Spel aan de Maas: 6 februari 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Val van Rome
Geschenkt

De trend van rustige avonden de laatste weken zette zich vanavond door. Vier spelers waren er aanwezig bij Bas en Willemien. Het voordeel is dan wel weer dat dit aantal uitstekend geschikt is voor allerlei spellen, zoals Val van Rome.

Val van Rome

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Peter Hein wilde De Val van Rome ook graag eens met vier spelers doen. Het kwam daarom dus goed uit dat er vanavond precies vier spelers present waren. Bas had de vorige keer een halve uitleg gehoord tot hij opgeroepen werd iets anders te spelen, voor de anderen was het helemaal onbekend. Maar iedereen had genoeg Catan-ervaring om de uitleg snel af te sluiten.
De eerste ronde is er erts nodig om je legers sterk genoeg te maken om steden te kunnen plunderen. Helaas werd er nog geen erts verdeeld, waardoor iedereen wat anders moest gaan doen. Peter Hein en Dirk Jan maakten maar een extra huifkar, Bas gooide het in de actiekaarten en Willemien ruilde met de bank om toch aan erts te komen. Niemand stond erg te springen om met beide stammen te reizen. Eentje laten staan kan handig zijn als die op een vruchtbaar kruispunt staat, en bovendien krijg je een gratis grondstof als je niks doet met een stam.
Dirk Jan en Willemien waren nog het meest reislustig. Uiteindelijk leverde hen dit beiden bonuspunten op doordat ze met een stam in iedere provincie een stad hadden geplunderd. Doordat Dirk Jan ook de meeste Diplomaten had gespeeld en dat ook bleef doen, voegde hij nog eens twee bonuspunten aan zijn totaal toe. Bas en Peter Hein deden wat rustiger aan om op die manier aan extra grondstoffen te komen.
Aanvankelijk leek vooral Willemien erg goed te gaan. Ze nam al snel enkele steden in bezit en begon zo de eerste echte punten te verdienen. Peter Hein besloot na zijn vorige ervaring dat het plunderen van steden in alle provincies wel erg veel tijd kost en besloot zich zodra hij kon maar te vestigen. Ondanks zijn eerdere ervaringen stichtte hij weer een rijk in Hispania. En jawel hoor, even later kwam Bas er doodleuk naast. Gelukkig voor Peter Hein had hij nu wat meer uitbreidingsmogelijkheden, maar toen Dirk Jan zich in vlak ten  noorden van de Pyreneeën vestigde kwam hij toch onder druk te staan. Hij kon zijn aandacht dus even niet vestigen op zijn andere stam, die juist zo mooi alleen in Italia stond en moest lijdzaam toezien hoe ?Hannibal? Willemien de alpen overstak. Of was dat misschien een paar honderd jaar eerder?
Willemien stond erg sterk, maar om de een of andere reden negeerden Bas en vooral Dirk Jan de adviezen van Peter Hein om daar wat aan te doen. Peter Hein is nooit te beroerd om adviezen te geven die hem eigenlijk zelf het meeste helpen, maar gezien zijn droeve positie was daar nu eens geen sprake van. Maar na een tijdje moest hij zijn adviezen toch herzien toen Dirk Jan vier bonuspunten had en al een aantal steden had veroverd. Hij kwam steeds dichter bij de overwinning en had nog maar een paar steden nodig voor de winst.
Gezien zijn grondstoffenproductie en uitbreidingsmogelijkheden was het slechts een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren. De anderen konden daar niet zoveel aan doen en waren ook niet bij machten de bonuspunten voor de Diplomaat van Dirk Jan af te nemen. Hij scoorde dan ook als eerste en enige tien punten. Peter Hein had nog wel wat verborgen bonuspunten achter de hand, maar dit veranderde niets aan de eindstand. Haar grotere geldvoorraad verzekerde Willemien toch nog van de tweede plaats.

Uitlag: Dirk Jan 10, Willemien 8 (3 goud), Peter Hein 8 (0 goud), Bas 6
Waardering: Dirk Jan 3½, Bas, Peter Hein en Willemien 3

Geschenkt

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

De speelduur van Val van Rome was met ruim drie uur toch wel aan de excessieve kant. Desondanks was iedereen nog wel in voor een korte afsluiter, om niet de hele avond besteed te hebben aan slechts een spel. De keuze viel op Geschenkt, inmiddels welbekend.
Er werden twee rondes gespeeld. In de eerste ronde pakte Bas snel een hoge kaart, met als gevolg dat hij aangrenzende hoge kaarten lang kon uitmelken. Andere kaarten kon hij hus prima afkopen en die belandden dus allemaal bij de andere spelers. Dirk Jan kreeg ook nog een paar keer met groot gemak de kaarten die in zijn straatjes pasten. Niet dat de andere spelers die hem gunden, maar niemand had zin ze zelf op te pikken.
De tweede ronde was het weer Bas die zijn eerste kaarten gunstig had uitgekozen. Peter Hein deed nu ook aardig mee, maar meer dan een tweede plaats zat er voor hem niet in. Ondanks zijn overwinning was Bas maar matig te spreken over Geschenkt, evenals Willemien. Dirk Jan en Peter Hein blijven het een uitstekend afsluitertje vinden.

Uitslag: Bas 48, Peter Hein 74, Dirk Jan 79, Willemien 99
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 3½, Bas en Willemien 2½