Spiel 2016: de longlist

Geplaatst door

Poeh. Al bijna mag ik de wekker weer vroeg zetten voor het jaarlijkse uitje naar het charmante Essen. Nog net op tijd voor een korte voorbeschouwing dus. Drie dagen ga ik dit jaar, en dat is voor het eerst. Twee dagen beviel al een stuk beter dan een, dus waarom niet verder gaan? Ik houd rekening met afnemend grensnut, maar liever stel ik dat experimenteel vast.

Genoeg de nerd uitgehangen, tijd voor ernstiger zaken: spellen. Zoals ik wel vaker opmerk, vind ik dat ik eigenlijk wel genoeg spellen heb. Maar een nieuwe beurs met nieuwe spellen maakt altijd weer nieuwsgierig en ook dit jaar zag ik op de previewlijst op BGG weer genoeg titels die de aandacht trokken. Ik licht er een paar uit die me het meest opvielen. Omdat ik mezelf niet de tijd heb gegund alle beschrijvingen minutieus door te nemen, ben ik vooral afgegaan op auteur, uitgever, thema, vormgeving en soms een vaag idee van het spelconcept.

Bordspellen
Een van de spellen die me het meest aansprak was First Class. Vooral de combinatie van auteur en uitgever, die (bijna) dezelfde is als van Russian Railroads, is daarbij doorslaggevend. HiG is nog steeds een van mijn favoriete uitgevers; hun spellen durf ik bijna blind aan te schaffen. Echt slecht vind ik ze vrijwel nooit en regelmatig zitten er toppers bij, zoals dus Russian Railroads.
Aan de andere kant verschijnt deze ook bij 999 Games, een aanschaf stel ik dus misschien wel een maandje uit.

Datzelfde lot treft mogelijk ook andere interessante spellen die in het Nederlands verschijnen: Cottage Garden, Great Western Trail, Rhodes, Key to the City en Vanuatu.

Key to the City heeft weer veel gemeen met Keyflower. Dat vind ik een erg leuk spel, dus dat is een pre. Aan de andere kant komt het ook weer niet heel veel op tafel (het lot van spellen van die speelduur en complexiteit), dus of ik een verwant spel ga kopen?
Vanuatu heb ik jaren geleden al eens gespeeld en dat smaakte naar meer. Een gemene werkverschaffer past vast nog wel in mijn collectie.

Andere bordspellen die er wel wat lijken te hebben:

Ave Roma: werkverschaffer met Romeinen. Altijd leuk, maar de speelduur (90+ minuten) is een aandachtspuntje
Expedition: een oudje van Kramer in een nieuw jasje. Misschien geschikt als spel voor met het gezin. Eerst maar eens proberen, als ik de kans krijg.
Meduris: zie de opmerkingen van Dagmar. Zou zo maar eens wat kunnen zijn.
Ulm: afgezaagd thema en mogelijk dito spelidee, maar is goed ontvangen. In de gaten houden.
Around the World in 80 Days: Haas en Schildpad in een nieuw jasje. H&S is een spel dat ik stiekem altijd al heb willen hebben, maar het thema hield me een beetje tegen. Dit is wat aansprekender. Maar ja, ga je 25 euro extra betalen voor een ander thema en bijpassende vormgeving?
Baumeister des Colosseum: Schmidt heeft soms aardige verrassingen in petto en ook de auteur kan er wel wat van. Oogt als een medium familiespel, dat in mijn huidige levensfase een streepje voor heeft.

Kaart- en dobbelspellen
Chariot Race is het nieuwste dobbelspel van Matt Leacock. Ik ben nog steeds erg gecharmeerd van Roll through the Ages en ook andere spellen van Leacock zijn lang niet slecht. Deze wil ik dus zeker proberen.

De meeste kaartspellen die me opvielen lijken vooral vermakelijke niemendalletjes. Denk aan X nimmt! (toch niet…? Jawel!), de verplichte Kniziaatjes (Twins en Fruit Spy) en natuurlijk Dobble: Star Wars. Ik ben vooral blij dat Red 7 nu goed verkrijgbaar lijkt te zijn, die mag sowieso mee.

Kaartspellen die nog wel wat extra’s lijken te bieden zijn Avenue (tekenen op je eigen bordje), Fields of Green (want draften, en Among the Stars vond ik best leuk) en Pocket Madness (Cthulhu!).

Maar het meest geïntrigeerd ben ik nog door Overseers. Ik heb een zwak voor draftspellen en de mooie Jugendstilvormgeving is een grote plus. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik vooral op het uiterlijk van een spel afga, maar deze hoop ik zeker te kunnen proberen.

Uitbreidingen
Over Jugendstil gesproken: de nieuwste uitbreiding van Dixit schijnt die schilderstijl ook in zich te hebben. Nu ging in die sowieso al aanschaffen, maar dit helpt wel. De vorige uitbreiding gooit in huize Van M. hoge ogen vanwege de vormgeving, misschien dat deel 7 dat nog gaat overtreffen.

Andere uitbreidingen die ik zeker aan ga schaffen zijn die van Mysterium, 7 Wonders Duel en Celestia. Al die spellen speel ik vaak genoeg om af en toe wat variatie te willen. Die van Russian Railroads is nog een twijfelgevalletje. Eens zien wat de prijs is en wat je ervoor krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *