Spel aan de Maas: 30 oktober 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Wadi
Im Jahr des Drachen

Vanavond was het dan tijd om een avond alleen nieuwe spellen van Spiel te proberen. We begonnen met vier spelers en dat was genoeg voor Wadi, dat Wendy had voorbereid.

Wadi

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein en Wendy

Wadi is het eerste spel van Martijn Faber, onder het pseudoniem Martyn F. Een wadi is een woestijnrivier waar slechts gedurende korte tijd water door stroomt. De spelers proberen in die periode zoveel mogelijk van het kostbare water op te pompen om hun velden mee te irrigeren. Met een pomp gebruik je een bepaald veld en alle omliggende velden. Dat gebruik is niet exclusief; andere speler kunnen er ook punten voor krijgen. Punten scoor je aan het einde van het spel voor ieder geïrrigeerd veld dat grenst aan een van je pompen. Het plaatsen van je pompen is van groot belang, want de wadi is snel opgedroogd. Plaats je teveel aan het begin, dan kun al snel niet meer pompen. Aan het einde daarentegen sta je snel droog, want tegen de tijd dat het water daar is, is het vaak al bijna op.
Bij het plaatsen van de eerste pompen waren de meest vruchtbare gebieden, die drie punten opleveren, snel bezet. Peter Hein had zijn pompen teveel aan het begin geplaatst en kwam snel zonder water te zitten. Hij mocht nog geen gebruik maken van de soepele plaatsingsregel en was gedwongen zijn pomp in een oninteressante hoek te plaatsen. Bas stond altijd vlak in de buurt van Peter Hein, terwijl Jeroen en Wendy ook veel samen optrokken. Ze konen nog het langst water uit de rivier pompen. Maar omdat de velden van Wendy over het algemeen minder punten opleverden, moest ze het toch afleggen tegen Jeroen, die met grote voorsprong won. Het spel was voorbij voor iedereen er erg in had en was prima bevallen.

Uitslag: Jeroen 30, Peter Hein en Wendy 21, Bas 15
Waardering: Wendy 3½, Bas, Jeroen en Peter Hein 3

Im Jahr des Drachen

Spelers: Bas, Jeroen, Peter Hein, Wendy en Willemien

Na Wadi stelde Peter Hein voor om verder te irrigeren in Amyitis. Toen het spel net klaar op tafel lag, belde Willemien of ze nog langs kom komen. Amyitis verdween weer in de tas en werd vervangen door Im Jahr des Drachen. Toen dat eenmaal gesorteerd en klaar was, kwam Willemien binnen en kon de uitleg beginnen.
Im Jahr des Drachen is het nieuwe spel bij alea van Stefan Feld, die ook voorganger Notre Dame op zijn naam heeft staan. Im Jahr des Drachen is een spel vol kommer en kwel: na twee rustige maanden (ronden) staat er iedere volgende maand weer een ramp op het programma, af en toe onderbroken door een feestje (waarom vraag je je af). De spelers proberen door het spelen van acties zaken te verkrijgen om die rampen het hoofd te bieden. Personen in je paleizen vergroten het effect van die acties en zijn tevens het doelwit van de rampen. Daarnaast leveren ze punten op, wat natuurlijk het doel is van het spel.
Voor iedereen was het de eerste keer en slechts weinig spelers hadden weinig moeite om hun twee personen voor het begin van het spel te kiezen. Jeroen had wel een keuze gemaakt en ook wel een alternatief, maar beide combinaties waren al door iemand anders genomen en dus moest hij toch even puzzelen wat hij zou nemen.
Willemien koos voor een behoorlijk afwijkende strategie dan de rest. In plaats van zich met de rampen bezig te houden, koos ze een paar keer het personage dat punten oplevert als je de puntenactie kiest. Daardoor kwam ze snel op voorsprong, die tijdens het spel alleen maar groeide. Haar normale score per ronde was vrij bescheiden, maar in combinatie met de puntenactie scoorde ze iedere ronde bijna tien punten.
Even voorbij de helft besloot Bas (daartoe mede aangespoord door Peter Hein) dat het wel genoeg was geweest en koos ook een keer de puntenactie. Dat scheelde hem direct twaalf punten met Willemien. Ze trof het niet dat de puntenactie in de volgende paar rondes telkens gecombineerd was met een aantrekkelijke andere actie, zodat hij geld zou kosten als ze geen eerste keuze had. Jammer genoeg voor haar bleven Bas en Peter Hein hard meestrijden op het personenpuntenspoor en moest ze haar best doen daarin ook bij te blijven.
Jeroen en Wendy hadden inmiddels afgehaakt in de personenpunten en richtten zich volledig op de aankomende gebeurtenissen. Bas deed dat ook, maar had zijn paleizen net wat beter ingericht dan de rest, waardoor hij de meeste rampen ongeschonden doorstond. Tijdens het spel was zijn maandelijkse score niet eens zo hoog, maar aan het einde maakte hij dat goed met veel personen, waaronder drie monniken die nog eens goed waren voor negen extra punten.
Daarmee ging hij Willemien ruimschoots voorbij, die haar mooie voorsprong helaas niet had kunnen behouden. Wel bleek direct dat er meerdere manieren zijn om dit spel te winnen. Ondanks dat niet iedereen het gevoel had grip op het spel te hebben, werd het vrij goed gewaardeerd. Er werd nog aardig nagetafeld over het spel, wat een positief teken is over de kwaliteit ervan.

Uitslag: Bas 110, Peter Hein 104, Willemien 96, Wendy 95, Jeroen 86
Waardering: Bas 5, Jeroen en Peter Hein 4, Wendy en Willemien 3½