Spellentips tijdens corona: spellen voor liefhebbers

Geplaatst door

In de vorige stukjes heb ik vooral geschreven over toegankelijke spellen die iedereen kan spelen, of je nu veel spelletjes kent of niet. Voor de geoefende speler zal dat vast een feest der herkenning zijn geweest (of teleurstelling over zoveel wansmaak), maar veel wijzer werden ze er niet van. Daarom is het tijd voor wat pittiger tips. Geschikt voor de verwende veelspeler, maar ook voor hen die na die leuke familiespellen wel toe zijn aan iets zwaarders.

Het ultieme spel voor liefhebbers is Puerto Rico. Dit is al bijna twintig jaar een van de favoriete bordspellen van liefhebbers overal ter wereld. Als je Puerto Rico nooit gespeeld hebt, tel je als liefhebber niet mee. Wat het spel vooral zo goed maakt is dat de spelers het spel maken. Het spel kent geen vast verloop per speelronde, maar de spelers bepalen zelf welke acties er iedere beurt gedaan kunnen worden. Daardoor kent het een ongekende dynamiek en variatie, die je in maar weinig spellen aantreft.

Een hele recente favoriet is Wingspan. Nog geen twee jaar oud en nu staat het al bovenaan heel veel lijstjes. In Wingspan verzamel je verschillende vogels die allemaal voordeeltjes leveren en natuurlijk de punten waar het om gaat. Ook de vormgeving is van een bijzonder hoog niveau, want iedere vogelkaart is weer een schitterend plaatje.

Als je graag spellen speelt met enorm veel verschillende mogelijkheden en gebeurtenissen, dan is Terraforming Mars je ding. De spelers werken samen aan het leefbaar maken van Mars, maar proberen daar zelf de meeste punten mee te scoren. Met ettelijke tientallen verschillende speelkaarten om je strategie vorm te geven is geen potje hetzelfde. Dit is een van mijn favoriete spellen van de afgelopen tien jaar.

Voor wie de hersens echt graag laat kraken is Tzolk’in een echte aanrader. Je zet niet alleen de radertjes in je brein aan het werk, maar ook die op het bord. Daarop staan vijf grote tandwielen, waar je je pionnen opzet om er later een beloning te krijgen. Elke ronde draaien de tandwielen verder. Hoe langer je wacht, des te groter de beloning is. Maar in de tussentijd kun je even niks, dus je wilt ook niet te lang wachten. Iedere ronde is het weer een heel gepuzzel wanneer en waar je je pionnen inzet en wanneer je gaat oogsten. Voor liefhebbers van strategische spellen is dit wel het summum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *