Diabolo

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Amigo (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Veel kaartspelletjes zijn echt bedoeld voor het beginnen of afsluiten van een spellensessie. De beste spellen in dit genre duren kort, hebben ontzettend simpele regels en zijn toch spannend. Denk aan Take 5!, Coloretto en Wizard. Diabolo voldoet aan de eerste twee eisen voor succesvolle korte kaartspelletjes, de vraag die over blijft is of het ook een spannend spelletje is.

Diabolo is in essentie een abstract spelletje. Op tafel liggen vijf gekleurde kaarten waar de spelers om de beurt een kaart met een bepaalde puntenwaarde bij mogen aanleggen. De spelers hebben 6 handkaarten en voor ze een kaart aanleggen mogen ze er nog één bijtrekken zodat je altijd de keus uit 7 kaarten hebt. Je kan je kaarten aanleggen aan de hemelse kant (waar de punten als pluspunten tellen) of aan de duivelse kant (waar de punten als minpunten tellen).

In ieder rijtje mogen maximaal 5 kaarten komen te liggen, met maximaal 3 kaarten aan één kant. Zodra drie rijtjes vol zijn, worden de punten verdeeld. Per kleur wordt bekeken welke speler in zijn zes handkaarten nog de hoogste puntenwaarde heeft zitten. Die speler krijgt de punten van dit rijtje (of ze nou positief of negatief zijn).

Vlak voor er geteld wordt, mogen de spelers nog een verdubbelaar inzetten. Deze kaart leg je bij een rijtje neer en als je de punten van dit rijtje wint, worden ze verdubbeld. Er is geen enkele reden om dit niet te doen, want niet geschoten is altijd mis en het kost je niets als je toch niet de meeste punten in dat rijtje had.

… en de waardering

Diabolo is echt een heel licht, tactisch spelletje. De eerste keren dat ik het speelde vond ik het best leuk, maar inmiddels ben ik er wel op uitgekeken. Het idee dat je moet kiezen of je hoge handkaarten gebruikt om de waarde van een rijtje te verhogen of dat je ze bewaard voor de eindtelling is best leuk, maar zeker met een wat hoger aantal spelers is de invloed die je zelf hebt te klein. Als jij te duidelijk een rijtje aan het verhogen bent, is de kans groot dat de spelers na je daar meteen hun hoge kaarten dumpen zodat jij een negatieve score hebt. Dit is de eerste paar keer grappig, maar daarna gaat het vervelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *