Ten

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
15-30 minuten
Auteurs: Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich
Uitgever: White Goblin Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Een van de bekendste casinospellen is Blackjack. De croupier draait een voor een kaarten om en de speler probeert kaarten te verzamelen met een gecombineerde waarde die zo dicht mogelijk bij 21 komt, maar niet erboven. Een puur gokspel, dat waarschijnlijk alleen spannend is als er veel euro’s of alcohol in het spel is.

Het principe van kaarten omdraaien tot het (bijna) te laat is, heeft echter in meerdere leuke spellen zijn weg gevonden. Een daarvan is het recente Ten, dat nu ook in het Nederlands verschenen is. Hierin spaar je kaarten in vier kleuren, en voor elke kleur probeer je een zo lang mogelijke reeks bij elkaar te krijgen. Behalve genummerde kaarten met waardes van 1 tot 9 in de kleuren, bevat de stapel ook jokers en geldkaarten. In je beurt draai je kaarten om totdat je stopt of flopt. Floppen doe je als de totale waarde van de geldkaarten meer dan tien is, of het verschil tussen de getalkaarten en de geldkaarten groter dan tien is. In dat geval krijg je als troost een flopfiche. Geldkaarten gaan dan uit het spel, getalkaarten gaan naar de markt.

Meestal wil je de getalkaarten nemen, maar dan krijgen de andere spelers het geld van de geldkaarten. Het geld kun je gebruiken om een getalkaart uit de markt te kopen, of te bieden op de jokers als ze langskomen.

Het spel eindigt na de beurt waarin de laatste kaart werd omgedraaid, waarna iedere speler nog een keer een kaart uit de markt mag kopen. Per kleur krijg je een aantal punten gelijk aan de langste doorlopende reeks kaarten, met een bonuspunt als je negen kaarten in een kleur hebt. De speler met de hoogste score wint.

…en de waardering

Ten is een lekker vlot spelletje, dat met alle aantallen goed tot z’n recht komt. In de eerste beurten ben je beetje aan het aftasten welke kaarten bij jou belanden en willen je beurten nog wel eens floppen. Maar na een tijdje krijg je een beter gevoel van welke kaarten je maar beter veilig kunt stellen en wanneer een gokje wel de moeite waard is.

Tegen die tijd merk je ook dat het belangrijk is om je geld goed te beheren. Ieder moment kan er een joker voorbijkomen waar je graag wat geld voor achter de hand houdt en soms ligt er in de markt een essentiële kaart die twee reeksen met elkaar verbindt. Op die momenten kan het fijn zijn als je een paar keer bent geflopt, want flopfiches tellen als drie geldfiches. Dat geeft dus wat financiële armslag.

De snelle speelduur, het compacte formaat en de combinatie van geluk en tactisch spel maken Ten een ideaal spel voor tussendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *