Top-100 2018: 41-50

Geplaatst door

Gisteren geen nieuwe binnenkomers, vandaag zijn het er drie. Dan hebben we ze op twee na allemaal gehad.

50. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Had de wereld nog een nieuw wielrenspel nodig? Blijkbaar, want deze doet alle andere in het genre verbleken. Laten we hopen dat het leuker is dan naar wielrennen kijken. Alleen allroundschaatsen is saaier.
EINDELIJK, EINDELIJK, EINDELIJK…. Eindelijk een eenvoudig maar toch tactisch bordspel over deze fantastische sport.” (Kristof)
Wat een geschenk: eindelijk een wielrenspel met simpele regels, dat snel speelt en dat ook nog eens voelt als een echte wielrenkoers.” (Jeroen)

49. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -15
Na jaren rond de 30e stek te hebben gestaan bereikt Race nu de laagste positie ooit. Nog net in het linkerrijtje. Er was dit jaar maar één iemand die dit op de eerste plaats had staan. Hm.
Veel diversiteit in mogelijke ‘strategieën’ en proberen in te schatten wat de tegenstander voor rol kiest in deze tableaubuilder en lukt het niet, een nieuw potje is zo weer opgezet. Topper!
Favoriete filler na een spellenavond als we met 2 overblijven. Zoveel spel in een stapel kaarten en het multifunctionele karakter hiervan werkt heel erg goed.” (Marc)

48. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: -12
Dit oorlogsspel met miniaturen heeft een hondstrouwe aanhang en is een stabiele factor in de lijst. Dat was BattleLore nooit gegeven.
Dit spel scoort vooral hoog op spelbeleving. Het zijn maar een paar simpele regels en een handvol dobbelstenen, en toch voelt het alsof het lot van je manschappen in jouw hand ligt. WO2 zal nooit meer hetzelfde zijn.
Ik ben geen echte wargamer maar dit kan ik toch wel waarderen.  Natuurlijk heeft het niet de diepgang van een echte wargame maar gelukkig ook niet de lengte 😉” (Dierik)

47. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: +2
Het slagenspel dat geen slagenspel is, is erg stabiel in de lijst. Jammer dat de Nederlandse editie vrijwel nergens meer te vinden is. Tijd voor een reprint?
Dit vindt mijn vrouw zelfs leuk.” (Daniël)
Dit spel heeft alles wat een kaartspel moet hebben: tactiek, bluf, het lezen van je tegenstander én van je partner, spanning, verrassende wendingen en natuurlijk een dosis geluk.

46. Caverna (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: -6
De obese zus van Agricola leek het origineel even te gaan overvleugelen, maar daar is nu echt geen sprake meer van. De Scandinavische neef -ook een krachtpatser- doet het beter.
Dat ezeltje in de mijn vind ik wel zielig, maar verder is dit een heel leuk spel.” (Ilja)
Moet op de lijst omdat mijn vrouw het geweldig vindt. Zeer veel strategiemogelijkheden en een doos voor krachtpatsers.” (Jan)

45. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Soms duurt het even voor nieuwe trends van Boardgamegeek komen overwaaien, deze doos der dozen doet het een stuk sneller. Eens zien hoe het volgend jaar gaat met het spel dat dan op 1 staat bij BGG.
Als het niet zo lang duurde om het spel op te zetten zou het meer mijn tafel bereiken en misschien zelfs hoger eindigen.” (Amaury)
Het legacy effect komt in heel veel spellen ineens naar
voren, maar dit is wel een van de toppers!” (Els)

44. Kingdomino (Bruno Cathala, 2016)
Positie vorig jaar: 74
Verschil: +30
De voorgaande Spiel des Jahres-winnaar is een van de snelste stijgers in de lijst, en de grootste in het rijtje van vandaag. Bijzonder, want erg luchtige winnaars doen het hier toch vaak wat minder.
Ook als je verliest is het leuk, omdat je een landje hebt gemaakt. Lijkt simpel, maar zit nog best een leercurve in.” (Robert)
Zen en de kunst van het aanleggen.” (Ilja)

43. Caylus (William Attia, 2005)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -12
Caylus stond acht jaar op rij bij de bovenste 20, maar begint nu langzaam maar zeker aan populariteit in te boeten. Ooit enorm innovatief, nu oogt het soms log en primitief in vergelijking met de moderne werkverschaffers.
Blijft de moeder van workerplacement met altijd zeer lastige keuzes.” (Ashra)
Brainburner eerste klas, maar altijd weer een geweldige ervaring.” (Dierik)

42. Sagrada (Adrian Adamescu en Daryl Andrews, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Opnieuw een succesvol niet spel uit 2017, waar de lijst ineens vol mee staat. Je mag zeggen van de nieuwheidscultus wat je wil, maar 2017 bracht de nodige kwaliteit voort.
Zeer leuk zowel voor veelspelers als niet veelspelers door de relatief korte speelduur en beperkte spelregels. Wist niet dat dobbelen zo leuk kon zijn.” (Jan)
Diceplacementpuzzel op zijn best. En wat ziet dit er prachtig uit. Ook solitair heel goed speelbaar.” (Rober)

41. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: +23
Het favoriete spel van mijn jongste stijgt flink en bereikt zijn hoogste positie in de lijst tot nu toe. De vele uitbreidingen en varianten en de online versie helpen daar vast bij. “Nog een doorgevertje?”, klinkt het vaak in ons huis.
Nog ééntje dan. Euh, of misschien nog ééntje? Bwa nog ééntje kan geen kwaad.” (Els)
Speel dit spel telkens en telkens opnieuw op smartphone, treinvertraging was nog nooit zo plezant.” (Kelly)

Een veelzijdige lijst, met -letterlijk en figuurlijk- loodzware spellen en snelle kaartspellen. Hier zit voor iedereen wat bij. In mijn geval drie spellen uit mijn eigen lijst. Flamme Rouge, Gloomhaven en Sagrada zou ik graag eens proberen. De andere vier speel ik ook met veel plezier.

Wat is jouw favoriet uit de lijst, of zou je graag eens proberen?

4 reacties

  1. Suggereer je nou dat wielrennen kijken niet leuk zou zijn? Tjonge jonge, wat een onwetendheid. 😉
    Maar Flamme Rouge is wel leuker dan wielrennen kijken, dat dan weer wel. En ook leuker dan alle andere spellen in dit tiental.

  2. Kingdomino is aardig en staat ook in mijn top 20, gewoon omdat niet elk spel zwaar denkwerk moet zijn. Sagrada ben ik erg nieuwsgierig aan. Wat betreft 'race'-spellen grijp ik liever terug op Formula-D of Rallyman (alleen om dat ik meer met autosport heb, ik had al wel gehoord dat Flamme Rouge een erg leuk spel moet zijn)

  3. Meteen even Kingdomino gedaan. Gewoon simpel, snel en best grappig. Vrijwel alle andere spellen heb ik nog niet gespeeld of wil ik niet meer spelen. Het spijt me, die kaartenchaos is gewoon niet aan mij besteed. Dit lijstje had wat mij betreft wel nr. 101 t/m 110 mogen zijn. Behalve Caylus dan. Dat is mijn favoriet hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *