Ur

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Uitgever: Senet (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Spellen spelen is van alle tijden. De Egyptenaren hadden Senet, Romeinen speelden Duodecim Scripta en dobbelden om alles wat los en vast zat, in India verscheen Pachisi op de speltafel en de mensen in Mesopotamië speelden Ur. De Belgische uitgever Senet is op een missie om ons weer kennis te laten maken met de spellen uit lang vervlogen tijden. Na het oud-Egyptische spel Senet is het de beurt aan Ur.

Tijdens opgravingen in de stad Ur (in het huidige Irak) zijn onder andere zeventien koningsgraven gevonden uit 2600 voor Christus (laat dit jaartal even tot je doordringen). In deze graven werden een aantal spellen gevonden, waaronder Ur (al zal het toen anders hebben geheten). De regels van het spel zijn terug gevonden op een kleitablet uit 177 voor Christus. In vergelijking met deze periode zijn de Kolonisten en zelfs Monopoly en Scrabble niets meer dan tijdelijke toppers.

Het spel zelf is een mens-erger-je-niet-variant. Je moet proberen je eigen speelstukken zo snel mogelijk op het bord te krijgen (door een één te gooien) en je moet ze vervolgens zo snel mogelijk aan het eind van het parcours krijgen (en precies het juiste aantal ogen gooien om van het bord af te stappen).

Je gooit iedere beurt met vier piramide-vormige dobbelstenen waar op twee van de vier hoeken een witte stip staat. Voor iedere stip die je gooit mag je één stap lopen. Vijf van de twintig vakken op het bord zijn gemarkeerd met een rozet. Als je een één gooit of eindigt op zo’n rozet dan mag je nog een keer gooien (net zo lang tot je iets anders gooit of je ergens anders eindigt). Stukken die op een rozet staan mogen bovendien niet geslagen worden. Stukken die op een ander vak staan kunnen door de tegenstander geslagen worden door er exact op te landen. Deze stukken gaan dan uit het spel.

De uitgever van Ur heeft met het eeuwenoude spelmateriaal nog een nieuw abstract spel bedacht dat als variant is bijgeleverd. In deze variant moet je proberen een bepaalde combinatie van speelvakken te bezetten. Je hebt bij deze variant vier van de dobbelstenen nodig om te bepalen hoeveel zetten je mag doen. Je mag echter pas een stuk voor de tweede keer verplaatsen nadat je alle stukken bewogen hebt.

… en de waardering

Al van kleins af aan heb ik een zwak gehad voor archeologie (zo rond mijn tiende wilde ik onderwaterarcheoloog worden). Ik vind het dan ook super dat replica’s van archeologische vondsten worden gebruikt om te laten zien hoe tijdloos sommige eeuwenoude voorwerpen zijn. Ur past voor mij in dit rijtje. Het is een ontzettend mooie replica waarvan je alleen maar heel stil kan worden als je bedenkt hoe lang geleden dit spel is gemaakt en gespeeld.

Maar helaas beoordelen we bij spellengek spellen op hun speelplezier en daar verbleekt Ur een beetje. De geluksfactor is storend hoog en je hebt nauwelijks enige invloed op het spel. Het kan zo maar gebeuren dat je een tijd lang geen één gooit en dus niet op het bord kan en met lede ogen moet aankijken dat je tegenstander vier na vier gooit en daarmee van rozet naar rozet hopt.

Senet is een tijdgenoot van Ur, maar beviel mij een stuk beter omdat je doordat je meerdere stukken kan bewegen moet kiezen en de keuzes door de blokkaderegels er ook wel degelijk toe doen. En Senet is niet het enige spel dat eeuwenoud is en nog steeds leuk (schaken en go gaan ook al heel ver terug en worden nog steeds door vele mensen met veel plezier gespeeld). De geluksfactor van de dobbelsteenworpen is bij Ur te dominant om het spel meer dan twee pionnen te geven. Hoe sympathiek en interessant ik het spel ook vindt.

De toegevoegde spelvariant vond ik bovendien ook niet echt leuk. Het voelde een beetje gekunsteld en vergezocht aan. Het is te veel een variant waarbij het belangrijk is om ver door te denken en alle mogelijke zetten door te nemen om te voorkomen dat je tegenstander een winnende combinatie maakt. Ik houd er niet zo van om zo ver vooruit te moeten kijken, maar dat is erg persoonlijk dus wellicht zullen andere mensen deze variant wel leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *