Manilla

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: 999 games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Franz-Benno Delonge was lange tijd voornamelijk bekend als auteur van Big City en later Trans America. De afgelopen maanden zijn er echter ineens een groot aantal spellen van zijn hand verschenen, waaronder in korte tijd twee bij Zoch: Goldbräu en Manilla.

Manilla is in essentie een gokspel met veel extra elementen en een opvallend mooie vormgeving. Dat laatste kun je sowieso wel aan Zoch overlaten. In verschillende rondes proberen drie schepen telkens de haven van Manila te bereiken, beladen met kostbare waren. De spelers speculeren op het al dan niet aankomen van de schepen, en proberen daarmee het meeste geld te verdienen.

Iedere ronde bestaat uit twee fasen. In de eerste ronde wordt de cruciale positie van de havenmeester geveild. De havenmeester mag als enige een aandeel in een van de goederen kopen, beslissen welke goederen verscheept worden, de startpositie van de schepen bepalen en als eerste zijn agenten op het bord plaatsen. Dit zijn allemaal belangrijke privileges, vooral het recht om een aandeel te kopen. De aandelen zijn in feite de beste route naar de winst: de speler die de meeste waardevolle aandelen bezit zal bijna altijd winnen. Als je nooit havenmeester bent, verlies je gegarandeerd.

In de tweede fase plaatsen de spelers allemaal drie agenten op het bord. Je kunt ze op de schepen plaatsen of in de haven als je denkt dat een schip aankomt, in de werf als je juist het tegengestelde denkt, maar je kunt ook een gokje wagen door als piraat proberen een schip te plunderen en alleen de winst op te strijken. Telkens als iedereen een agent ingezet heeft, wordt per schip een dobbelsteen gegooid, die bepaalt hoe ver het schip vaart. Naarmate de tweede fase vordert, kun je dus beter inschatten welk schip aankomt en welke niet.

Na de derde dobbelsteenworp wordt het geld verdeeld, en stijgen de aandelen van de goederen die de haven bereikt hebben in waarde. Het spel eindigt als een aandeel de maximale waarde van 30 pesos heeft bereikt. De speler tellen de waarde van hun aandelen op bij hun geldvoorraad; de speler met het grootste vermogen wint.

… en de waardering

Manilla is een vrolijk spel, waar het gokelement centraal staat. Eigenlijk heeft alleen de havenmeester enige invloed op de kansen van de schepen om aan te komen, maar deze worden toch vooral bepaald door de dobbelsteenworpen. Je hebt dus altijd kans je kostbare investeringen kwijt te raken. Daar staat tegenover dat je altijd wel ergens een klein succesje kunt boeken, wat het geheel toch tot een simpelweg leuk spel maakt. Verwacht bij Manilla geen hoogdravende kost, maar meer een vermakelijk familiespel, dat ook menig veelspeler moet aanspreken. Naast Niagara (Iguazu) heeft Zoch met Manila twee uitstekende kansen op de Spiel des Jahres.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *