Gesjaakt

Geplaatst door

3-5 spelers
15 minuten
Auteur: Thorsten Gimmler
Uitgever: 999 games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.4]

Het spel …

De spellen die ik na tweepersoonsspellen het vaakste speel zijn de zogenaamde ‘tussendoortjes’. Spelletjes met simpele regels en een korte speelduur, maximaal een half uur. In dit genre zijn er echter relatief weinig echt leuke spellen, hoe verrassend dat ook mag zijn. Dat komt vooral doordat er maar weinig spellen zijn die in zo’n korte tijd te spelen zijn; op drie kwartier zit je al snel.

De onovertroffen koning van dit genre is wat mij betreft nog altijd Take 5!. Ook na tientallen keren spelen beleef ik daar nog steeds plezier aan. Sinds kort heeft dit inmiddels klassieke kaartspel (het is alweer elf jaar oud) echter concurrentie gekregen in de vorm van Gesjaakt.

Geschenkt wordt gespeeld met 33 kaarten in de waardes 3 tot 35. Daarnaast krijgt iedere speler nog de beschikking over elf fiches. Het spel verloopt uiterst simpel. De startspeler draait een kaart van de stapel, en beslist of hij deze wil hebben of niet. Zo ja, dan neemt hij de kaart en draait de volgende om. Zo nee, dan legt hij een fiche op de kaart en staat zijn linker buurman voor dezelfde keuze. Dit gaat door totdat iemand de kaart neemt; die speler krijgt ook alle fiches die er op gelegd zijn.

Het spel eindigt als alle kaarten op zijn. Iedere kaart levert strafpunten op gelijk aan de waarde, ieder fiche is een pluspunt. Heb je echter een reeks van twee of meer opeenvolgende kaarten, dan telt alleen de laagste kaart! Dit voegt een interessant tactisch element aan het spel toe. Sommige kaarten zijn na een tijdje voor een speler wel interessant, terwijl hij de rest gegarandeerd strafpunten oplevert. Een sluwe speler zal zo’n kaart eerst een paar keer rond laten gaan, om de anderen te ‘melken’, voor hij de kaart neemt. Om het nog wat interessanter te maken worden voor aanvang van het spel willekeurig negen kaarten uit het spel gehaald. Zo weet je nooit zeker of de kaart die je nodig hebt om van twee reeksen één te maken er wel in zit.

… en de waardering

Gesjaakt is een verbazend eenvoudig spel, razendsnel, en nog leuk ook. Spanning speelt daarbij een grote rol: zit die kaart die ik wil er nog wel in? Durf ik de kaart nog een keer rond te laten gaan? Moet ik deze kaart maar nemen om al die fiches te incasseren? Enzovoort…

Gezien het beperkte aanbond in dit genre spellen lijkt het erop dat het een stuk moeilijker is een leuk, snel en simpel spel te bedenken dan een leuk, lang en complex spel. Voor mij heeft het Take 5! nog niet van zijn troon gestoten, maar ik zie geen enkele reden om dit spel niet aan te schaffen als je regelmatig tussendoortjes speelt en wel eens wat anders wilt.

De kracht van Gesjaakt is de eenvoud van het spel. Het is zelfs mogelijk om binnen tien minuten het spel uit te leggen en één ronde te spelen. Er zijn niet veel spellen waar dit bij lukt. Bovendien blijft Gesjaakt tot het eind toe spannend, omdat iedereen hoopt dat net die kaart die twee dure rijtjes verbindt nog langs zal komen. Deze combinatie van spanning en eenvoud maakt Gesjaakt een spel van grote klasse in zijn soort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *