Ticket to Ride: USA 1910

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
30-60 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: Days of Wonder (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Sinds het succes van Kolonisten van Catan in 1995 hebben bijna alle winnaars van de Spiel des Jahres wel een uitbreiding gekregen. Een vreemde eend in de bijt is in dat opzicht Ticket to Ride, dat de prijs in 2004 won. Er verscheen geen uitbreiding, maar wel twee zelfstandig speelbare spellen (Ticket to Ride Märklin en Ticket to Ride Europe), met een vergelijkbare prijs en spelidee. Nu, tweeënhalf jaar na dato, is het er dan toch van gekomen en verscheen de uitbreiding USA 1910 voor de originele versie.

De uitbreiding komt in een mooie blikken doos en bevat bijna tweehonderd kaarten. Zo’n beetje de helft daarvan heb je strikt genomen niet echt nodig. Dat zijn de treinkaarten, maar dan in het grote formaat dat we uit Europe en Märklin kennen. Persoonlijk vind ik dat wel prettig. Die grote kaarten schudden een stuk makkelijker en houden ook prettiger vast dan die kleine priegelkaartjes uit het origineel.

De andere kaarten zijn tickets. Sommige daarvan zijn hetzelfde als uit het basisspel, andere zijn nieuw (enkele daarvan komen uit de gratis mini-uitbreiding Mystery Train). Verder is er nog de ‘Globetrotter’-kaart. Deze levert 15 punten op en gaat naar de speler die de meeste tickets heeft voltooid.

Het belangrijkste aan de uitbreiding zijn echter de varianten in de regels. Er staan er drie in, die telkens verschillende combinaties van de tickets, oud en nieuw, gebruiken. De varianten ‘1910’ en ‘Big Cities’ gebruiken alleen de tickets waar die termen op staan. In deze varianten is het vervullen van tickets veel belangrijker dan in het origineel. Wie zich daar niet richt op het vervullen van tickets zal de globetrotterbonus mislopen of snel afgesneden worden van de steden waar hij moet zijn. In de variant ‘Megaspel’ worden alle tickets gebruikt, ruim zestig in totaal en bovendien beide bonuskaarten. Bovendien moet je dan aan het begin van het spel minimaal drie tickets houden, zodat het ook daar spannend blijft.

… en de waardering

Ik heb Ticket to Ride altijd een uitstekend familiespel gevonden, met een duidelijk minpuntje: er zat een grote geluksfactor in het trekken van de tickets, zodat je je meestal beter kon richten op het maken van de lange routes en het krijgen van de bonus voor de langste route. Sinds ik in het bezit was van Märklin, zag ik niet zoveel reden meer om ooit het origineel te spelen, behalve dan af en toe met gelegenheidsspelers. De aanschaf van deze uitbreiding was dus ook een beetje een impulsaankoop.

Maar ik ben blij dat ik aan die impuls heb toegegeven. De varianten geven het spel ieder een leuke draai. De tickets worden weer veel belangrijker (in een potje van de variant ‘1910’ is het me zelfs gelukt acht tickets te voltooien, terwijl ik in het origineel er zelden meer dan twee of drie had) en de grotere variatie aan tickets houdt het spel afwisselender.

De uitbreiding is misschien relatief prijzig, maar je krijgt zeker waar voor het geld; zowel in de prettige grote kaarten als in de mogelijkheid om het spel weer (bijna) helemaal als nieuw te beleven. Ik kan deze uitbreiding van harte aanbevelen aan alle liefhebbers van het basisspel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *