Spel aan de Maas: 31 mei 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Helène, Jacqueline, Niek, Peter Hein, René, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Metro
Goldbräu
Goa
De Bezeten Fles
Wizard

Anders dan hij had verwacht kwamen er bij Peter Hein elf liefhebbers opdagen om een spelletje te doen. Een mooi aantal, want nu kon er in drie groepen van vier gespeeld worden. René had Metro meegenomen en vond daar enkele gegadigden voor. Van de spellen die Peter Hein uit zijn kast had gehaald viel de keuze op Goa en Goldbräu.

Metro

Spelers: Sten, Willlemien, René en Dirk Jan

René had een spel meegenomen dat hij al een paar keer met z?n tweeën had gespeeld. Hij wilde het ook eens met meer spelers uitproberen. De anderen kenden het niet.
Na een korte uitleg en wat tactische tips van René (zorg dat je uit de hoeken komt!), begonnen we. Het is bij dit spel de bedoeling om vanuit een aantal startstations langs de rand met spoortegels zo lang mogelijke spoorlijnen naar een ander eindstation te bouwen. Wanneer je in het startstation terugkomt, scoor je geen punten. Eindstations in het midden van het bord leveren dubbele punten op. Het spel eindigt als alle tegels op het bord geplaatst zijn. Hiermee zijn ook alle spoorlijnen voltooid. De tip van de hoeken werkte niet zo goed voor Dirk Jan. Al na een paar beurten was hij de helft van zijn lijnen kwijt voor weinig punten. De anderen wisten iets succesvoller te bouwen en scoorden een punt of vijf per lijn. Toen het bord al aardig vol gelegd was, had René het geluk een tegel te trekken die één van zijn spoorlijnen met een duizelingwekkende slinger naar een eindstation bracht. Hiermee bouwde hij een flinke voorsprong op de rest. In de laatste beurt slaagden Willemien en Sten er niet in om de winst van René in gevaar te brengen. Alleen Dirk Jan wist met zijn laatste tegel met een grote lus het midden van het bord te bereiken. Met deze 24 punten doet hij ook weer mee. René mag de laatste spoortegel plaatsen en hij weet hiermee ook zijn laatste lijn te voltooien. Hierdoor wint hij met ruime voorsprong. Het gelukselement van het trekken van de tegels kan de balans verstoren.

Uitslag: René 77, Dirk Jan 49, Willemien 39, Sten 34
Waardering: Sten en René 3; Dirk Jan en Willemien 2½

Goldbräu

Spelers: Dagmar, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Goldbräu is een vrij recent spel van Zoch, dat Dagmar al een tijdje wilde spelen. Ze deed dus graag mee, en trok ook Jacqueline en Niek over de streep.
In Goldbräu proberen de spelers belangen te krijgen in een tiental Biergartens en brouwerijen, om zo veel geld te verdienen. Hoe groter een Biergarten, des te meer geld hij genereert voor de aandeelhouders en die van de leverancierbrouwerij. Maar contracten kunnen opgezegd worden, chefs kunnen een ander beleid gaan voeren en natuurlijk beïnvloeden de charmes van het (vrouwelijke) personeel en de aanwezigheid van notoire dronkelappen ook de inkomsten.
De chefs van Peter Hein werden direct door de anderen uit de kroegen geknikkerd, maar in de brouwerijen behield hij zijn positie. Hij probeerde eerst aandelen te verwerven, om zo zijn inkomstenpositie te verstevigen. De anderen hadden dit ook bedacht, zodat voor een aandeel regelmatig de maximale prijs betaald moest worden. Hierdoor had niet iedereen aan het eind van de eerste week zijn startkapitaal terugverdiend.
In de tweede week werd er meer gestreden om de brouwerijen, nu duidelijk was hoeveel geld deze opleveren. Ook de strijd om de serveerster barstte flink los, omdat de twintig extra Taler wel erg veel is. Tegelijk probeerde Dagmar de dronkelap uit haar kroeg te verjagen. Ze trof het niet dat zowel Niek als Peter Hein een keer de dronkelap trokken toen ze blind een aandeel kochten en hem lekker lieten staan (overigens hadden zowel Niek als Peter Hein liever een nuttig aandeel voor die acht Taler gehad). De ?serveerster? was van een wel erg dubieus niveau; Dagmar noemde haar al snel de slettebak. Telkens als iemand met geld wapperde was ze er snel bij; uiteindelijk was het Peter Hein die het meest van haar diensten kon genieten en de premie opstreek.
In de laatste ronde raakte Dagmar flink op stoom, door te zorgen dat maar liefst drie kroegen bier betrokken bij d brouwerij waar ze het grootste belang in had. Ze verzuimde het zesde aandeel van deze brouwerij te kopen en Jacqueline en Peter Hein er uit te knikkeren, waar Peter Hein van kon profiteren. Hij stond ook met Niek sterk in een andere brouwerij, en samen zorgden ze er voor dat ook deze brouwerij aan veel kroegen leverden. Uiteindelijk bleken dat de meest winstgevende kroegen te zijn, wat de heren een enorme smak geld opleverde. Het was dus ook niet verbazend dat ze op de eerste twee plaatsen eindigden. Jacqueline had wellicht zelf iets te diep in het glaasje gekeken, want haar winst was wat bescheidener. Desondanks wil ze zeker graag een herkansing bij dit sfeervolle spel, dat door iedereen hoog gewaardeerd werd.

