Top-100 2018: 21-30

Geplaatst door

Dit jaar is er in de hogere regionen van de lijst een wisseling van de wacht gaande. Een paar klassiekers die altijd bij de bovenste twintig spellen zaten, moeten nu genoeg nemen met minder.

30. Legenden van Andor (Michael Menzel, 2012)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: +16
Een van de vele samenwerkingsspellen in de lijst stijgt flink. Met alle uitbreidingen die nu ook in het Nederlands zijn verschenen ben je hier niet snel op uitgekeken.
Hoe frustrerend is het als je een legende niet door komt en hoe graag wil je het dan nog een keer proberen…….best verslavend” (Rober)
Om te smullen! Elke legende neemt ons echt mee in de avonturen van Andor!” (Arnold)

29. Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede, 2000)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: -14
Opnieuw een klassieker die fors is gedaald. Maar de status van Carcassonne is vrijwel onaantastbaar. Dit zal nog jaren overal in de winkels liggen, en niet alleen in de speciaalzaken.
Deze klassieker waarmee voor mij de spellenhobby begon komt elk jaar nog regelmatig op tafel.” (Wiljan)
Maakt niet uit of je wint of verliest, het gaat erom dat de puzzel steeds mooier wordt.” (Martine)

28. Viticulture (Jamey Stegmaier en Alan Stone, 2013)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: +10
Deze werkverschaffer met hint van noten en soepele afdronk zet zijn opmars verder voort. Combineert het best met een afhaalpizza.
Voor mij het spel met het beste thema.  Je voelt je echt een wijnboer.” (Pascal)
Mooi spel, zowel qua thema, materiaal en spelmechanisme.” (Geert)

27. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: 0
De Europese versie van deze treinklassieker staat al jaren vrijwel stabiel in de lijst, hoewel het een paar jaar geleden even aan de top-10 mocht ruiken. Dat was ook het enige jaar dat het hoger stond dan het origineel.
Ultieme gateway game, als iemand die interesse toont in de hobby me vraagt wat ze moeten kopen, dan is dit het standaard antwoord.” (Marc)
Wat mij betreft de leukste versie van Ticket to Ride. Net wat meer diepgang dan het origineel en uiteraard spreekt een Europese kaart net wat meer aan dan een Amerikaanse.” (Dierik)

26. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -10
Voor Uwe Rosenberg een een licht en vlot spel, maar Uwe zou Uwe niet zijn als hij het mechanisme van Patchwork niet in minstens drie andere spellen (and counting) zou hergebruiken.
Lekker legspelletje met zijn tweeën. En door de lol van het spelen is het uiteindelijk niet zo belangrijk wie er wint.” (Hanneke)
Ideaal voor snel tussendoor: ligt zo op tafel en in een kwartiertje kan je weer verder met je werk.” (Jan)

25. Catan (Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -6
Als zelfs landelijke politici regelmatig Catan spelen, doet deze lijst natuurlijk helemaal niet ter zake. Wel opvallend hoeveel mensen expliciet hun stem op KOLONISTEN uitbrachten.
Een spel dat een maatschappelijke discussie aanzwengelt hoort op de lijst. Nog steeds hét spel dat het bordspel in het algemeen terug op tafel bracht en alleen daarom verdient het al een standbeeld.” (Jan)
Dit spel blijft altijd een prima keuze. Gewoon zonder uitbreidingen. Speelt redelijk vlot en iedereen heeft plezier.” (Joël)

24. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: -1
Ticket to Ride is al bijna net zo stabiel als het Europese zusje. Wel bijzonder: het staat dit jaar voor het eerst boven Catan èn Carcassonne.
Dit spel wil ik altijd en overal spelen. Machtig in zijn eenvoud, prachtig in zijn uitvoering.” (Pascal)
Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die dit spel niet leuk vindt.” (Dagmar)

23. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: -13
Istanbul leek de afgelopen jaren niet te stoppen, maar maakt nu even pas op de plaats. Maar met een dobbelvariant is het nog springlevend.
Zeer toegankelijk spel waarbij thema en mechanisme goed samenkomen. Iedere speler heeft vrij vlot door hoe het werkt en vervolgens ontspint zich een mooie race.” (Rob)
Makkelijk, door de uitbreidingen ook nog eens goed herspeelbaar.” (Eline)

22. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: -10
De daling van Codenames vind ik wel verrassend, met al die nieuwe versies die er verschijnen. Die kregen overigens nauwelijks stemmen, terwijl ik genoeg mensen ken die Pictures leuker vinden. Maar hoog staat het nog steeds.
We hebben alle 3 de versies. Ons talent ligt duidelijk niet bij de taal, we vinden pictures veel leuker/makkelijker. Duet heeft misschien nog wel het leukste spelmechanisme.” (Hanneke)
Partygame voor partygame-haters en -liefhebbers met garantie op hilarische napraat. Vergeten hoe leuk het is slim met taal om te gaan.” (Niels)

21. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -4
Hoewel er bovenin genoeg spellen staan die het meest tot hun recht komen met slechts twee spelers, is dit het populairste zuivere tweepersoonsspel. Het is ook het hoogst geklasseerde spel dat op geen enkel lijstje bovenaan staat.
Beter dan dit wordt het echt niet voor twee spelers.” (Richard)
Ieder spel liggen winst en verlies zo dicht bij elkaar. Misschien wel het best in elkaar gestoken bordspel.” (Amaury)

In sommige rijtjes domineren de zwaardere spellen, de titels in deze lijst zijn overwegend familiespellen. De enige echte uitzondering is Viticulture. Dat is ook het enige spel dat ik nog niet gespeeld heb. Daar moet maar eens verandering in komen. Catan haalde mijn lijst en vind ik de leukste. Maar de rest heb ik ook allemaal in de kast staan en speel ik met veel plezier.

2 reacties

  1. Veel moderne klassiekers hier die nog altijd het grote publiek langzaam maar zeker van Monopoly en Risk weglokken. Speel de meeste graag, maar mijn favoriet is hier 7 Wonders het Duel.

  2. Goede rij spellen waarvan ik alleen Viticulture nog niet ken. Patchwork en 7 wonders duel komen vaak op tafel. Carcassonne is door mijn vriendin helaas levenslang veroordeeld om in de spellenkast te blijven staan (ik ben iets te vaak gemeen geweest om haar zorgvuldig opgebouwde weilanden of steden af te pakken…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *