Siam

Geplaatst door

2-6 spelers
10 minuten
Auteur: Didier Dhorbait
Uitgever: Ferti (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Siam is een tweepersoons abstract spelletje dat vooral opvalt door zijn waanzinnig mooie speelstukken. Op een houten speelbordje van vijf bij vijf velden staan vijf prachtige miniatuur olifanten, vijf neushoorns en drie rotsblokken. De speelstukken zijn van plastic maar zien er uit alsof ze van hout zijn. Dit spel had ook prima in een simpele versie uitgebracht kunnen worden (drie kleuren houten schijven was genoeg geweest), maar had dan veel van zijn huidige charme verloren.

Iedere speler speelt met één van de diersoorten. Je moet proberen met je dieren zo snel mogelijk een rotsblok van het bord te duwen. Degene die dit lukt wint. Je mag in je beurt telkens een speelstuk één vakje verplaatsen (waaronder ook verstaan wordt dat je een stuk in het spel brengt op de buitenste rand of een dier van de buitenste rand van het bord haalt) of een dier van richting veranderen. Je kan ook dieren van de andere speler wegduwen, maar omdat ze even sterk zijn, moet je wel zorgen dat jouw dieren in de meerderheid zijn.

Het speelveld is zo klein dat de speelstukken elkaar al snel tegenkomen. Vanaf dat moment wordt het duwen en trekken om er voor te zorgen dat jouw dieren als eerste een rotsblok van het bord duwen.

… en de waardering

Siam is een leuk kort spelletje dat vraagt om een best of vijf / zeven / etc. aanpak. Er zijn ontzettend veel manieren waarop je kan winnen of verliezen en de kansen keren gemakkelijk. Het is dus zaak om goed op te letten wat je tegenstander allemaal kan doen. Voor je het weet duw je een rotsblok van het bord via een tegenstander en wint hij omdat het zijn dier was dat het blok over de rand duwde. Er zijn teveel van dit soort spellen (onder andere hive en rette sich wer kann) en Siam is te weinig onderscheidend om het bovengemiddeld te waarderen, maar in zijn soort is het een prima spel in een fantastische uitvoering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *