Spel aan de Maas: 25 april 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Händler von Genua

Weer een rustige avond deze keer. Peter Hein had Händler von Genua mee, dat hij al te lang niet meer had gespeeld. Al die nieuwe spellen verdringen soms ook de persoonlijke favorieten naar de achtergrond. Hetzelfde lot is Puerto Rico beschoren, waar Bas natuurlijk op inhaakte. Willemien gaf echter de voorkeur aan Händler von Genua en dat werd het.

Händler von Genua

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Iedereen had het spel al vaker gespeeld en op Peter Hein na zelfs eerder dit jaar. Er kon dus direct begonnen worden met spelen.
Dirk Jan maakte vanaf het begin geen geheimen van zijn strategie: hij ging voor de privileges en kocht ze in waar hij de kans kreeg. Begrijpelijkerwijs waren de anderen na een tijdje wat terughoudend om Dirk Jan een van de villa?s te laten bezoeken. Het weerhield Bas overigens niet van een opportunistische ruil met Dirk Jan, waarbij de laatste een privilege van Bas kreeg in ruil voor een mooie actie.
Bas vond de privileges wel best en ging al in de eerste beurt naar de kathedraal. Zo kon hij snel twee gebouwen opeisen en die telkens gebruiken als het paleis werd bezocht. Hij had daarbij een grote voorkeur voor het kiezen van boodschappen. Na een tijdje had hij zoveel boodschappen in zijn had dat hij er bijna elke beurt wel een of twee kon vervullen. Het laat zich raden hoeveel geld hem dat opleverde.
Peter Hein richtte zich op de opdrachten en dan vooral de grote. Hiervoor waren veel blokjes nodig en die nam hij dan ook in grote getale. Overtollige blokjes kon hij altijd in een ruil inzetten of tegen een ander blokje (of fiche) ruilen dat hij wel nodig had. Uiteindelijk slaagde hij erin drie grote opdrachten en nog een trits kleintje te vervullen, maar hij vreesde dat dat niet genoeg was om boodschappenjongen Bas bij te houden.
Willemien had een wat gemengde strategie. Aanvankelijk ging ze ook voor opdrachten, maar nam na een tijdje ook wat gebouwen in bezit via de kathedraal. Boodschappen en privileges liet ze verder voor wat het was.
Uiteindelijk bleek de koeriersdienst van Bas verreweg het meest profijtelijk. Dirk Jan verdiende met zijn privileges (tien in totaal) maar liefst 250 florijnen, maar doordat hij tijdens het spel te weinig had verdiend restte hem een laatste plaats. De enige spanning was nog om de tweede stek, die net in het voordeel van Peter Hein beslist werd.
Het blijft een erg leuk spel, dat kon iedereen beamen.

Uitslag: Bas 865, Peter Hein 625, Willemien 605, Dirk Jan 555
Waardering: Bas, Peter Hein en Willemien 4½, Dirk Jan 4