Spel aan de Maas: 21 februari 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Ernst, Helene, Jacqueline, Niek, Tom, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Mesopotamië
Goldbräu
Händler von Genua
Metro
Take 5!

Er waren veel spellustigen naar Prinsenland afgereisd. Bovendien had Jacqueline haar buur(t)jongens Tom en Ernst ook uitgenodigd. Hierdoor duurde het even voor de spelers hadden besloten wie wat ging spelen. Bas probeerde nog om liefhebbers voor zijn geliefde Puerto Rico te vinden, tot grote hilariteit van de rest (omdat hij altijd PR wil spelen). Het spel was dus spontaan helaas uitgeleend aan de buren, waar de cavia het had opgegeten, die helaas niet gewend was aan dergelijke zware kost en dus het loodje had gelegd. Geen Puerto Rico voor Bas dus, maar wel veel lachsalvo?s (goedbedoeld natuurlijk) voor de rest.

Mesopotamië

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Willemien

Dagmar had Mesopotamië meegenomen. Bas wilde dat spel nog wel een keer doen, maar durfde na de hilariteit die hij had veroorzaakt door het uitspreken van het voorstel om Puerto Rico te spelen niet meer te zeggen dat bij Mesopotamië een leuk spel vond, bang dat dat spel ook ineens in de fictieve maag van de cavia zou verdwijnen. Willemien had het spel nog nooit gespeeld, maar wilde het gezien de reactie van haar lieftallige echtgenoot wel proberen.
Nadat het spel was uitgelegd, koos het lot Willemien aan als startspeler. Hier was ze niet zo blij mee, omdat ze liever (als enige speler die het spel nog niet eerder had gedaan) eerst had willen zien wat de andere spelers deden. Toen Bas aan de beurt was, bleek dat Willemien iets doms had gedaan, mede omdat de andere spelers niet duidelijk hadden gemaakt dat het slim was om dat wel te doen. Bas profiteerde hier onmiddellijk van. Willemien keek natuurlijk erg beteuterd dat haar man zo sneaky was. Ook Dagmar en Niek vonden het wel een echte rattenstreek van Bas en lieten dit weten ook. Dagmar gooide alles in de strijd  variërend van echte liefde tot Valentijnsdag. Op voorwaarde dat ze de deze discussie en de liefhebbende daad van Bas ook in het verslag zou zetten was Bas bereid zijn actie terug te draaien zodat Willemien geen nadeel had van haar beginnersfoutje. 
Al gauw had iedereen door wat er gedaan moest worden om de goden van Mesopotamië te behagen en werden er driftig hutjes gebouwd, kinderen geboren, cultusplaatsen opgericht, stenen geofferd en manna en spirituele steun ontvangen. Vooral Willemien ging heel voortvarend te werk en leek op koers naar een harde overwinning. Bas werd daar toch wat minder liefhebbend van en zette twee gemene pestkaarten in tegen haar in de hoop daarmee genoeg tijd te rekken om zelf de overwinning te claimen. Helaas voor hem was Niek hem net voor en werd dus de winnaar. Bas zou in de zelfde ronde ook uit zijn gegaan, maar helaas voor hem telt dat niet omdat je in de eerste ronde minder bewegingspunten krijgt als je begint om zo het startvoordeel weg te halen. Willemien zou na Bas zijn uitgegaan, maar dat was dan wel in een nieuwe ronde geweest. Dagmar had nog wel een paar extra rondes nodig gehad, dus die was wel duidelijk echt laatste. 
De waardering was behoorlijk positief, ook al was er ook wel commentaar op het spel. Het viel Bas bijvoorbeeld op dat in de drie potjes die hij inmiddels had gespeeld, iedere keer een aantal mensen toch wel gelijk uit zouden gaan. Bovendien kan het ook echt wel een beetje tegen zitten waar de tegels worden neergelegd en waar grondstoffen komen te liggen. Van dit laatste had vooral Dagmar behoorlijk wat last gehad, wat haar veel bewegingspunten had gekost.

Uitslag: Niek 1e, Bas 2e, Willemien 3e, Dagmar 4e
Waardering: Niek, Bas en Willemien 4, Dagmar 3

Goldbräu

Spelers: Wendy, Tom en Jacqueline

Jacqueline had Goldbräu nog ongespeeld in de kast staan en wilde het graag weer eens spelen. Wendy en Tom kenden het niet en voor Jacqueline was het dermate lang geleden dat ze het had gespeeld, dat de spelregels geheel waren weggezakt.
Nadat Jacqueline nog gauw een Nederlandse vertaling van de spelregels van internet had geplukt, kon de uitleg door Wendy beginnen.
Tijdens het spel gaat het erom dat een speler dominant is in een bepaald café met daaraan gelieerd de brouwerij. Hoe groter het terras bij het café, hoe meer punten je krijgt. Een parasol op het terras zorgt voor extra punten. Ook kan de serveersterkaart voor pluspunten zorgen en de dronkelapkaart voor minpunten. Verder speel je actiekaarten die geld kosten; hoe meer spelers dezelfde actie kiezen, hoe duurder de actiekaart.
Uit Jacquelines diepste geheugen kwamen de speltactieken van de vorige keer weer enigszins bovendrijven. Dat legde haar geen windeieren. Ze won het spel met 158 geld, Tom werd tweede met 102 geld en Wendy bleef steken op 74 geld.
Aan het eind bleven nog maar twee actiekaarten over in het spel, waar geen van de spelers nog iets aan had, waardoor het spel doodbloedde. Dit minpuntje is terug te vinden in de waardering van Wendy. Jacqueline en Tom vonden het een te leuk spel om voor minder dan een 4 te gaan.

Waardering: Jacqueline en Tom: 4, Wendy: 3

Die Händler von Genua

Spelers: Dirk Jan, Helène, Ernst en Anneke

De overgebleven spelers besloten die Händler von Genua te spelen, een spel dat allen lang niet meer of zelfs nog nooit gespeeld hadden. De spelregels werden erbij gepakt en al snel kwam het een en ander alweer bij Dirk Jan en Anneke bovendrijven. Als jongste speler mocht de laatste beginnen en daardoor kreeg zij als eerste inkomsten. Meteen al begon Ernst met het sparen van privileges, iets dat hij gedurende het hele spel zou blijven doen. Helène volbracht al snel haar boodschappen en dat deed zij meerdere keren, iets wat haar veel geld opleverde. Drik Jan was de eerste die de kans had fiches te plaatsen waarmee hij een gebouw als het ware kon opeisen. Dit bracht hem inderdaad veel geld op, maar het was niet genoeg om te winnen. Ook Ernst haalde de winst niet binnen met zijn privileges, iets wat hem de vorige keer dat hij het spel speelde wel was gelukt. Nee, de eindstrijd ging tussen Helène en Anneke en even leek het zelfs gelijk spel te worden. Totdat bleek dat Anneke bij de telling haar enige fiche was vergeten en zij nog 10 Dukaten extra kreeg. Een nipte overwinning dus, gehaald met Hollandse zuinigheid.

Uitslag: Anneke 895, Helène 885, Ernst 880, Dirk Jan 860
Waardering: Anneke en Dirk Jan 4, Helène en Ernst 3½

Metro

Spelers: Bas, Willemien, Tom en Jacqueline

Die Händler von Genua was nog lang niet afgelopen aan de andere tafel, zodat Jacqueline Metro tevoorschijn haalde. Tom kende het spel nog niet, de anderen wel. Het is de bedoeling dat je probeert een zo lang mogelijke metrolijn te bouwen. Eindigt de lijn bij een van de stations in het midden van het speelbord dan levert elk kaartje dat de lijn vormt twee punten op. Eindigt de lijn bij een station langs de rand van het bord dan levert elk kaartje slechts een punt op. Je kunt elkaar tijdens dit spel behoorlijk dwars zitten en met name Tom werd daar nogal eens de dupe van. In eerste instantie leek het erop dat hij en Jacqueline de winst zouden behalen, maar zij werden in de eindstrijd ingehaald door Willemien en Bas.

Uitslag: Willemien 65, Bas 57, Jacqueline 51 en Tom 48
Waardering: Bas, Tom en Willemien 3½, Jacqueline 3

Take 5!

Spelers: Helène, Dirk Jan, Tom, Ernst, Jacqueline en Anneke

Omdat het al laat was, was een deel van de aanwezigen al weggegaan. Maar de anderen hadden nog wel zin in een kort afsluitertje en hiervoor was Take 5! de beste keuze, gezien het spelersaantal. Iedereen kende het al, dus er hoefde niks uitgelegd te worden. In de eerste ronde vielen de klappen vooral bij de broers Ernst en Tom en bleven de anderen, met name Dirk Jan, gespaard. De stand na de eerste ronde: Dirk Jan 2, Jacqueline 7, Helène 6, Anneke 9, Tom 35 en Ernst 38. Met ieder nog 6 kaarten in plaats van 10 werd een korte tweede ronde gespeeld, waarin dit keer Helène en Jacqueline de dupe waren. Weer bleef Dirk Jan gespaard en ook Ernst bleef nu buiten schot. Hoewel hij hiermee de geleden schade uit de eerste ronde niet meer kon goedmaken, hield het hem wel van de laatste plaats; die was voor zijn broer Tom.

Uitslag: Dirk Jan 2, Anneke 14, Helène en Jacqueline 21, Ernst 38, Tom 45
Waardering: Dirk Jan en Tom 3½, Helène, Ernst, Jacqueline en Anneke 3