Spel aan de Maas: 30 januari 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Else, Ilja, Mark en Willemien

Gespeelde spellen:

That’s Life
In de Ban van de Ring
The Wild

De spelletjesavond was dit keer bij Ilja en er was een nieuw gezicht: Else. Ze had een respect afdwingende reis per openbaar vervoer achter de rug om een keer te kunnen meespelen.

That’s Life

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja, Mark en Peter Hein

Ook Ilja was onbekend met Morgenland. Uit de regelboekjes zou je het niet halen, maar Morgenland is een vrij eenvoudig spel dat zo is uitgelegd. De eerste paar ronden lieten direct een verschil zien tussen de spelers die het vaker gedaan hadden en degenen die het voor het eerst deden. Bas en Dirk Jan lieten de toverkaarten geheel links liggen, terwijl Mark en Ilja er wel pap van lustten. Peter Hein haalde in het begin ook een paar, maar had daarna geen fiche meer over voor de tent; die zette hij liever in in het paleis of de grotten.
Bas maakte een goede start door in de eerste ronde direct twee artefacten te kunnen kopen. Twee rondes later herhaalde hij dat en leek hij op rozen te zitten. Ook Mark slaagde hier een keer in, terwijl Dirk Jan, Ilja en Peter Hein af en toe overal naast grepen; in het paleis bewijst de waarde van de startspelerfiguur zich echt.
Opvallen was dat Ilja voor de schatten bijna iedere beurt een beroep deed op de marktkoopman in de stad. De anderen waren altijd goed vertegenwoordigd in de drakengrotten. Mark en Ilja begonnen de smaak van het spel steeds beter te pakken te krijgen, wat zich onder meer uitte in het veelvuldig spelen van toverkaarten. Dei zouden nog hun effect hebben bij de laatste schat?
Na vijf rondes waren alle paleiskamer leeg op de eerste na. Daar lag nog een enkele sleutel. In de zesde ronde zette iedereen daar dus fors op in. Alleen Bas had nog maar weinig schatten over en koos dus maar voor de drakengrotten om toch iets te doen te hebben (vermoedelijk had hij toch al de meeste artefacten). Een actiekaart van Ilja, die Mark nota bene aan haar had gegeven, gooide echter roet in het eten. Iedereen moest zeven schatten inleveren, met als gevolg dat niemand de sleutel nog kon betalen. Een zevende ronde was dus nodig.
Weer zette iedereen alles in op de sleutel. Bas, die weer aardig wat schatten had verzameld, was nu ook van de partij. Net als in de vorige ronde was het Peter Hein die het meest had ingezet en daarmee het artefact mocht kopen. Maar niet heus. Ilja gooide weer roet in het eten door een Zonsverduistering te spelen, waardoor alle even fiches verdwenen. Iedereen had al een artefact gespeeld en dus kon niemand de kaart tegengaan. Voor Peter Hein leek er niks aan de hand, want hij was slechts een fiche kwijtgeraakt. Maar tot ieders verbazing (en ontzetting van een enkele speler) speelde Mark nu de Maansverduistering, waardoor ook alle oneven fiches uit het paleis geschopt werden. Wederom kon niemand dus de sleutel bemachtigen.
Inflatie was het gevolg, want de volgende ronde had iedereen nog meer schatten om voor de sleutel in te zetten. En voor de derde keer had Peter Hein het meest ingezet, nu achttien om precies te zijn. Zou het dan toch lukken? Welnee, Ilja speelde eerst een kaart waarmee ze een fiche van Peter Hein verdreef. Door het inzetten van zijn verdubbelaar wist hij de impact daarvan te beperken. Maar weer deed Mark mee en hij verjoeg een tweede fiche. Dat was voldoende om Peter Hein van zijn eerste positie in het paleis te verdrijven. Vreemd genoeg kon Mark noch Ilja hiervan profiteren. Tot zijn eigen verbazing was het koploper Bas die de sleutel voor de bescheiden som van vijftien schatten mocht incasseren. Zijn overwinning was daarmee des te duidelijker.
Al met al was het een gedenkwaardig potje Morgenland met een bizar slot. Iedereen kon de humor van het gerekte einde wel inzien (al was Peter Hein vermoedelijk wat minder enthousiast geweest als die acties hem de eerste plaats hadden gekost). Dirk Jan vindt het al lang niet zon verschrikkelijk spel meer (al is de mate van controle hem nog steeds wat te laag) en Ilja vond het al met al een leuk spel, ondanks een matige eerste indruk aan het begin van het spel.

Uitslag: Bas 9, Mark 6 (1 boekrol en 14 schatten), Dirk Jan 6 (1 boekrol en 9 schatten), Peter Hein 5 (maar wel 24 schatten over!), Ilja 4
Waardering: Bas, Ilja, Mark en Peter Hein 4, Dirk Jan 3

In de Ban van de Ring

Spelers: Bas, Else, Ilja, Mark en Willemien

Dit spel had Ilja nog ongespeeld in de kast liggen en wilde ze wel eens proberen. Mark was gelijk een groot voorstander, Bas vond het eigenlijk niet zo?n leuk spel maar wilde niet de beroerdste zijn en streek met zijn hand over zijn hart. Al gauw lag de speeltafel vol met avontuur. De vrouwen in het gezelschap kenden het spel geen van allen. In de Ban van de Ring is een spel waarbij je niet tegen elkaar maar met elkaar speelt tegen het spel; genaamd Sauron. Je moet dus met elkaar overleggen wat de beste tactiek is. Dit leidde tot leuke taferelen.
De dames hadden sowieso geen idee wat ze überhaupt moesten doen wanneer ze aan de beurt waren (een kaart omdraaien?) maar gelukkig schoot Mark dan als een ridder te hulp met ijzersterke adviezen en dook Bas bij elke overgebleven onduidelijkheid met veel onverschrokkenheid in de regelboekwerken. Gaandeweg begon het gezelschap steeds meer op een geoliede machine te lijken en wisten we zelfs gevaarlijke gebieden af te snijden waarbij de afgezanten van Sauron de één na de ander het loodje legden. Dit leidde tot een militaire zege voor het gezelschap onder aanvoering van Frodo-Mark.

Uitslag; De Hobbits gewonnen met ca. 75 punten van Sauron
Waardering: Bas, Else en Willemien 2, Mark en Ilja 4

The Wild

Spelers: Bas, Ilja, Mark en Willemien

Else moest helaas naar huis gezien de lange reis die ze nog moest maken, maar de rest had nog wel zin in een afzakkertje in de vorm van een kaartspelletje. Mark had onderin de kast nog een verstoft exemplaar gevonden. In dit spel ging het erom combinaties van dezelfde kleuren te maken en elkaar daarbij te overtroeven in opeenvolgende rondes. Soms was het handig kaarten kwijt te raken omdat je dan weer nieuwe kon trekken, een andere keer was vasthouden een betere optie. Ondanks de naam is het geen opwindend spelletje en herinnerde Mark zich weer waarom dit spel zolang ongespeeld in de kast had gelegen. Bas slaagde erin de beste tactiek te vinden, een combinatie van zelfbeheersing en op het juiste moment toeslaan. Hij won dan ook met grote overmacht.

Uitslag: Bas 20, Willemien 11, Mark 11, Ilja 1
Waardering: Bas en Ilja 1½ , Mark 2 en Willemien 2½