Top-100 2018: 11-20

Geplaatst door

Waar gisteren familiespellen domineerden, zien we vandaag vooral veel zware spellen. Soms met dito dozen.

20. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -13
Gisteren sloten we af met Duel, nu beginnen we met het origineel. 7 Wonders haalt nog net de top-20, hiervoor stond het altijd bij de bovenste tien. Zelfs nog een keer op de tweede plek.
Lijkt zo moeilijk, is zo simpel, maar genoeg strategieën om voorlopig te blijven boeien.” (Martine)
Heerlijk spel dat ook nog echt leuk is met een maximale aantal deelnemers. Het doorgeven van kaarten houdt de vaart er voor iedereen in en een oogje op de buren houden blijft lastig.” (Eline)

19. Marco Polo (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2015)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: +3
Kwam in 2016 hoog binnen en staat nu voor het derde jaar op vrijwel dezelfde stek. Zware spellen met dobbelstenen houden iets magisch.
Ik weet nog steeds niet wat mijn favoriete karakter is, allemaal misschien?” (Ilja)
Bij dit spel vind ik dobbelen nu wel een keer leuk. Super combo van mechanismen.” (Ashra)

18. Concordia (Mac Gerdts, 2013)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: +6
Net als Marco Polo zit Concordia nu al een paar jaar rond de twintigste plaats. Duidelijk het populairste spel van Mr Rondel. Zonder rondel.
Hier wordt een saai concept als handelen en wandelen rond de Middellandse Zee opeens boeiend. Elegantie zoals je niet veel meer ziet.” (Bruno)
Duurde even voor ik het doorhad, meer diepgang dan ik dacht, een groeispelletje.” (Wybren)

17. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: +1
De stortvloed aan varianten de laatste jaren heeft Pandemie geen slecht gedaan. Gaat alweer tien jaar mee en staat altijd hoog.
Evergreen coöp die elke keer weer erg uitdagend is en zorgt voor een achtbaan aan emoties.” (Marc)
Mag niet ontbreken. HET coöperatieve spel. Een van de weinige spellen waar ik wel de uitbreidingen van wilde hebben.” (Peter)

16. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: +4
Pandemie was niet het eerst coöperatieve spel, het eerste seizoen van Legacy was niet het eerste legacy-spel. Maar beide zorgden voor een enorme vloedgolf aan spellen in dat genre. Legacy stond zelfs even op 1 bij Boardgamegeek en is hier nu ook het origineel voorbijgestreefd.
Tja wat moet ik ervan zeggen? 3 opgewonden personen die om de tafel staan omdat die ene kaart niet mag komen. Heerlijke spelervaring!” (Hilbert)
Een geweldige coöp ervaring! Vriendschap versterkend spel.” (Joël)

15. Scythe (Jamey Stegmaier, 2016)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: +10
De hoogste nieuwe binnenkomer van vorig jaar stijgt lekker verder. Nog geen twee jaar oud, maar er is al een kinderversie van deze pittige euro aangekondigd. Wacht, wat?
Deze zou eigenlijk veel hoger mogen staan. Ik vind het een fantastisch spel!” (Suzanne)
Geen enkel spel is perfect , maar Scythe benadert dat voor mij het best. Heerlijke combinatie tussen ‘dudes on a map’  en engine building.” (Ashra)

14. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -10
Haalde vorig jaar bijna een podiumplaats, maar zakt nu flink terug. Zijn er dan toch betere werkverschaffers waar je je mannetjes moet voeren?
Zit briljant in elkaar, na superveel potjes kan ik nog steeds geen perfecte strategie benoemen.” (Niek)
Ieder spel is weer een genot om te spelen. Relatief eenvoudige spelregels en schaalt goed met 2, 3 en 4 spelers. Bovendien een prima gateway worker placement, maar toch uitdagend genoeg voor ervaren spelers.” (Marc)

13. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +1
Zakte vorig jaar voor het eerst uit de top-10, maar stabiliseert nu. De tweede plaats komt waarschijnlijk niet meer terug, vrees ik.
Concurrentie op de elektriciteitsmarkt klinkt heel saai, maar blijkt reuze interessant te zijn.” (Dagmar)
Een echte topper. Altijd spannend om in te schatten op welk moment je best een grote investering doet om zo het spel op het juiste moment te doen eindigen.” (Thijs)

12. Great Western Trail (Alexander Pfister, 2016)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: +14
Nog een spel dat vorig jaar nieuw in de lijst stond en met stip verder stijgt in de lijst. Volgend jaar top-10?
Een rasechte euro met een potpouri aan mechaniekjes, maar het werkt allemaal zo goed samen.” (Gertjan)
Verschillende strategieën mogelijk: vele wegen leiden naar…Kansas City” (Richard)

11. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: -2
Na het eerste jaar stond Agricola bijna altijd in de top-3. Het is in de voorgaande jaren zelfs het enige spel dat Puerto Rico van de eerste plaats heeft gestoten. Maar het genre van werkverschaffers wordt alleen maar voller en de concurrentie zwaarder.
Zelfs na 389 potjes op de iPad nog steeds mijn onbetwiste nummer 1. De constante spanning dat iemand mijn plek op het bord “steelt” blijft leuk.” (Roel)
Rosenbergs meesterwerk. Redelijke leercurve, de eerste potjes zijn hard werken om positief te scoren, maar als je eenmaal de basis doorhebt en met de kaarten aan de slag gaat dan ontdek je een worker placement die je ieder pot weer voor nieuwe uitdagingen stelt.” (Marc)

Van dit pittige stel ken ik alleen Scythe niet. Ik durf niet te zeggen of het wat van mij is. Van de rest zijn er een paar die voor mij niet hoeven. Pandemie vind ik het leukst; ik zit nog midden in Seizoen 1, nog te vroeg voor een goed oordeel.

5 reacties

  1. Great Western Trail in de top 20?! Zo’n topper vind ik het echt niet. Alle andere titels staan/stonden ook in mijn top 20 de afgelopen jaren.

  2. Mijn favoriet is toch wel 7 Wonders. Heel erg toegankelijk en voor elk spelersaantal leuk. Hoewel 7 Wonders duel het voor twee spelers wel briljant heeft verbeterd (met een fictieve stad/speler voelt het altijd wat gekunsteld). Het is verder een behoorlijk goede lijst, waarvan ik Marco Polo echt te gek vind, Stenen tijdperk vaak speel en Concordia nog eens moet gaan spelen.

  3. Great Western Trail vond ik een beproeving, Hoogspanning heb ik genoeg gespeeld en Marco Polo krijgt van mij nog één kans 🙂

  4. Ik hoop dat je daarmee niet Marco Polo en Concordia bedoelt? Dat zijn mijn twee overduidelijke favorieten. Verder houd ik een zwak voor Agricola. Ondanks dat ik het al te lang niet meer heb gespeeld. Scythe en Pandemic… boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *