Spiel: de shortlist

Geplaatst door

Met minder dan een week te gaan tot Spiel moet ik eindelijk kleur bekennen: welke spellen hebben mijn bijzondere aandacht? De totale lijst met nieuwe spellen is natuurlijk weer lang. Een eerste schifting van wat me interessant lijkt levert zo nog tientallen spellen op. Niet zo goed voor portemonnee en spellenkast, dus moet ik weer drastisch inperken.

Het resultaat is een shortlist met nog steeds 14 spellen. Sommige daarvan wil ik sowieso meenemen: Dominion: Prosperity omdat het Dominion is en Era of Inventions, Khan, Norenberc en Inca Empire omdat het nieuwe Nederlandse uitgaves zijn. Dan de rest:

7 Wonders (Asmodée/Repos)
Door velen (inclusief mijzelf) al betiteld als de hit van Spiel 2010. Ook zonder dat gehijg is dit het spel dat me het meeste trekt: een kaartspel met combo-elementen en een drafting-mechanisme, waar ik erg van houd. Boosterdraft was mijn favoriete Magic-format en ook Fairy Tale en Notre Dame vind ik (mede) om dat idee erg leuke spellen. Toen ik afgelopen voorjaar voor het eerst over dit spel las, was mijn eerste gedachte: wanneer kan ik dat kopen? Komende week dus.

Baltimore & Ohio (Eagle Games)
Eigenlijk ken ik maar weinig treinspellen. (Age of) Steam, Chicago Express, een paar 18XX-jes, daar houdt het wel mee op (nee, Ticket to Ride, Union Pacific en Stephensons Rocket tellen niet mee). Het lot wil dat ik dat allemaal leuke spellen vind. 18XX is een interessant genre, met als nadeel dat veel van die spellen vrij complex en lang zijn. Daar komt B&O om de hoek kijken. Het duurt nog steeds een uur of 4, maar de regels zijn ook maar 4 bladzijden lang. Het combineert bovendien elementen van 18XX met die van de Winsome-treinspellen (zoals Chicago Express), wat dit voor mij een interessante hybride maakt. Helaas is de vormgeving nauwelijks beter dan die van Winsome. Je kunt niet alles hebben.

Biblios (Iello)
Dit kaartspel circuleert al jaren op internet als een doe-het-zelf-spel, desnoods in elkaar gezet door de auteur zelf. Al die tijd las ik er goede verhalen over, maar was de beschikbaarheid niet optimaal. Ik ben niet zo’n klusser. Nu komt er van dit intelligente bied- en blufspel eindelijk een professionele versie. Voor leuke kaartspellen die ook goed met 2 werken ben ik altijd in.

German Railways (Queen Games)
Nog een treinspel. Net als Chicago Express is dit een Winsomespel dat door Queen in een nieuw jasje gestoken wordt. CE vond ik erg leuk en alls wat ik over Preussische Ostbahn (de titel van de Winsomeversie) lees doet me vermoeden dat ik deze ook erg leuk ga vinden. Wederom een kort, eenvoudig maar intens treinspel.

Gosu (Asmodée)
Dominion en Race for the Galaxy hebben het genre van ‘combokaartspellen’ weer een grote impuls gegeven. Gosu wordt door de makers omschreven als een mix tussen Magic en Race. Tja, dan zit ik automatisch rechtop. Van de recentie combokaartspellen lijkt me dit een van de leukste (leuker in ieder geval dan Ascension en Heroes of Graxia). De vraag is natuurlijk of er op de speeltafel tijd overblijft voor dit spel naast Race en Dominion, de alfamannetjes in mijn verzameling. Vooral eerst proberen, dus.

The Hobbit (Fantasy Flight Games)
Nieuwe bordspellen van Knizia hebben altijd mijn interesse. Dat pakt vaak goed uit, maar niet altijd. Vooral bij zijn familiespellen zit nog wel eens een mindere titel; Jäger und Sammler is daar een recent voorbeeld van. Nu heeft dit spel het thema mee; het boek De Hobbit wacht nog steeds op het eerste fatsoenlijke spel. Ik hoopte een beetje op een soort Beowulf, maar het lijkt toch meer een familiespel. Een typisch voorbeeld van eerst spelen, dan kopen. Dit hoop ik dus te kunnen proberen op de beurs.

Thunderstone (Alderac Entertainment)
Deze hoort in dit rijtje eigenlijk niet thuis: het wordt niet op Spiel (her)uitgegeven en ik heb het ook al een paar keer gespeeld. Dit lijkt op het eerste gezicht een Dominionkloon. Ik zie het meer als een kaartvariant van dungeoncrawls, dat gebruik maakt van het Dominionprincipe. Dominion is speltechnisch het betere spel, Thunderstone heeft het veel beter uitgewerkte thema als voordeel. De vraag is dus hoe vaak dit op tafel komt als je ook Dominion kunt doen; dat is nog een stuk sneller ook. Vooralsnog een twijfelgeval.

Tikal II (Asmodée/Gameworks)
Tikal was een van de eerste pittige eurospellen die ik speelde en maakte toen grote indruk. Ik vind het nog steeds leuk, maar zoals dat wel vaker gaat met oude spellen, speel ik het zelden meer. Het risico op vastlopende medespelers helpt ook niet. Maar oude liefde roest niet en dus vind ik dit automatisch interessant. Het bekende duo beperkt het aantal acties drastisch, tot 2. Daar valt minder aan te optimaliseren, maar keuzes moeten er natuurlijk nog steeds gemaakt worden. Gegeven hun ludografie moet dit minimaal een solide spel zijn en mogelijk zelfs schitterend. Het heeft het uiterlijk alvast mee.

Troyes (Pearl Games)
Een van de auteurs van dit spel is Xavier Georges. Beide spellen die ik van hem ken (Palais Royal en Carson City) bevallen me erg goed. Dat schept vertrouwen. Daarbij gebruikt dit dobbelstenen, waar ik niet vies ben, en bovendien op een innovatieve en intelligente manier. Vergelijkingen met Yspahan worden al gemaakt, waarbij dat spel er niet eens automatisch als beste uit komt! Interessant dus, mogelijk een kandidaat voor hoge notering bij Fairplay. Kleine uitgevers benader ik sinds een tijdje met gezond wantrouwen (wegens het meestal ontbreken van een gedegen ontwikkelproces), hier neig ik naar het voordeel van de twijfel.

Dit was mijn verlanglijstje. Ik verwacht niet met alle spellen terug te komen. ik verwacht ook niet dat ik zonder andere spellen naar huis ga. We zullen het zien, maar Spiel 2010 wordt ongetwijfeld weer een leuke beurs.

3 reacties

 1. Haggis heb ik al binnen via de post, speelt lekker, maar niet zo gemakkelijk als Tichu.
  Ik mis het doorgeven van kaarten en het teamspel. De kaartcombinaties voelen (wellicht doordat ik Tichu gewoon ben) niet intuïtief aan.

  7 wonders is nu al geheel uitverkocht staat op de site….

  Ik ben dit jaar weer erg benieuwd waar die guitige jongens van (het kleine) Japon brand mee komen. String railway staat op mijn verlang-lijstje als innovatief spel.
  Vorig jaar was Parade mijn Essen hoogtepunt. Die wordt dit jaar door Z-man.

 2. Haggis staat ook op mijn lijstje dit jaar, maar ook K2 (van rebel.pl) wat een spel schijnt te zijn waarbij thema en mechanisme goed op elkaar af zijn afgestemd en Caravelas (mesaboardgames.pt) een spel over portugese ontdekkingsreizen voor de specerijenhandel in de 15e/16e eeuw.

 3. Haggis zou je toch ook op jouw lijstje horen denk ik. Speelt als Tichu/Taipan, maar dan voor 2/3 spelers. Is evenwichtiger nog, omdat iedereen iedere ronde beschikt over jokers en een bom. Je (slechte) kaartenhand is daardoor eigenlijk geen excuus meer bij Haggis, met iedere hand is iets moois te doen. Wel van een kleine uitgever, die moet je dus toch maar vertrouwen dan :-).
  Daar zitten vaak juweeltjes bij juist. Ook Inca empire van je lijst speel ik al jaren als Tahuantinsuyu (van kleine obscure uitgever) en kan ik van harte aanbevelen. Veel plezier in Essen, gr, Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *