Sla je slag(room)

Geplaatst door

2-5 spelers
20 minuten
Auteur: Jeffrey Allers
Uitgever: Winning Moves (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Verdeel en heers kan in de spellenwereld op veel manieren toe worden gepast. Meestal wordt de figuurlijke variant bedoeld waarbij je je tegenstanders tegen elkaar probeert op te zetten zodat jij er beter van wordt. Het is smullen geblazen als je medespelers in een zware strijd zijn verwikkeld terwijl jij ergens anders op het bord rustig je gang kunt gaan. Verdeel en heers kan echter ook letterlijk worden toegepast, bijvoorbeeld bij San Marco en nu ook bij Sla je slag(room).

In Sla je slag(room) moeten de spelers vijf heerlijke taarten zien te verdelen. De taarten bestaan uit 11 losse punten van verschillende soorten taarten (kiwitaart, aardbeientaart, abrikozentaart, etc.) die kriskras door elkaar liggen. Niet alle soorten taart komen even vaak voor (per soort taart varieert het aantal stukjes tussen 3 en 11).

Om beurten mogen de spelers een taart klaarleggen en opdelen in maximaal net zo veel stukken als er spelers zijn. De stukken hoeven niet allemaal even groot te zijn. Vervolgens mogen de andere spelers (met de klok mee) kiezen welk stuk taart zij willen hebben. Daarna kiezen de spelers onmiddellijk welke punten je wilt bewaren voor later en welke je onmiddellijk op wilt eten. Voor de punten die je onmiddellijk consumeert krijg je net zo veel punten als er slagroomhoopjes op de taart liggen (1, 2 of 3). De stukken die je bewaart leveren pas punten op aan het eind van het spel. De speler die dan de meeste stukken taart van een soort heeft, krijgt 10 punten (en de andere spelers niets).

In plaats van een stuk van de taart pakken bij het verdelen, mag je in latere beurten ook passen zodat je alsnog een stuk van je “bewaar”-taart kunt opeten om zo de punten voor de slagroomhoopjes te incasseren.

… en de waardering

Sla je slag(room) is zowel thematisch als wat betreft spelbeleving een echt tussendoortje. De regels zijn zo uitgelegd en een potje is ook zo afgelopen. Het verdelen van de taart is de lastigste keuze die je moet maken (hoe leg je het zo neer dat jij er net een fractie beter van af komt dan je medespelers). Het spel is leuk zo lang het duurt, maar had ook echt niet langer moeten duren want daar heeft het niet genoeg diepgang voor. Maar dat is prima voor het soort spel dat het is, een spel dat je uit de kast trekt als je een paar minuten over hebt aan het begin of eind van een spellenavond. Het is leuk zolang het duurt, maar daarna wil je zwaardere kost, San Marco bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *