Top-100 2015: 21-30

Geplaatst door

Zo dicht bij de top-10 komen we vandaag de laatste spellen tegen die in geen enkele inzending bovenaan stonden. Maar omdat ze op zoveel lijstjes staan komen ze nog hoog in de lijst terecht.

30. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: +8
Hard op weg om een van de klassiekers onder de werkverschaffers te worden. Nog steeds geen Nederlandse vertaling, wat ongetwijfeld met het thema te maken zal hebben.
Super eenvoudige spelregels, speelt vlotkes, verslavend, je wil het spel telkens opnieuw spelen, de eenvoud siert het spel…” (Heidi)
Ameritrash meets worker placement. Geweldige symbiose. Goed in zijn eenvoud.” (Peter)

29. Caverna (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Agricola, maar dan anders, is een van de hoogste nieuwe binnenkomers dit jaar. Gezien de commentaren mag Agricola zich ook zorgen gaan maken…
Agricola is altijd een favoriet geweest van me. Maar Caverna is toch echt het betere spel. Vernieuwend genoeg om anders aan te voelen, maar heeft ook alles in zich dat Agricola zo goed maakte.” (William)
Agricola is mooi, maar Caverna mooier. Aan het einde van het potje heb je echt het gevoel een flinke klus geklaard te hebben. Enige nadeel: ik vrees dat Agricola niet meer op tafel verschijnt…” (Sander)

28. King of Tokyo (Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -9
Iets gezakt, maar nog steeds met afstand de populairste dobbelaar in de lijst. King of New York snoepte wat puntjes af, maar niet genoeg om in de lijst te komen.
Een half uurtje lang je vrienden aftuigen zonder dat de politie lastig komt doen. Heerlijk!” (Gregg)
Dit jaar ben ik de 100 plays gepasseerd bij dit spel en nog steeds speel ik het even graag. Heerlijk elkaar de hersens inslaan en sommige kaartcombinaties zijn geweldig.” (Wiljan)

27. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: +2
Al jaren Knizia’s populairste en ook een constante in deze lijst.
Deze kan vandaag de dag nog helemaal mee. Prachtig speelsysteem, dat veel vrijheid laat aan de spelers om er iets van te maken.” (Michiel)
Dit spel is een oude parel! Pas dit jaar kon ik het voor het eerst spelen en ik begrijp waarom het zo hoog genoteerd blijft. Het spel zorgt voor veel interactie, vormt een prima combinatie van tactiek en strategie en is spannend tot het laatste moment.” (Pieter)

26. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -4
Er zijn inmiddels behoorlijk wat ‘Machiavelli-achtige’ spellen, maar er kan er maar een de onbetwiste meester zijn.
Jij denkt, dat ik denk, wat jij denkt en dan doe ik toch lekker iets anders. Top met 4 of meer spelers.” (Rik)
Gouden oude. De herinneringen aan het vermoord worden net voor je een cruciale zet ging doen, het stelen van een ander om die cruciale zet te bekostigen, het bluffen en gokken wie welke rol heeft, het mooie artwork en de simpele regels met toch veel diepgang, maken dat dit altijd goed blijft.” (Wim)

25. Kingdom Builder (Donald Vaccarino, 2011)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: +7
Een abstract geluksfeest? Niet als je de liefhebbers mag geloven (of iedereen die het vaker dan één keer gespeeld heeft).
Hoe zeggen sportlui dat ook alweer: “Het geluk moet je afdwingen”. Dat geldt zeker voor dit leuke optimalisatiespel. De mix van strategie en tactiek plus relatief korte speeltijd maken dit voor mij een winnaar.” (Jeroen)
Wow wat een tof spel! Simpele regels en toch heel veel denkwerk. Ieder potje speelt anders.” (Suzanne)

24. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: +7
Roll for the Galaxy haalde op een haar na de lijst, maar dat ging niet ten koste van het kaartspel. Het tegendeel lijkt eerder aan de hand.
Omdat het spel zo waanzinnig goed in elkaar zit….als je voorbij het “niet aansprekende” artwork en de vele icoontjes durft te kijken.” (Suzanne)
Als je dit voor het eerst speelt dan is het een hele klus om de  aanwijzingen op de kaarten te begrijpen. Maar alles valt op zijn plek zodra je het mechanisme door hebt. Belangrijk is de goede combinatie van kaarten uit te zoeken en zorgen dat je op het juiste moment de goede acties doet.” (Walter)

23. Keyflower (Sebastian Bleasdale en Richard Breese, 2013)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: +27
Keyflower maakt een enorme sprong in de lijst. Nooit eerder deed een spel van Richard Breese het zo goed in deze lijst. Het is ook het succesvolste spel van Quined na de boedelscheiding met White Goblin Games.
Een superleuk spel. Ziet er ingewikkelder uit dan het is. Na één rondje is iedereen mee.” (Jef)
Dit spel is voor mij de beste ontdekking van dit jaar. Het is een prima combinatie van worker placement, bieden en tegeltjes leggen. De vormgeving is prachtig en de herspeelbaarheid enorm.” (Pieter)

22. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: +1
Een van de meest bijzondere spellen in de lijst is een stabiele subtopper. Krijgt het volgend jaar gezelschap van Mysterium?
Blijft enorm leuk en mega-toegankelijk, zelfs voor mensen die helemaal niet van spelletjes houden. Origineel concept.” (Sander)
Briljant idee. Zo simpel dat een spel kan zijn en zoveel plezier dat het kan opleveren. Ongeëvenaard.” (Wim)

21. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -4
Deze pastorale werkverschaffer zal de tijdgeest goed aanvoelen. Blijft lekker authentiek, ambachtelijk en puur een hoge notering houden.
Een leuke puzzel met zowel strategische als tactische elementen.” (Sander)
Zowel leuk met 2 als met 5!” (Patricia)

Weer een diverse mix van eurospellen, die ik op Caverna na allemaal gedaan heb. Moet ik maar eens spelen, want ik heb al een tijdje last van Agricolavermoeidheid. Van de rest is uiteraard Race mijn favoriet; het staat al jaren bovenaan mijn eigen lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *