The Game

Geplaatst door

1-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Een van de meest bijzondere spellen die ik ooit speelde is The Mind. Daarin moet je samenwerken zonder enige vorm van communicatie en gaat alles op gevoel. Nog steeds heb ik met geen enkel ander spel een vergelijkbare ervaring gehad. Waar The Mind minder innovatief in was, betrof het doel van het spel. Dat is namelijk gezamenlijk kaarten op de juiste volgorde afleggen. Dat idee zagen we al in Hanabi, maar The Mind deed nog het meest denken aan een transcendente variant op het spel met de onmogelijke titel The Game.

Daarin krijgt iedere speler een aantal kaarten in de hand, genummerd van 2 tot en met 99. Om beurten moeten ze minstens twee kaarten afleggen op een van de vier beschikbare stapels. Twee stapels tellen af vanaf 100, de andere twee tellen omhoog vanaf 1. Enige communicatie is wel toegestaan, zolang je maar niks zegt over de waarden van de kaart in je hand. Je kunt bijvoorbeeld duidelijk maken dat mensen liever even niks op die ene stapel leggen, want, nou ja.

Om het nog wat tactischer te maken kun je een stapel soms ook een stapje terug laten doen door een kaart te spelen die precies 10 hoger of lager is dan de laatst gespeelde kaart. Ligt er op een stapel die omhoog gaat bijvoorbeeld een 55, dan kun je met de 45 weer wat lucht geven. Nog fijner is als je zelf twee kaarten hebt die 10 in waarde verschillen, dan kun je dit mooi timen.

maar waarom schedels?

Het spel eindigt als niemand meer een kaart kan spelen. Je eindscore is het totaal aantal ongespeelde kaarten. Uiteraard is lager beter.

…en de waardering

The Game is een vrij rechttoe-rechtaan samenwerkingsspel en daarmee een stuk minder subtiel dan vergelijkbare spellen als The Mind, Hanabi, Tranquility of Silencio. Met een beetje planning en nadenken is het zeker mogelijk om slim te spelen en als het te makkelijk gaat is het erg eenvoudig om de moeilijkheidsgraad wat op te voeren, maar heel spannend wordt het niet snel. Daar staat tegenover dat het gebrek aan poespas The Game een erg toegankelijk spel maakt, dat je overal en met iedereen kunt spelen. Voorwaar geen geringe kwaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *