Jaaroverzicht 2021 (Peter Hein)

Geplaatst door

2022 is alweer twee weken oud, een goede tijd dus om eens terug te kijken naar de spellen die ik het afgelopen jaar speelde. Wat betreft de diversiteit was 2021 een nogal teleurstellend jaar. Ik speelde weliswaar evenveel (verschillende) spellen als in 2020, maar het waren meer dan anders de snelle kaart- en dobbelspelletjes die de lijst domineren. Similo was het meest gespeelde spel en in de top-10 van meest gespeelde spellen was Ticket to Ride de meest uitdagende titel. Zelfs Dominion was in geen velden of wegen te bekennen.

De schitterende heatmap van Board Game Stats

Voor het stillen van mijn behoefte aan wat zwaardere spellen was ik bijna volledig aangewezen op Boardgamearena, waar ik dan ook tientallen potjes New Frontiers, Teotihuacan, Marco Polo 2 en Castles of Burgundy heb gespeeld. Het beste spellennieuws van dit jaar is ook afkomstig van BGA: daar is sinds kort Eufraat en Tigris te spelen voor BGA-reviewers, dus binnenkort is er echt geen reden meer om geen lid te worden.

BGA drukt ook een zwaar stempel op mijn lijst van favoriete spellen van 2022. Ik heb ze weliswaar allemaal aan tafel gespeeld, maar drie van de vijf staan op BGA, waar ik ze dus veel vaker deed.

De onbetwiste favoriet van 2021 is voor mij De verdwenen ruïnes van Arnak. Door de variatie in beschikbare kaarten en assistenten vereist ieder potje weer een andere aanpak. Aan tafel is dit nog best een zit, maar doordat individuele beurten vrij snel gaan merk je daar weinig van.

Reiner Knizia heeft de laatste jaren een indrukwekkende reeks spellen ontworpen, en een van de leukste wat mij betreft is Babylonia. Voor de kenner heeft het bekende elementen uit klassiekers als Samurai en Heersers der Woestijn, twee toppers uit de jaren negentig. Ook Babylonia speelt weer soepel weg en blijkt bij ieder nieuw potje toch wat subtieler te zijn dan je dacht.

Ook mijn nummer drie van 2021 is van de spellendoktor. Doordat ik de hele campagne gespeeld heb was My City een van mijn meest gespeelde spellen van het afgelopen jaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Pandemic Legacy zijn dit geen uren durende sessies met steeds meer regels, maar zijn vrijwel alle scenario’s makkelijk in een kwartiertje te doen.

Res Arcana is een spel dat ik dankzij BGA heb leren kennen en daardoor ook aangeschaft heb. De fysieke versie heb ik helaas nog maar weinig kunnen spelen. Om voor mij duistere reden ken ik niemand in mijn omgeving die dit net zo leuk vindt als ik. Het is een lekker snel kaartspel waarbij je grondstoffen handig moet managen en goed op de timing moet letten. Gelukkig heb ik vrijwel permanent een potje op BGA lopen met Jasper.

Ook de Dwergen van Nidavellir heb ik vooral op BGA gespeeld. Ik hoopte dit snelle biedspel met mijn gezin te kunnen spelen, maar het is er nog niet van gekomen. Dat de doos wat stof ligt te verzamelen in de kast is toch echt onverdiend.

Positief was dat ik 2021 weer twee erg leuke spellenbeurzen heb kunnen bezoeken. Dankzij Spiel heb ik weer veel leuke nieuwe spellen kunnen leren en het Spellenspektakel was dan wel veel te druk naar mijn smaak, ik heb er een erg leuke dag gehad. Ik kan alleen maar hopen dat we er dit jaar dan eindelijk in slagen om te leren leven met het coronavirus zonder dat het de hele samenleving overhoop gooit, want ook de kleinere beurzen zoals Ducosim zou ik graag weer eens bezoeken. Om nog maar te zwijgen over de tweewekelijkse spellenavond in een Delfts café.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *