Spel aan de Maas: 3 augustus 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein, René, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Union Pacific
Louis XIV
Wizard

Omdat voorzien was dat er deze week misschien weinig mensen op dinsdag zouden kunnen, werd er uitgeweken naar de woensdagavond. Met tien man was dit direct een drukke avond.

Union Pacific

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein en René

De overgebleven spelers zaten zich af te vragen wat ze konden gaan spelen, toen Peter Hein Union Pacific voorstelde, een van de weinig bordspellen die je goed met zes spelers kunt doen. De anderen waren er allemaal voor in en hadden het ook wel eens gespeeld. Om het geheugen op te frissen werden de regels nog even kort doorgenomen.
Niemand had het eerder met de volle bezetting gedaan, maar het viel iedereen op dat er wel erg veel gebeurt tussen twee beurten. Je moet er dus snel bij zijn. Dat gold vooral voor de aandelen van Union Pacific, waar vooral Niek en Peter Hein interesse in hadden. De anderen richtten zich meer op de maatschappijen op het bord. Dagmar en René streden om zowel de groene als de zwarte maatschappij, en ook Anneke en Jacqueline waren verwikkeld in enkele conflicten. Niek en Peter Hein probeerden in hun eentje respectievelijk de blauwe en de paarse maatschappij op te bouwen, maar kregen uiteindelijk toch last van profiteurs.
Het duurde erg lang voor de eerste dividendronde langs kwam, dus iedereen had de tijd gehad om zijn aandelen uit te spelen. Het toeval wilde natuurlijk wel dat de tweede dividenduitkering direct na de eerste kwam. Niek en Peter Hein baalden hier wel van, want ze hadden hun UP-aandelen nog niet uitgespeeld, en zo liepen ze mooi een paar miljoen mis. Voor beide spelers was dat dan ook hun eerstvolgende actie. Dat was maar goed ook, wnat de derde telling kwam weer slechts enkele beurten later.
Met nog slechts een uitkering te gaan, die bovendien ieder moment kon komen, speelde iedereen als een gek aandelen uit. Hierdoor veranderde er weinig in de relatieve posities van de spelers. Daarvoor was het nodig dat het spel nog een behoorlijk aantal ronden zou duren, maar dat mocht niet zo zijn. Met nog redelijk wat aandelen in de stapel werd ook de laatste dividendkaart getrokken en werd voor het laats geld uitgekeerd.
Ondanks dat hij de eerste UP-uitkering had gemist, wist Niek overtuigend te winnen. Nummer twee bij UP Peter Hein had het een stuk minder gedaan, omdat hij daarnaast slechts in twee maatschappijen aandelen had. Dagmar was de beste van de rest, voornamelijk omdat ze bijna het hele spel het monopolie op oranje aandelen had gehad en die maatschappij flink had uitgebouwd.
Iedereen vond het een leuk spel, dat niet voor niets al zo vaak op deze avonden is gespeeld.

Uitslag: Niek 92, Dagmar 81, Jacqueline 73, René 70, Peter Hein 68, Anneke 66
Waardering: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek en René 4, Peter Hein 3½

Louis XIV

Spelers: Bas, Willemien, Wendy en Sten

Om haar recensie te kunnen schrijven had Wendy nog een keer Louis XIV meegenomen. Bas zat al te wachten, alleen dan met het exemplaar van Dagmar en Niek. Willemien en Sten sloten aan. 
In Louis XIV moet via het behalen van meerderheden missiefiches zien te bemachtigen om missies uit te voeren. De volgorde is in deze erg belangrijk, omdat je als laatste speler met meer zekerheid je invloedsstenen neer kunt zetten. Omdat het voor bijna alle spelers de eerste keer was dacht iedereen erg lang na over iedere beurt en werd het een avondvullend spel. Bas slaagde er in de eerste ronden in moeilijke missies te voltooien waar erg goede privileges aan verbonden waren. Zo kon hij iedere keer een kaart uitstellen (en daardoor vaak als laatste een actie doen) en na de invloedsfase nog een steen ergens bij zetten. Wendy kreeg vooral geld en invloedsstenen van haar privileges. Sten leek vooral voor de wapenschildjes te gaan. Willemien probeerde zoveel mogelijk invloeden zeker te stellen door te kiezen voor personenkaarten waar je (mits je aan een bepaalde voorwaarde voldoet) altijd iets kan krijgen. Bas scoorde de laatste ronde (mede door het goed gebruik maken van zijn privileges) erg veel ten opzichte van de rest en behaalde daarmee de overwinning. Sten kreeg door het inleveren van kaarten, geld e.d. nog een paar extra wapenschildjes waardoor hij zijn achterstand wist te beperken.

Uitslag: Bas 47, Willemien 45, Wendy 44, Sten 40
Waardering: Sten 4½, Bas, Wendy en Willemien 4

Wizard

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein en René

Union Pacific had iets meer dan een uur geduurd, dus was er ruim de tijd voor nog een spel. Dagmar, Niek en Peter Hein begonnen weer aan hun Wizard-lobby, in de hoop nieuwe fans te vinden. Voor Anneke en René was het nieuw; voor Anneke zelfs een van de eerste keren dat ze een slagenspel speelde. Dat was niet te merken, want in de eerste vier rondes wist ze telkens haar bod te halen en kwam zo aan kop te liggen.
In de vijfde ronde zat ze er eentje naast, en moest de koppositie aan Niek overdragen. Die zou hij de rest van het spel niet meer afstaan. Het werd nog wel even spannend toen hij in de negende ronde een slag naast zijn bod zat, en Dagmar en Peter Hein binnen twee respectievelijk een punt van hem kwamen. Hij hield het hoofd koel en behaalde in de laatste ronde al zijn drie voorspelde slagen, waarmee hij zelfs nog een punt uitliep.
Het meest opzienbarend van dit spelletje was misschien wel de opmars van Dagmar, die in vijf beurten twintig punten scoorde.
Anneke had haar eerste potje met vlag en wimpel doorstaan. Jacqueline vond het weer wel leuk, maar heeft nog haar twijfels bij het genre. René was zijn eerste kennismaking goed bevallen, en gaf het ook een hoge waardering.

Uitslag: Niek 24, Peter Hein 22, Dagmar 21, Anneke 14, René 11, Jacqueline 2
Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 5, René 4, Anneke en Jacqueline 3½