Top-100 2013: 31-40

Geplaatst door

We komen hier echt in de eurozone, want het zijn duidelijk allemaal eurospellen in dit rijtje, al kun je afvragen of zoiets als een modern traditioneel kaartspel bij dat genre hoort. Verder vooral bekende kost hier, met twee nieuwe binnenkomers.

40. Fresco
(Marco Ruskowsi en Marcel Süsselbeck, 2010)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: -11
Dit keer zijn het de arme assistenten van de meesterschilders die de Melkertbanen vervullen, vooral vanwege die onchristelijke tijden waarop de wekker gaat. En dan hebben ze ook nog eens een uur de badkamer nodig. Pubermeisjes?
Je acties goed plannen is belangrijk en op tijd toeslaan al helemaal: je tegenstander staat op het punt om dezelfde tegel te restaureren als jij! Ik zal toch zeker niet voor niets al die verf gemengd hebben…” (William)
Prachtig spelbord waarin het originele thema mooi in verweven zit. Ook het spelmechanisme van ‘wie vroeg opstaat loopt de dag erop met een slecht humeur rond’ is leuk gevonden! Het betere familiespel!” (Jan)

39. Small World
(Philippe Keyaerts, 2009)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -15
Small World moet hier en daar een verdwaalde stem voor Vinci missen, nu ik de stemmen voor vrijwel identieke spellen niet meer samenvoeg. Dat kost het een paar plaatsjes, maar populair is het zeker nog.
Dit is nu voor mij een klassieker geworden. Het blijft een leuk spel met alle spelers aantallen. Ik raak niet uit gekeken op de mogelijkheden met de verschillende fantasie volkeren en hun specials, die elke keer weer anders liggen.” (Axel)
Pas wat later ontdekt, maar een hit op de speeltafel. Met angst en beven weer afwachten welk ras met bovennatuurlijke eigenschappen de tegenstander nu weer op je af stuurt.” (Roger)

38. Tai Pan
(Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -4
Een miniem verlies voor dit (verre) lid uit de familie van slagenspellen. Laat zijn soortgenoten wel vel achter zich.
Maak het beste van de kaarten die je krijgt. Veel hangt af van hoe goed je je medespeler aanvoelt. Als je wint, geeft dat voldoening; als je verliest, lag het aan de kaarten.” (Eugene)
Heel ingewikkelde regels om uit te leggen en een eerste potje mee te spelen, maar als je ze onder de knie hebt speelt het heel leuk. De strijd en het partnerschap zorgen er hier voor dat de verhoudingen onderling op scherp staan. Als je iets doms doet waar je partner last van heeft krijg je dat zeker te horen. En  de overwinning op een ander team is voelt ook ontzettend goed.” (Guido)

37. Sint Petersburg
(Michael Tummelhofer, 2004)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: +5
Een spel dat door sommigen niet voor vol wordt aangezien, maar ondertussen blijft het maar hoog staan!
Tof spel dat makkelijk wegspeelt. Opvallend dat dit spel bij onze vriendenkring heel gemengde reacties oplevert. De een vindt het helemaal niks, de ander wil zo snel mogelijk nog een keer spelen.” (Rik)
Eenvoudig maar onderhoudend spel waarbij je in het begin altijd goed moet afwegen dat je niet overinvesteert in te dure kaarten.” (Jan)

36. Love Letter
(Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: nieuw
Een positie in de lijst had ik wel verwacht voor Love Letter, maar op dit succes zullen waarschijnlijk weinigen gerekend hebben! Niet zo gek dat 999 Games kosten nog moeite spaarde om die zestien kaarten zo snel mogelijk in een vertaling uit te brengen.
Gezien zijn minimale componenten en de vele malen dat ik dit spel inmiddels heb gespeeld, verdient dit spel het om in mijn top 10 te staan.” (Kees)
Een nieuwkomer die doorstoot naar mijn top-20: ze worden ieder jaar zeldzamer (want dan moet een ander goed spel er uit).” (Bart)
Dit was duidelijk mijn beste aankoop in Essen.” (Erik)

35. Kolonisten van Catan kaartspel
(Klaus Teuber, 1996)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: +35
Er mag dan een compleet vernieuwde editie zijn gekomen (die ook al wat stemmen afsnoept), het Kolonisten kaartspel geeft zich niet zomaar gewonnen!
De vernieuwde versie is misschien net ietsjes beter, maar het is het origineel dat ons toch het nauwst aan het hart ligt. Nog steeds ons meest gespeelde spel en steeds beleven we er steeds even veel plezier aan.” (Kurt)
Nog een spel dat altijd mee in onze reiskoffer gaat. Na twee jaar opnieuw in mijn toplijst. Dit is toch een blijver.” (Bart)

34. Cuba
(Stefan Stadler en Michael Rieneck, 2007)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -12
Staat nu al vijf jaar lang hoog in de lijst, daar doet dat verlies van twaalf plaatsen niets aan. Blijft toch populair.
Vrienden die niet zo van bordspellen houden komen wel langs voor Cuba.” (Guido)
Weer een spel dat leentjebuur speelt bij andere spelen maar dit weet te verweven tot een eigen spelconcept waarbij alle puzzelstukken mooi in elkaar passen.” (Jan)

33. Yspahan
(Sébastien Pauchon, 2006)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -15
Ook Yspahan moet een paar plaatsen inleveren. Maar het heeft vaker zo ‘laag’ gestaan om vervolgens weer in de top-20 te komen.
Dit geweldige spel heb ik pas in 2010, vrij laat dus, ontdekt. Reactie na de eerste partij: spelen we nog eens?” (Bart)
Nog steeds een toppertje in mijn ogen. Is met ervaren spelers in een half uur te spelen. Nog altijd het spel dat Catan had moeten zijn in mijn ogen.” (William)

32. Kingdom Builder
(Donald Vaccarino, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
Het heeft even geduurd voor de spelers in de Lage Landen dit op waarde konden schatten, maar toen kwam Kingdom Builder dan ook ineens erg hoog binnen. Dit was misschien nog wel een betere winnaar van de NSP 2012 geweest.
Een terechte awardwinnaar: toegankelijk, gevarieerd en toch voldoende uitdagend.” (Stefaan)
Na 30 april hoort dit spel er natuurlijk sowieso in.” (Vincent)
Wat een verraderlijk spel vind ik dit. Na de deceptie van de eerste kennismaking op Spiel 2011 is dit spel inmiddels uitgegroeid tot één van mijn favorieten op dit moment.” (Gerard)

31. Goa
(Rüdiger Dorn, 2004)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -3
Misschien wel Dorns zwaarste spel is nog steeds zijn populairste. Het presteert sinds het begin van deze lijst al heel constant.
Dit jaar pas ontdekt maar wat een strategietopper is dit. Altijd net te weinig van alles om precies te doen wat je wil.” (Hilbert)
Volgens mij nog steeds het beste biedspel op de markt! Het spel geeft je een gevoel van ‘vooruitgang’ en groei.” (Roel)

Opnieuw heb ik alles uit deze lijst gespeeld en op Cuba na doe ik dat met veel plezier zo nog weer een keer. Wat wil je zo hoog in de lijst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *