Spel aan de Maas: 3 mei 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jaap, Judith, Leunis, Niek, Olaf, Sten, Wendy, Wietse, Wijnand en Willemien

Gespeelde spellen:

Australia
Mississippi Queen
Zèrtz
Reversi
King Arthur kaartspel
Frank’s Zoo
Geschenkt

Het leek erop dat door de vakantie het een rustig avondje zou worden bij Dagmar en Niek, maar gedurende de week kwamen de aanmeldingen binnen druppelen en leek het wel dat iedereen die kwam ook nog eens extra gasten mee nam. Bovendien kwamen Judith en Sten na lange afwezigheid weer eens meespelen.

Australia

Spelers: Bas, Judith, Leunis, Sten en Wendy

Aan de grote tafel werd begonnen met Australia. Wendy en Bas hadden het al eens gespeeld, voor de rest was het nieuw. In Australia moet je met je vliegtuigje Australië ontdekken. Het eiland is in een aantal gebieden verdeeld (land en water). Op al die gebieden liggen natuurbeschermingsfiches en industrialisatiefiches. Rond alle gebieden liggen kampen waar rangers geplaatst kunnen worden. Als je ergens met je vliegtuig landt kan je een kaart met de kleur van dat gebied spelen en een aantal rangers in de kampen zetten. Als alle omringende kampen bezet zijn volgt er een telling van het natuurbeschermingsfiche. De speler die het laatste kamp bezette krijgt drie extra punten voor het initiëren van de telling. Verder krijgt iedereen een punt voor iedere ranger in dat gebied. Zeeverkenners tellen dubbel. Bij een industrialiseringsfiche gaat het er om dat er in het betreffende gebied net zoveel rangers staan als het getal dat op het fiche staat. De telling werkt hetzelfde als bij de andere fiches.
In het begin gingen Bas en Wendy voornamelijk het westen verkennen. Judith en Leunis gingen meer voor de gele gebieden in het oosten. Sten begon op het water. Als er meerdere mensen zich op hetzelfde gebied richten komen deze sneller tot een telling. Wendy en Bas sprongen naar voren maar werden al snel ingehaald door Judith. Leunis en Sten kregen vooral punten door ergens te staan, maar veroorzaakten niet zo vaak een telling. Al snel waren de natuurfiches op en moest er meer moeite gedaan worden om een telling te krijgen. Naar mate het spel vorderde kreeg Wendy toch weer een voorsprong. Judith kwam dicht achter haar aan maar haalde haar niet meer in.

Uitslag: Wendy 99, Judith 95, Bas 91, Leunis 81, Sten 79
Waardering: Bas, Judith en Wendy 4, Leunis en Sten 3½

Zèrtz

Spelers: Dagmar en Willemien

Dagmar speelde in eerste instantie met Mississipi Queen mee. Willemien kwam binnen toen net de eerste twee rondes gespeeld waren. Omdat het nog aan het begin van het spel was, bood Dagmar aan te stoppen en met Willemien een tweepersoonsspel te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan. Dagmar trok Zèrtz uit de kast omdat ze dat een erg leuk spel vond. Het eerste potje won Dagmar met gemak omdat Willemien er nog even in moest komen. Het tweede potje had Willemien de trucjes een stuk beter door en ging het redelijk gelijk op. Dagmar leek de betere papieren te hebben voor de overwinning en daardoor werd ze onvoorzichtig. Hierdoor legde ze een witte knikker zo op het bord dat Willemien hem onmiddellijk kon slaan (als het spel niet was afgelopen had Dagmar daarna weer een goede slag kunnen slaan). Hierdoor had Willemien drie witte knikkers en won het spel. Willemien had niet echt genoten van het spel. Ze vond wel dat het technisch goed in elkaar zat, maar speelde op een spellenavond liever een wat verhalender spel.

Waardering: Dagmar 4, Willemien 2½

Reversi

Spelers: Dagmar en Willemien

In afwachting van ruimte aan de andere tafels begonnen Dagmar en Willemien nog een potje Reversi. Willemien had dit in een grijs verleden wel eens gedaan en had de regels al snel door. Dagmar wist het eerste hoekpunt te veroveren. Willemien pakte echter de volgende twee hoekpunten en zette Dagmar daarmee behoorlijk klem. Ze had uiteindelijk acht schijfjes meer dan haar tegenstander op het bord en dus gewonnen. Dit spel beviel haar gelukkig beter dan Zèrtz.

Waardering: Dagmar 4, Willemien 3

King Arthur kaartspel

Spelers: Bas, Judith, Leunis, Sten en Wendy

Het volgende spel werd uit de tas gehaald. Het King Arthur kaartspel is de kaartvariant van het bordspel. Alleen is in Nederland het bordspel nog niet uit en het kaartspel wel. In het midden van de tafel liggen een aantal avonturenkaarten. Om deze te kunnen pakken moet je een aantal tegenstanderkaarten afleggen die aan bepaalde voorwaarden voldoen (bijvoorbeeld sterkte, aantal of kleur). Deze kaarten kan je op hun beurt weer overwinnen door het aantal ridderkaarten van in totaal dezelfde sterkte te spelen. Het is dus erg handig als je dezelfde kleur ridderkaarten pakt of als er goedkope tegenstanderkaarten liggen! Bas had het meeste geduld en spaarde het langst wardoor hij veel dure avonturenkaarten kon kopen.

Uitslag: Bas 34, Judith 33 (2 ridderkaarten over), Wendy 33 (1), Leunis 32, Sten 26
Waardering: Judith en Sten 3, Bas, Leunis en Wendy 2½

Frank’s Zoo

Spelers: Bas, Judith, Leunis, Sten, Wendy en Willemien

Eindelijk konden Dagmar en Willemien ook aanschuiven. Frank?s Zoo werd uitgelegd. Dagmar haalde wat en thee en toen zag Jaap de mooie kaartjes en schoof aan, op Dagmars plaats. Tegen zoveel enthousiasme kon Dagmar niet op en die sloot zich aan bij het andere spel. De eerste ronde speelt ieder nog voor zich en tellen de bijzondere dieren niet mee. Aan de hand van deze ronde worden de teams in de volgende ronde bepaald. Willemien was als eerste uit en vormde met de nummer 3 Wendy een team. Judith ging met Jaap en Leunis met Bas. Dirk Jan keek toe en gaf zijn zoon af en toe wat raad, wat niet altijd werd opgevolgd…
In de tweede ronde had Bas zijn leeuwen tot het laatst bewaard, omdat ze nu punten op gingen leveren. Helaas had Wendy met hetzelfde oogmerk haar olifanten achter gehouden waardoor ze deze ronde de leeuwentemmer was met 4 leeuwen. Bovendien scoorde dit team deze ronde 8 punten. Het team van Bas en Leunis scoorde 7 punten en de twee J?s 5. Nieuwe teams werden gevormd en er werden weer wat dieren uitgewisseld. Het bleek de laatste ronde te zijn. Ondanks Jaaps megaslag met veel egels en drie leeuwen waren het Leunis en Wendy die na deze ronde meer dan 19 punten hadden en het spel beëindigden. Het team van Bas en Leunis had deze ronde 10 punten weten te scoren! Helaas waren er geen waarderingen voor het spel genoteerd.

Uitslag: Wendy 22, Leunis 21, Judith 16, Bas 15, Willemien 14, Jaap 12

Geschenkt

Spelers: Dagmar, Niek, Olaf, Wietse en Wijnand

Nadat Mississipi Queen was afgelopen schoven Dirk Jan en Jaap aan voor een potje Frank?s Zoo. Dagmar haalde Olaf, Wijnand en Wietse over om een potje Geschenkt te doen. Wietse liet rondes lang elke kaart aan zijn neus voorbij gaan. Zijn tegenstanders zaten zich al te verheugen op een lekkere vette score voor hem omdat hij op een gegeven moment toch echt gedwongen zou zijn om elke kaart op te pakken. Hij begon echter precies op tijd met pakken, waardoor hij in de eerste ronde de op één na hoogste score had. Niek was inmiddels ook thuis gekomen en schoof aan. Omdat hij het eerste rondje had gemist kreeg hij het hoogst behaalde aantal strafpunten plus één aan zijn broek. In de tweede ronde werden er niet te veel minpunten verdeeld. In het derde rondje vlogen de minpunten iedereen behalve Olaf om de oren. Niek wist zelfs het schrikbarende aantal van 85 minpunten binnen te halen. Een all time high! Hiermee wist hij overtuigend de laatste plaats voor zich te winnen. Dagmar wist ondanks haar slechte laatste ronde toch nog te winnen.

Uitslag: Dagmar 76, Olaf 82, Wijnand 99, Wietse 118, Niek 150
Waardering: Wietse 4, Dagmar, Olaf, Wijnand en Niek 3½