de deal opent, de Baas, beslist met wie hij de deal voltooit (in je eentje lukt het bijna nooit), en wie wat krijgt. Met de kaarten kan iedereen het onderhandelingsproces dat daar aan vooraf gaat sterk beïnvloeden of de deal zelfs opblazen!
Niemand had het spel eerder gespeeld. Omdat de kaarten erg handig leken, besteedde iedereen de eerste paar beurten aan het trekken van nieuwe kaarten, tot Peter Hein de eerste deal opende. Direct werden er familieleden op reis gestuurd of door andere spelers geworven, voor de deal rond was. Het ging nu nog maar om acht miljoen, een schamel bedrag. Naarmate het spel vorderde werden de deals waardevoller, en gingen steeds meer mensen zich met de onderhandelingen bemoeien. Vooral Bas en Peter Hein hadden met hun investeerders vaak een sterke positie. Jacqueline en Willemien konden niet veel potten breken, terwijl Anda en Anneke een wat afwachtende positie innamen en eerst veel kaarten spaarden. Na een intensieve deal van Jacqueline, die iedereen veel kaarten had gekost, opende Anda direct weer een deal. Dit was slim, omdat de kans op negatieve bemoeienis verkleinde. De deal ging door en Anda verdiende haar eerste miljoenen.
Toen eenmaal de tiende deal gesloten was, was iedereen nog gemotiveerder om aan de deals mee te doen. Nadat Bas de elfde deal rond had gemaakt door de opbrengst eerlijk de verdelen onder alle deelnemers bleek dat dit de laatste deal van het spel was geweest.
De uitslag lag ver uit elkaar; vooral het verschil tussen de eerste drie en de laatste drie spelers was erg groot. Bas merkte op dat er niet veel denkwerk en strategie kwam kijken, maar dat hij zich desondanks uitstekend had vermaakt. Dat gold voor de rest ook, op Willemien na. Ze had het gevoel te weinig controle te hebben, wellicht door het aantal spelers.

Uitslag: Bas 50, Peter Hein 43, Anneke 36, Willemien 15, Anda 12, Jacqueline 8
Waardering: Anda, Anneke, Bas en Peter Hein 4, Jacqueline 3½, Willemien 2½

De Pedaalridders

Spelers: Anda, Anneke, Bas, Jacqueline, Peter Hein en Willemien

Na I?m the Boss was er ruim tijd voor een ander spel. Omdat De Pedaalridders het enige andere aanwezige spel voor zes spelers was, was de keuze snel gemaakt. Bas en Peter Hein hadden het in een grijs verleden al eens gespeeld, en bewaarden er gemengde herinneringen aan. Tijdens het spel bleek weer dat het er toch vooral om gaat hoge kaarten te trekken.
Vooraf werd afgesproken dat er drie etappes gereden zouden worden. In de eerste etappe moest iedereen er een beetje inkomen, en werden er nog niet veel bijzondere kaarten gespeeld. Willemien won deze etappe, die het karakter had van een vlakke rit. Jacqueline en Peter Hein bleven slechts een bandbreedte achter, alleen Anneke was op forse achterstand geëindigd. Ze mocht daarom de tweede etappe beginnen in de gele trui, aar raakte hem snel kwijt. Nu werden er veel bergkaarten uitgespeeld, met als gevolg dat de spelers op grote afstand van elkaar finishten. Vooral Anda voelde de man met de hamer, en eindigde op 33 minuten achterstand op bergkoning Peter Hein, die daarmee op kop ging in het algemeen klassement.
Geheel in stijl werd deze rondrit afgesloten met een vlakke rit. Anda was hersteld van de zware bergrit en bleef goed in het spoor van Willemien, die weer op kop ging. Ze verloor de gele trui niet meer, ook niet in de eindsprint voor de finish. Peter Hein kwam door een stomme fout op achterstand, maar kon zijn grootste tijdverlies later weer goedmaken. Alle andere spelers bleven ook dichtbij, waardoor Willemien maar amper kon profiteren van haar winst. Peter Heins goede klimwerk bezrogde hem de eindwinst, ondanks twee etappezeges van Willemien.
Ondanks dat er tijdens het spel regelmatig gelachen werd (vooral als iemand weer eens vergat een kaart te trekken), had niemand het een echt leuk spel gevonden. Daarvoor was de geluksfactor te hoog.

Uitslag: Peter Hein -2, Willemien -4, Bas en Jacqueline -11, Anneke -27, Anda -38
Waardering: Anda en Peter Hein 2½, Anneke, Jacqueline en Willemien 2, Bas 1½