Spel aan de Maas: 22 februari 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helène, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Wings of War
Puerto Rico
I?m the Boss
Frank?s Zoo

Wings of War

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Dagmar had bij Donner al staan kwijlen boven de dozen van Wings of War. Toen Peter Hein het had meegenomen stond ze dus ook vooraan om het mee te spelen. Niek werd meegetrokken en ook Dirk Jan, die het een en ander schijnt te weten over de Eerste Wereldoorlog, voelde zich ook aangetrokken.
In Wings of War bestuur je een vliegtuig en probeer je anderen de lucht uit te schieten. Iedere beurt moet je je bewegingen ?voorprogrammeren? met manoeuvrekaartjes. Krijg je daarbij een andere speler in het vizier, dan mag je schieten en kan deze schade oplopen. Roborallyhaters kunnen gerust zijn, want dit voorprogrammeren heeft nauwelijks iets gemeen met dat uit de verschrikkelijke mentale marteling die Roborally is.
Dirk Jan en Peter Hein namen het met twee Duitse kisten op tegen het Britse en het Amerikaanse toestel van Dagmar en Niek.
Ondanks dat de salontafel best groot leek, kwamen de vliegtuigen al in de eerste ronde binnen schootsafstand van elkaar, wat Niek en Dirk Jan enkele schadepunten opleverde. Niek zwenkte vervolgens uit, terwijl Dagmar, Dirk Jan en Peter Hein een beetje om elkaar heen draaiden om een gunstige positie te krijgen. Dagmar kreeg wat voltreffers te verudren voordat Niek weer kwam assisteren. Peter Hein had nog maar een paar schadepunten gekregen, terwijl de anderen al rond de tien zaten. Nog een paar voltreffers en er zouden vliegtuigen gaan neerstorten.
Omdat ze allebei al redelijk veel schade hadden leek de positie van Dagmar en Niek slecht. Gelukkig voor hen hielp het lot een handje: Dirk Jans mitrailleur blokkeerde enkele beurten, zodat hij slechts kon proberen Dagmar te ontwijken. Niek en Peter Hein waren ook in een tweekamp verwikkeld. Niek wilde een paar salvo?s op Peter Hein afvuren en er dan vandoor gaan, om hem weer wat zwakker te maken. Het bleek dat hij wel erg goed gemikt had, want een van zijn kogels raakte de brandstoftank van Peter Heins vliegtuig, zodat deze in een grote explosie uit de lucht geschoten werd.
Nu konden Dagmar en Niek samen op Dirk Jan jagen. Dirk Jan had nog wel een kans, want zijn tegenstanders hadden nog maar een paar schadepunten nodig om neer te gaan. Weer trof hij het niet: zijn kogels misten Dagmar wederom. Toen ook Niek weer bij was werd hij van twee kanten onder vuur genomen en ging hij kansloos. De volgende keer moet de Rode Baron maar eens van stal gehaald worden.
Iedereen had het een erg leuk spel gevonden.

Waardering: Dirk Jan 4½, Dagmar, Niek en Peter Hein 4

I’m the Boss

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Wings of War had nog geen uur geduurd, dus was er ruim tijd voor een tweede spel. Peter Hein had ook I?m the Boss meegenomen, dat hem de vorige keer goed was bevallen. Deze keer stelde hij voor om met enkele nivellerende regels te spelen, omdat anders de scores wel erg uiteen kunnen lopen.
Een ander effect van deze optionele regels is dat er veel sneller deals gesloten worden, en iedereen minder kaarten oppot. Daardoor gingen de deals ook een stuk sneller, omdat de mogelijkheden om andermans deals dwars te zitten beperkter was. En het scheelt natuurlijk of je dit spel speelt met vier of zes personen.
Peter Hein had van zijn eerdere ervaringen geleerd en begon zich direct actief met alle deals te bemoeien. Dit leverde hem per deal soms maar een bescheiden bedrag op, maar bij elkaar verdiende hij behoorlijk. Niek had al vroeg meerdere investeerders voor zich liggen, waardoor hij weinig kaarten bij kon trekken. Hetzelfde gold voor Peter Hein, zodat beide heren het nogal eens op een akkoordje probeerden te gooien. Dagmar en Dirk Jan hadden weer meer kaarten, waren dus nooit te beroerd om roet in het eten te gooien en een stuk van de taart op te eisen.
De ene na de andere deal werd afgesloten, totdat het spel uiteindelijk met de derde deal van de laatste zes eindigde. De scores lagen dicht bij elkaar, al hadden de lessen die hij bij eerdere potjes had gespeeld Peter Hein toch een duidelijke overwinning opgeleverd.
Dagmar vond het een beetje een irritant spel, de anderen hadden zich van variërend van ?best? tot ?uitstekend? vermaakt.

Uitslag: Peter Hein 52, Dagmar en Niek 45, Dirk Jan 35
Waardering: Peter Hein 4, Niek 3½, Dirk Jan 3, Dagmar 2½