Spel aan de Maas: 2 oktober 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Vinci

De laatste weken is het regelmatig vrij rustig en deze avond was daarop geen uitzondering. Met vijf spelers is splitsen niet echt een optie. Wendy en Peter Hein hadden allebei wat spellen mee, maar Vinci was het enige serieuzere spel dat geschikt was voor vijf. Bas had er geen geweldige ervaringen mee, maar omdat dat slechts op basis van een potje was wilde hij het nog wel eens proberen.

Vinci

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Niet iedereen had Vinci eerder gespeeld en voor de mensen die dat wel hadden gedaan was het alweer een tijdje geleden. Het is tenslotte alweer bijna tien jaar oud en komt als gevolg net zo vaak op tafel.
Het lot wees Peter Hein als startspeler aan en zo kon hij mooi de eerste beschaving kiezen, die acht extra legers opleverde. Dat was ook wel nodig, want de speciale eigenschappen van de beschaving waren maar zo-zo. Slavernij is op zich aardig, maar als je het spel moet beginnen zijn er natuurlijk geen aantrekkelijke potentiële slaven in de buurt. Met zijn eerste rijk haalde hij dan ook bijna alleen punten uit het bezetten van gebieden.
De andere spelers beschikten over minder legers, maar kregen weer bonuspunten voor bepaalde gebieden. Bas zat met zijn eerste rijk goed in de mijnbouw. Ook na ondergang van het rijk bleef hem dat twee punten per gebied opleveren. Peter Hein wilde daar graag wat aan doen met zijn tweede rijk, maar kon die gebieden niet veroveren omdat ze grensden aan zijn eerste beschaving.
Halverwege het spel kwam Bas zo op een voorsprong. Peter Hein en Willemien konden na een goede start geen aansluiting vinden en voor Dirk Jan en Wendy moesten de goede tijden sowieso nog aanbreken. Voor Dirk Jan kwamen die als eerste. Aanvankelijk werd zijn weidegebied in het noordoosten met rust gelaten, omdat hij ver achteraan stond. Maar toen zijn nieuwe beschaving ineens erg sterk bleek, werd het toch tijd voor de anderen om het weiland maar van het blauwe schijfje te ontdoen. Gratis drie punten extra per beurt was toch iets te gortig.
Ondertussen deed Wendy haar best in de race te blijven en koos uiteindelijk toch maar die suffe beschaving die de rest niet hoefde. Door het vele passen lagen hier al acht overwinningspunten op, waarmee Wendy weer aansluiting vond. Tot verrassing van alle spelers, inclusies Wendy, bleek de beschaving helemaal niet zo slecht. Het was een bergvolk met geld en heel toepasselijk floreerde haar beschaving dan ook prima in het Alpengebied. Het volk had de beschikking over slechts weinig legers, maar ieder gebied, ook bergen, was wel twee punten waard. Samen met haar oude beschaving leverden de Helvetiërs Wendy ineens wel erg veel punten op en begonnen de andere spelers zich wat ongemakkelijk te voelen, helemaal toen Wendy op 95 punten kwam, waarmee het spel in feite nog maar een ronde zou hebben.
Helaas voor de anderen bevond niemand zich in de positie om er iets aan te doen. Sommigen waren met hun beschaving te ver weg, anderen konden niets doen omdat ze door hun eigen oude beschaving in de weg werden gezeten. Peter Hein deed wat hij kon en grabbelde genoeg punten bij elkaar om boven de 100 te komen. Als startspeler zou hij sowieso niet meer na Wendy (die laatste speler was) aan de buurt komen. Hij kon alleen maar tegen beter weten in hopen dan iemand anders haar nog wat kon afremmen. Dat was natuurlijk niet het geval en met een mooie score van zestien punten in de laatste ronde werd Wendy afgetekend eerste.
Bas? indruk van het spel was in ieder geval een stuk beter dan de eerste keer. Ook de anderen hadden zich prima vermaakt. Soms is het best de moeite waard om eens een oudje op tafel te leggen!

Uitslag: Wendy 111, Peter Hein 101, Willemien 88, Bas 85, Dirk Jan 82
Waardering: Peter Hein 4, Bas, Dirk Jan, Wendy en Willemien 3½