Top-100 2018: 31-40

Geplaatst door

Hoe hoger we komen in de lijst, des te meer klassiekers we aantreffen. Toch ook een nieuwe binnenkomer. We hebben er nog een te goed, maar die zien we pas over een paar dagen. In dit rijtje zien we ook de twee sterkste stijgers.

40. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: -11
Knizia’s klassieke beschavingsspel heeft betere tijden gekend. Zelfs dat past in het thema. Het is desondanks zijn hoogst geklasseerde spel.
Moet er gewoon in. Zit zo knap in elkaar!” (Hilbert)
Pas weer gespeeld, het speelt nog steeds even fris, fruitig en spannend als weleer.” (Frank)

39. Trajan (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 94
Verschil: +55
Trajan was vorig jaar hard op weg naar de uitgang, maar maakt een indrukwekkende comeback. De avonturen van Merlijn uit Delphi op Bora Bora zijn best leuk allemaal, maar zijn ‘oudjes’ laten laten zich niet uit het Stefan Feld slaan.
Sommige mensen krijgen er hoofdpijn van. Maar ik vind het “mancala system” in dit spel heel leuk. En dan natuurlijk weer overal lekker punten kunnen scoren.” (Suzanne)
Prachtig geconstrueerd spel. De beste van Feld m.i.” (Michiel)

38. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +15
De jongste generatie in huize Spellengek heeft Machiavelli inmiddels ook ontdekt. Dat heeft het in ieder geval een paar stemmen opgeleverd, en wie weet daardoor ook wel een hogere klassering in de lijst.
Dit slimme kaartspel is een evergreen en voelt na al die jaren nog steeds niet oud aan. Zowel de mechanismen als illustraties ogen fris en het spel is fijn compact.” (Niels)
Ik ben blij dat dit spel nog steeds gewoon in de Intertoys te krijgen is.” (Herman)

37. Odin (Uwe Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: +34
Omdat Agricola en Caverna nog niet stevig genoeg waren, kwam Rosenberg met een nog zwaarder spel (in alle betekenissen van het woord). Met succes, dat moet gezegd.
De bekende grondstoffenmachine van Uwe maar dan met het puzzelen van Patchwork erin verwerkt, een erg leuke combi vind ik persoonlijk.” (Max)
Deze komt dit jaar wel op 1 toch?” (Ilja)

36. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Ook de futuristische variant van Terra Mystica gooit weer hoge ogen. Opvallend: dit spel had relatief de meeste eerste plaatsen van alle spellen in de lijst. Dat belooft wat.
Mijn favoriete spel van het afgelopen jaar. Ik ga volledig in dit spel op van begin tot eind.” (Roel)
Nog veel beter dan het toch al ijzersterke Terra Mystica. Heb dit uiterst verslavende spel dit jaar al meer dan twintig keer gespeeld en het verveelt nog lang niet.” (Lucas)

35. Clank! (Paul Dennen, 2016)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: +50
Dominion begint nu een beetje de hete adem in de nek te voelen van het familielid met bord. Als dit ook tien uitbreidingen heeft praten we wel verder.
Dominion met een push your luck bord erbij. Wat wil een mens nog meer!” (Pascal)
Op basis van de lijst van vorig jaar aangeschaft en stelt niet teleur.” (Wybren)


34. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: -2
Russian Railroads staat nu vier jaar in de lijst, en in drie daarvan in dit overzichtje. Een betrouwbare diesel, zou ik zeggen. Ik moet de uitbreiding eens vaker spelen.
Ik heb een zwak voor workerplacement games en deze heeft gewoon weg alles.” (Johan)
Een wat zwaardere eurogame dan gemiddeld qua doorrekenen van de opties, maar thematisch trekt het spoorthema me al erg aan en het zit erg goed in elkaar allemaal.” (Max)

33. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: +11
Ondanks de concurrente van enkele epigonen zoals Muse en When I Dream komt geen soortgelijk spel bij Dixit in de buurt.
Blijft enorm leuk en mega-toegankelijk, zelfs voor mensen die helemaal niet van spelletjes houden. Origineel concept.” (Sander)
Dixit is een boeiend en creatief taalspel met een reeks mooi geïllustreerde kaarten. Dixit is extra fijn als je het kan spelen met een groep gelijkgestemden. Dan is het dikwijls een uitdagend zoeken naar de juiste woorden of omschrijvingen.” (Bart)

32. Vorsten van Florence (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 2000)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -4
Staat al sinds het begin in de lijst, is op een jaar na ieder jaar gezakt en staat nog steeds op een mooie 32e plaats. Taai is het spel zeker.
Klassieker met een bijzonder systeem voor het scoren van punten. Komt ieder jaar zeker een keer of twee op tafel.” (Rutger)
De meeste biedspellen bekoren mij niet zo, waarschijnlijk omdat ik er niet zo goed in ben. Raar is dat één van m’n favoriete spellen dat nu juist als centraal mechaniek inzet. Het beperkte aantal acties en dat je je tegenstander niet te goedkoop met dingen wil weg laten komen, maakt dit altijd weer spannend.” (Bruno)

31. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: -10
De stormachtige entree van Five Tribes is even tot staan gekomen, maar het is een van de vele succesvolle spellen van deze Bruno van de laatste jaren.
Dit spel biedt zeer veel variatie en is ontzettend leuk om te spelen met 2 of 3 spelers. LET OP: speel dit niet met mensen die lijden aan AP.” (Wietse)
Leuk spelletje, er zit veel strategie in het spel, leuk spelmechanisme waardoor het spel speciaal wordt. Je kan soms erg leuke combo’s maken, verslavend…

Aardig wat stevige bordspellen deze keer, alleen Dixit en Machiavelli brengen wat luchtigheid. De twee zwaarste heb ik zelf niet gespeeld. Gaia Project wil ik wel een kans geven (ondanks dat ik Terra Mystica maar zo-zo vind), Odin gaat me echt te ver. Van de andere spellen vind ik Eufraat en Tigris het leukst; dat stond dan ook op mijn eigen lijst.

Uiteraard hoor ik weer graag van de lezers wat jullie favorieten zijn.

5 reacties

  1. Leuke lijst! Met dixit en macchiavelli als toppers om met een grotere groep te spelen en vorsten van Florence en Trajan toch wel als mijn favorieten. Leuke nieuwe titels dit jaar! En dan vrees ik dat van mijn top20 de helft het niet haalt in deze top100 😉 Ik voel me een beetje als een Outlaw ;-P

  2. Het lijkt erop dat er dit jaar meer nieuwe titels in staan dan andere jaren.
    Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de statastieken aan het einde van de lijst. Bijv. hoeveel nieuwe spellen eruit welk jaar in staan?
    Hoeveel lijsten er zijn ingeleverd etc?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *