Spel aan de Maas: 14 maart 2006

Geplaatst door

Spelers: Angela, Bas, Dirk Jan, Frank, Peter Hein, Twan en Willemien

Gespeelde spellen:

Fürsten von Florenz
Morgenland

Op uitnodiging van Peter Hein kwam Frank deze avond eens meespelen. Hij wilde graag een variant van Fürsten proberen, waar hij nu een tijdje mee bezig is. Onder de andere aanwezigen waren voldoende liefhebbers voor een potje Fürsten. Peter Hein had nog wat alternatieven opgehaald, waarbij de keus op Morgenland viel. Een avond met klassiekers dus!

Fürsten von Florenz

Spelers: Bas, Frank, Peter Hein en Twan

Twan had Fürsten nooit eerder gespeeld, dus boog Frank zich over de uitleg. Aansluitend legde hij ook de variant uit, die inhoudt dat er na de veilingfase nog een bieding volgt op verschillende personages. De hebben ieder hun eigen voordeel, die in de meeste gevallen erg de moeite waard zijn.
Ondanks het feit dat hij het nooit eerder gespeeld had kwam Twan snel op voorsprong, die hij tot zeker halverwege het spel behield. Bas wachtte nog even met het verrichten van werken, om in latere rondes zeker te zijn van de bonus voor het mooiste werk. Peter Hein trok zich nog niet veel van die bonus aan en begon direct met het uitspelen van werken (zoals hij een beetje gewoon is met dit spel). Bij de extra biedronde deed iedereen de eerste paar rondes zuinig aan met bieden. Peter Hein was zelfs iets te zuinig, want in de eerste vier rondes had hij drie keer het laagste bod, zodat hij al die keren geen personage mocht uitzoeken.
De eerste paar rondes waren vooral de Kardinaal en de Professor populair. De Professor leverde Bas gratis een aantal bonus- en prestigekaarten op. De Prinses en de Koopman waren minder populair en bij de Muze duurde het tot de vierde ronde voor iemand haar koos. Het was Frank die haar het eerste koos, wat de anderen direct wees op de kracht van dit personage.
Peter Hein, dol als hij is op het verrichten van werken, schudde zijn zuinigheid af en bood flink om in de volgende twee rondes de diensten van de Muze voor zich te winnen. Dat leverde hem tot twee keer toe de bonus op voor het mooiste werk, en in totaal acht extra punten, waardoor hij op grote afstand van de rest kwam te staan.
In de laatste ronde was de Muze voor Bas, die simpelweg al zijn geld bood. Peter Hein kwam nu voor een dilemma: hij kon de Bankier kiezen en gegarandeerd vijf punten scoren, of hij kon voor de Professor gaan. In het laatste geval maakte hij kans om de bonus voor het mooiste werk van Bas weg te kapen, maar dan moest hij wel een goede bonuskaart trekken. Leverde de beste bonuskaart zelfs niet meer dan twee extra werkpunten op, dan zou hij slechts een punt scoren en zou Bas als enige de bonus scoren.
Hij waagde de gok, die goed uitpakte. Met een bonuskaart was hij in staat een werk van 28 af te leveren, net eentje meer dan het mooiste werk van Bas. Net als met de Bankier scoorde hij vijf punten, maar maakte Bas en passant drie punten afhandig. Dat was wel nodig ook, want de drie prestigekaarten van Bas leverden hem maar liefst 23 punten op, zodat hij vanuit de achterhoede ineens naar de tweede plaats schoot.
Twan kam in de laatste rondes in geldnood, wat hem beperkte in zijn opties. Hij werd geleidelijk aan de door de anderen ingehaald, maar het had voor zijn waardering niet veel uitgemaakt.
Frank was ook tevreden; hij heeft weer een beter beeld van de relatieve waardes van de personages en natuurlijk een erg leuk spel gespeeld! Bas en Peter Hein vonden de personages ook een aardige toevoeging, al vonden ze dat sommige nog wat meer uitgebalanceerd moeten worden.

Uitslag: Peter Hein 78, Bas 74, Frank 65, Twan 53
Waardering: Peter Hein 5, Bas, Frank en Twan 4½

Morgenland

Spelers: Willemien, Angela en Dirk Jan

Angela en Willemien willen wel weer eens een keer Morgenland spelen. Dirk Jan is niet enthousiast over het spel, maar heeft het al een tijd niet meer gespeeld, dus is wel weer nieuwsgierig wat hem niet aantrok in dit spel, dat de meeste anderen wel goed bevalt.
Angela heeft het nog nooit gespeeld, maar het spel is vrij snel uitgelegd. Vanaf de eerste ronde wordt er geprobeerd om de schatten uit het paleis te stelen. Angela heeft hier duidelijk minder ervaring en mist een paar keer de buit. Dirk Jan haalt één ronde twee schatten binnen, maar moet een andere ronde een schat laten lopen. Willemien scoorde iedere ronde één schat.
Op het einde van het spel blijkt hij de meeste tie-breker schatten te hebben verkregen. Angela heeft nog veel schatten over. Maar zij had in het paleis vaak te weinig ingezet om een schat te claimen.
Het is Dirk Jan aan het einde weer duidelijk wat hem niet aan het spel beviel: te veel onzekerheden bij het inzetten van de speelstukken en een te grote invloed van de kaarten.
Zijn tegenstanders zijn het met het tweede wel een beetje, maar met het eerste in het geheel niet eens.

Uitslag: Dirk Jan 7 (2), Willemien 7 (1), Angela 4 (0)
Waardering: Angela en Willemien 4, Dirk Jan 2½