Uitslag: Peter Hein 84, Niek 78, Dagmar 68, Jacqueline 31
Waardering: Dagmar 4½, Jacqueline en Niek 4, Peter Hein 3½

Goa

Spelers: Anneke, Bas, Helène en Wendy

Peter Hein had Goa uit de kast gehaald, omdat Wendy, die er goede verhalen over had gehoord, dat graag wilde proberen. Bas, die het de vorige keer erg leuk had gevonden, wilde het ook graag spelen. Anneke en Helene hadden nog niets anders te spelen, dus schoven maar aan. Zij hadden het ook al eens gedaan.
In de eerste ronde wist Bas een tegel te bemachtigen die hem iedere ronde vier goud opleverde. Dit hielp hem bij het bieden op de tegels in de volgende rondes, waardoor hij er uiteindelijk het meest wist te bemachtigen. Hij begon echter erg langzaam met zijn vooruitgang, door in de eerste ronde twee maal een mislukte poging te doen de goedkoopste kolonie te bemachtigen.
De startspelertegel was vrijwel steeds in handen van Anneke of Bas, die hem aan elkaar verkochten. Verder was Anneke erg zuinig met haar geld. Aan het eind had ze de minste tegels en veruit het meeste geld over. Helène daarentegen was erg kwistig met haar geld door een aantal dure tegels die ze veilde zelf te kopen en daarbij in feite de dubbele prijs te betalen.
In de laatste ronde maakte Wendy helaas door misverstanden over de regels twee fouten. Omdat ze dacht dat je maar één extra actie per ronde kon gebruiken bood ze weinig op een tegel met twee extra acties die Bas daardoor gemakkelijk kon krijgen. Verder had ze niet in de gaten dat haar expeditiekaart waarmee ze met geld een vooruitgang kon kopen wel gewoon een actie kostte. Hierdoor raakte haar lang overdachte plan geheel in de war.
Die laatste extra actie van Bas was ook zeker niet onbelangrijk, want hij pakte er drie expeditiekaarten mee, waarmee hij zijn expeditiekaart punten van 1+1 naar 6+1+1 bracht. Zonder die punten zou Wendy het spel gewonnen hebben.

Uitslag (vooruitgang + kolonisten + expeditiekaarten + meeste geld +bonustegels):
Bas 28 + 6 + 8 + 0 + 0 = 42
Wendy 25 + 6 + 1 + 0 + 6 = 38
Anneke 21 + 6 + 0 + 3 + 3 = 33
Helene 23 + 6 + 1 + 0 + 0 = 30
Waardering: Bas en Wendy 5, Helene 4, Anneke 3½

De Bezeten Fles

Spelers: Sten, Willlemien, René en Dirk Jan

Willemien had gehoord dat het spel De Bezeten Fles heel aardig was en wilde dit wel eens uitproberen. Dirk Jan had het wel eens gespeeld, maar kende de regels niet zo goed dat hij ze kon uitleggen. Voor Sten en René was het nieuw.
Na een korte lezing van de regels kon het spel beginnen. Al snel bleek dat Dirk Jan niets had aan zijn ervaring met dit spel. Direct de eerste keer bleef hij aan het einde van de ronde met de fles zitten. Sten scoorde deze ronde de meeste punten. De tweede ronde werd hij ingehaald door René, terwijl Willemien, door ongelukkig uitkomen met de 2, de fles, inclusief 14 strafpunten, mocht incasseren. De volgende 4 ronden gingen tussen René en Willemien. Sten scoorde niets, terwijl Dirk Jan de ?aan de fles? was en steeds negatiever kwam te staan. Door een monsterscore van 81 punten in de 7de ronde wist Willemien de overwinning bijna in de wacht te slepen. Sten deed haar dit de volgende ronde na, maar hij had al zo?n achterstand dat hij de overwinning van Willemien niet kon bedreigen.

Uitslag: Willemien 251, René 136, Sten 127, Dirk Jan 15
Waardering: Dirk Jan 4; Sten, Willemien en René 3½

Wizard

Spelers: Dagmar, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Na Goldbräu was er nog wel tijd voor een wat korter spel. Zeker omdat Jacqueline moest wachten op Anneke, die nog midden in een potje Goa zat. Peter Hein zag zijn kans schoon en haalde voor het eerst op de dinsdagavond (!) Wizard tevoorschijn. Dagmar en Niek hadden geen overtuiging nodig, en legden het alvast aan Jacqueline uit. 
Voor Jacqueline was het een leerpotje, maar ze had enkele fijne kneepjes al snel door. Inmiddels was Peter Hein op grote voorsprong gekomen, doordat hij er de eerste acht rondes telkens de juiste voorspelling deed (dit zal hij niet snel nog eens doen). Hierdoor was hij eigenlijk niet meer in te halen, vooral omdat het spel niet tot het einde gespeeld zou worden, in verband met de tijd. Natuurlijk was dat voor de anderen geen reden om hem niet te naaien, wat vervolgens twee beurten lukte. Niek, die tweede stond, slaagde er echter niet in veel in te lopen, en moest op een gegeven moment zelfs vrezen om zijn positie. Het zat Dagmar en Jacqueline de laatste rondes helaas niet mee, zodat Niek toch overtuigend afstand nam.
Na de tiende ronde werden de kaarten direct allemaal opgedeeld en werd de laatste ronde gespeeld. Jacqueline probeerde de laatste ronde nog een klapper te maken, maar haalde per ongeluk toch een slag teveel toen haar rechterbuurman Peter Hein met een nar uitkwam. Dat kostte haar acht punten, zodat ze net in de min uitkwam. Verder was de uitslag duidelijk.
Jacqueline was niet onverdeeld negatief, terwijl de anderen niet aarzelden om Wizard alledrie een ?5? te geven.

Uitslag: Peter Hein 27, Niek 16, Dagmar 3, Jacqueline -1
Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 5, Jacqueline 3