Bakari

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Virginia Charves
Uitgever: Tactic (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Sinds een tijdje is de Finse uitgever Tactic ook behoorlijk actief in Nederland met een scala aan familie- en kinderspellen. Naast enkele onvervalste partygames (zoals He & She) staan er ook wat meer tactische spellen in de catalogus, waaronder Wapi (van niemand minder dan Reiner Knizia) en Bakari.

Bakari is een abstract familiespel in een Afrikaanse setting. Het wordt gespeeld op een bord van twaalf bij twaalf vakken. Op ieder vak staat een gekleurd dier afgebeeld, waarvan er in totaal vier zijn: een neushoorn, een vogel, een krokodil en een buffel (of beesten die daar op lijken). Van ieder dier is er een grote tegel, waarvan er aan het begin een wordt omgedraaid. De vakken waar dit dier op staat zijn taboe. De spelers mogen hun speelstukken niet op of over zo’n vak bewegen.

Voor het begin plaatsen spelers hun speelstukken op de eerste rij. De bedoeling van het spel is om als eerste met al je speelstukken de overkant van het bord te bereiken. Als je aan de beurt bent, mag je een stuk verplaatsen in een rechte lijn, zo ver je wilt of tot je een ander speelstuk of een vak met het taboedier tegenkomt.

Zodra een speelstuk de overkant bereikt, kiest de speler een ander dier uit waarvan de vakken taboe zijn. Zo kun je dus de stukken van je tegenstanders behoorlijk klem zetten, of je eigen speelstukken meer bewegingsvrijheid geven.

… en de waardering

Het idee van Bakari is leuk, en ook de uitvoering is erg goed verzorgd. Helaas heeft dit spel me niet kunnen grijpen. Ik kan er moeilijk de vinger op leggen, maar eerlijk gezegd vind ik het een persoonlijk een tikje saai. Het is zeker geen slecht spel, maar van dit soort tactische schuifspellen (zoals bijvoorbeeld ook schaken, haha) ben ik nooit zo gecharmeerd. De eenvoudige regels en de grote mogelijkheid tot interactie zijn sterke punten van het spel, maar voor mij niet genoeg om het boven de middelmaat te doen uitstijgen. Best aardig, maar er zijn betere familiespellen beschikbaar.