Spel aan de Maas: 5 februari 2008

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jeroen, Niek, Peter Hein, Sten en Wendy

Gespeelde spellen:

Amyitis
El Capitán
Fairy Tale

Een relatief volle bak deze keer, met zoveel aanwezig spelers dat niemand het in zijn hoofd haalde dan maar iets met z?n allen te gaan doen. Natuurlijk betekende dit niet dat er geen geaarzel was wie wat met wie ging spelen, maar dankzij wervende praatjes van Dagmar en Peter Hein had iedereen binnen een halfuur een plekje gevonden bij twee spellen van QWG Games.

Amyitis

Spelers: Dirk Jan, Peter Hein, Sten en Wendy

Peter Hein had Amyitis weer eens meegenomen en vond twee van de drie speler, die het de vorige keer hadden meegespeeld, nu ook bereid om het weer eens te doen. Sten was de vierde man. Na een korte regeluitleg mocht Dirk Jan beginnen. Iedereen begon natuurlijk direct met het nemen van boeren, omdat die gewassen opleveren die nodig zijn voor de karavaan. De drie ?ervaren? spelers zetten sowieso erg op de karavaan in, terwijl Sten meer probeerde zijn positie op het hoofdbord te versterken. Hij nam erg veel architecten en bij het doen van karavaanacties was hij vooral geïnteresseerd in het aanleggen van tuinen.
De anderen waren meer geïnteresseerd in de banken en/of meer verplaatsingsopties voor de karavaan. Later kwamen door ook tuinen en paleizen bij. Wendy had de vorige keer een enorme hoeveelheid punten gescoord met de paleizen en probeerde dat ook deze keer weer. Ze had alleen niet altijd de juiste gewassen en koos ook vaker voor andere acties.
Ondertussen liep Sten gestaag uit op de rest, nadat hij de vroege koppositie van Dirk Jan had overgenomen. Toen het einde van het spel naderde zagen de anderen de bui al hangen en deden hun best voor de tweede plaats. Peter Hein hoopte nog even dat het spel een ronde gerekt zou worden, zodat hij nog een tuin kon aanleggen voor forse bonuspunten. Helaas voor hem had Dirk Jan goed opgelet en beëindigde hij het spel. Mede daardoor trok hij aan het langste eind in de strijd om de tweede plaats, overigens op grote afstand van winnaar Sten.
Iedereen vond het een leuk spel, dat echter wat lastig te doorgronden was. Een juiste timing (of het gebrek daaraan) was meer dan eens doorslaggevend geweest.

Uitslag: Sten 49, Dirk Jan 36, Wendy 34, Peter Hein 32
Waardering: Peter Hein en Sten 4, Dirk Jan en Wendy 3½

El Capitán

Spelers: Bas, Niek, Jeroen en Dagmar

De groep was precies in twee keer vier te verdelen dus kozen bovenstaande spelers voor het ?nieuwe? spel El Capitán. De aanhalingstekens zijn omdat het feitelijk een heruitgave is van het spel Tycoon maar dan met een ander thema-sausje eroverheen en enkele minimale spelaanpassingen. Het spel is nu fraai uitgevoerd met kleurrijke schepen die de verschillende wereldhavens moeten aandoen en voorzien van bold italic letters die het spel er helaas niet leesbaarder van maken.
Bas en Jeroen kenden Tycoon echter ook nog niet dus voor hen was het spel volledig nieuw. Na een vlotte uitleg kon het spel van start. Een van de verschillen met Tycoon is dat je niet kunt starten met een lening. Je bent gedwongen om uit te varen terwijl het bijna onmogelijk is om de eerste ronde door te komen zonder lening. Geld is krapper dan in Tycoon. In de eerste ronde nam Dagmar als enige twee dikke leningen op. Zij had het spel al eens met drie spelers gespeeld en daar was het een goede tactiek voor. Met vier bleek later van niet. Bas had een dikke en een goedkope lening. De rest deed wat zuiniger aan. Jeroen bouwde als een dolle op veel verschillende plaatsen en beëindigde als eerste de ronde. Bas loste zijn goedkope lening af, de rest loste niets af, ondanks dat er flink geld was uitgekeerd (gemiddeld 45). De volgende ronde werd opnieuw snel gebouwd door Jeroen. Niek had Bas uit twee locaties geknikkerd die daardoor naar die plaatsen moest terugkeren om gratis zijn pakhuis weer te plaatsen, dit kostte hem beurten maar hij had het geluk dat hij vaak goedkope vaarroutes kon kopen zodat de totale kosten niet tegenvielen.
Aan het eind van de tweede ronde had Jeroen weer alles uitgebouwd terwijl met name Bas nog een hoop pakhuisjes te gaan had. Hij had echter net als Niek op goede plaatsen zijn graancilinders neergezet en scoorde daar flink mee. Niek lag net voor met net boven de 100 aan geld. Bas en Jeroen zaten er vlak achter. Dagmar kon haar twee leningen nu aflossen voor 40 maar dat hakte flink in op haar geldopbrengst. Zij was daardoor redelijk kansloos voor de einduitslag.
In de derde ronde is er een overvloed aan geld en dan is het zaak om zo snel mogelijk te bouwen zodat je op alle negen plaatsen ligt. Jeroen had dat niet verrassend als eerste en scoorde daarmee de vijftien bonuspunten, Bas volgde als tweede en Niek uiteindelijk als derde. In de laatste ronde werd Niek echter op drie plaatsen eruit gegooid, vlak voor het einde. Dit kostte hem de overwinning want Bas stond wel op alle plaatsen en dat levert bijzonder veel op. In combinatie met een goede positie op het bord won Bas daardoor ruim. Ook Jeroen stond op alle plaatsen en passeerde daarmee Niek net voor het einde.
Het spel duurde wel wat lang (dik 2½ uur), maar werd desondanks goed gewaardeerd. Afhankelijk van de speelsnelheid van de spelers kan het spel uiteraard ook een stuk sneller gespeeld worden maar het blijft een lang spel.

Uitslag: Bas 201, Jeroen 180, Niek 178, Dagmar 159
Waardering: Dagmar en Niek 4, Bas 3½, Jeroen 3

Fairy Tale

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Sten en Wendy

Sten wilde eigenlijk naar huis maar was inmiddels zo lang na wezen praten over Amyitis dad hij net zo goed nog mee kon aan een spelletje Fairy Tale. Bas was alleen gelaten door zijn medespelers en schoof graag aan.
Sten moest nog even wennen aan het spelverloop, maar dat ging snel genoeg. Bas, Peter Hein en Wendy gingen al in een vroeg stadium voor dezelfde gele figuren die meer punten opleveren naarmate je er meer hebt. Aangezien Bas in het midden zat kon hij verder wel vergeten dat hij meer van die kaarten zou krijgen. Peter Hein richtte zich verder op groene personenkaarten en had twee speciale kaarten die punten opleverden op basis van die positie. Helaas voor hem had Dirk Jan uiteindelijk net een personenkaart meer en liep hij grote punten mis.
Niet dat deze personen Dirk Jan veel punten opleverden. Het waren veel exemplaren van een rode kaart die alleen punten opleveren als je een bepaalde kaart van een andere kleur hebt. Jammer genoeg had hij die niet en had hij een hele rij waardeloze kaarten.
Uiteindelijk had Wendy de meeste punten verzameld. Zij en Peter Hein vonden het een erg geslaagd spel: kort, maar interessante keuzes. Voor Bas was het duidelijk niet zijn type spel en hij gaf het een lage waardering. Sten en Dirk Jan zagen het nog niet helemaal, maar hadden zich nog wel vermaakt met deze afsluiter.

Uitslag: Wendy 49, Peter Hein 40, Sten 39, Bas 38, Dirk Jan 26
Waardering: Peter Hein 4, Wendy 3½, Dirk Jan en Sten 3, Bas 2