Spel aan de Maas: 13 september 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Grosse Geschäfte
Frank’s Zoo

Een erg rustige avond deze keer met slechts vier spelers. Dirk Jan had wat spelen klaargelegd, maar uiteindelijk viel de keuze op Grosse Geschäfte, dat Peter Hein graag nog eens wilde spelen.

Grosse Geschäfte

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Bas en Willemien hadden het ook al eerder gespeeld, maar dat was alweer een tijdje geleden. Voor Dirk Jan was het helemaal nieuw. Hij moest even wennen aan de verschillende opdrachten en hoe ze punten opleverden, en maakte in het begin daardoor een paar kostbare foutjes. Dit spel straft dat genadeloos af, zeker als het om de grote opdrachten gaat. Peter Hein probeerde een alternatieve strategie en koos telkens als een van de eersten ervoor om een opdracht uit te spelen, zodat hij in ieder geval niet achteruit zou gaan in punten. Daarna probeerde hij ervoor te zorgen dat ze ook nog geld op gingen leveren. Willemien was vooral bezig om Bas dwars te zitten, maar had zelf weer last van Dirk Jan, die de eerste ronde beëindigde voor ze haar tweede en lucratieve opdracht (hij lag vier keer op het bord) kon uitspelen. Daarna zorgde Peter Hein ervoor dat de opdracht waardeloos werd, zodat uitspelen geen zin meer had.
Bas koos een onorthodoxe benadering en speelde al in de tweede ronde zijn speciale opdracht uit. Deze lag toen twee keer op het bord, en gezien de verdere opbouw leek het onwaarschijnlijk dat deze opdracht nog een keer zou verschijnen. Daarmee kwam hij op voorsprong, al hadden de anderen hun grote opdracht nog tegoed.
Uiteindelijk bleken alle grote opdrachten precies twee keer op het bord te liggen. De winst moest dus behaald worden met de kleinere opdrachten en het smeergeld. Peter Hein had in de laatste ronde een kleine opdracht die maar liefst acht keer op het bord voorkwam (beide afgebeelde ketens waren ook voor anderen interessant, wat het voor hem makkelijker maakte), wat nog meer punten opleverde dan de grote opdrachten. Zoals altijd was Bas met het bieden weer erg zuinig geweest, zodat hij uiteindelijk meer dan de helft van het biedgeld in handen had. Daar scoorde hij nog flink mee, maar niet voldoende om Peter Hein van de eerste plaats af te houden.
De reacties op het spel waren gemengd: het heeft zeker aardige elementen, maar op de een of andere manier komt het als geheel niet echt uit de verf.

Uitslag: Peter Hein 103, Bas 91, Willemien 79, Dirk Jan 72
Waardering: Peter Hein 3½, Bas en Willemien 3, Dirk Jan 2½

Frank’s Zoo

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Grosse Geschäfte had redelijk lang geduurd, maar er was nog wel tijd voor een klein spelletje. Uit de door Dirk Jan voorgestelde alternatieven pleitte Bas voor Frank?s Zoo. De anderen gingen daarin mee. Uiteraard werd de teamvariant gespeeld.
Na de eerste teamronde ging Willemien op kop, die ze niet meer af zou staan. Omdat ook Bas en Dirk Jan van positie hadden gewisseld, veranderden de teams niet van samenstelling. Weer waren het Willemien en Dirk Jan die als eersten uitgingen, waardoor ze erg voor kwamen te liggen op Bas en Peter Hein. Aansluiting konden ze niet vinden, vooral niet omdat Willemien telkens in het winnende team zat. De laatste ronde maakte Peter Hein nog een stevige eindspurt met negen punten, maar toen was het al te laat om nog te kunnen winnen. Na vijf rondjes was het afgelopen, en was de rangorde dezelfde als na het derde rondje.

Uitslag: Willemien 25, Dirk Jan 23, Peter Hein 22, Bas 15
Waardering: allen 3