Top-100 2018: 51-60

Geplaatst door

Vandaag zien we eerste lijst zonder nieuwe spellen. Wel een paar sterke stijgers, waaronder twee die meer dan twintig plekken zijn geklommen.

60. Im Jahr des Drachen (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 82
Verschil: +22
Dit zakte de afgelopen jaren gestaag in de lijst, maar komt nu sterk terug. Toch opvallend om te zien dat zijn oudere klassiekers het beter doen dan alle nieuwe spellen die Stefan Feld ontwerpt.
Ondanks de schijnbare eenvoud blijft deze meedogenloze en elegante Feld eindeloos vermaken.” (Lucas)
De aller allerbeste Feld ooit. Helemaal straf is dat dit spel ongelooflijk goed blijft voor alle spelersaantallen en telkens andere strategieën noopt.” (Luk)

59. T.I.M.E Stories (Peggy Chassenet en Manuel Rozoy, 2015)
Positie vorig jaar: 66
Verschil: +7
Deze bijzondere coöp kan (per scenario) maar één keer gespeeld worden, maar betovert ieder die dat doet.
Het enige nadeel van dit spel is dat je steeds weer moet wachten tot er een nieuwe uitbreiding uit is. Maar wederom…..samen op avontuur is altijd genieten!” (Suzanne)
Waanzinnig intrigerend spel, waarin je je geweldig kunt inleven. De brede variatie aan scenario’s zorgt dat ieder spel weer speelt alsof je in een -doorgaans slechte- droom bent beland.” (Jan)

58. Hanabi (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -10
De kleinste SdJ-winnaar ooit (maar let op The Mind) is nog steeds een intrigerend spel. Het schommelt nu al vier jaar in deze regionen.
Het genie dat bedacht heeft kaarten omgedraaid in je handen te houden, verdient de Nobelprijs voor de gezelschapsspellen. Zalige afsluiter die steevast zorgt voor vermakelijke napraat.” (Niels)
Hij moet er op. Ik heb een haat-liefde verhouding met dit spel en het blijft mij aantrekken en afstoten.” (Jan)

57. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: -2
Nog steeds het populairste spel van het echtpaar Brand, met een macaber gegeven: dode familieleden als hulpbron. Daar zijn veel ranziger spellen mee te bedenken.
De ‘grondstof’ tijd vind ik zo briljant gevonden. Thematisch erg sterk en blijft altijd leuk om weer eens te doen.” (Ashra)

56. Blood Rage (Eric Lang, 2015)
Positie vorig jaar: 67
Verschil: +11
OK, ik geef het maar toe. Titel, thema en vormgeving staan me genoeg tegen dat dit spel me helemaal niks lijkt. Maar ik zie vast iets over het hoofd.
Heerlijk spel. Never a dull moment. Je bent continu betrokken bij wat er gebeurt. Wordt steeds beter naarmate je hem vaker speelt.” (Geert)
Schitterend vormgegeven meerderhedenspel dat best snel weg speelt.” (Rutger)

55. Robinson Crusoe (Ignacy Trzewiczek, 2012)
Positie vorig jaar: 68
Verschil: +13
Ondanks de lengte en moeilijkheidsgraad blijft dit een van de populairste coöps. Krijgen we volgend jaar een Lost in Space versie?
Mijn ultieme coöp! Het grijpt je van bij de start bij je strot en laat je niet meer los. De verschillende scenario’s zorgen voor behoorlijk wat herspeelbaarheid en het thema druipt er gewoon af.” (Johan)
Veruit mijn favoriete coöperatieve spel, zit zeer goed in elkaar waardoor iedere beslissing belangrijk is om het spel te kunnen.” (Ruben)

54. King of Tokyo (Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -19
Zakt behoorlijk, maar is nog steeds met enige afstand het populairste dobbelspel in de lijst.
Heerlijk rammen en elkaar lastig vallen in een cartoonachtige setting. Jammer dat je ook lafjes punten kan dobbelen (maar dat is alleen voor watjes).” (Jan)
Elkaar de hersens inslaan blijft dmv de vele kaartcombinaties zelfs na ruim 150 plays nog steeds erg leuk!” (Wiljan)

53. Tikal (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: -12
Oude klassiekers sterven nooit, ze worden langzaam overwoekerd door nieuwere spellen. Ik vraag me af hoeveel mensen Tikal nog jaarlijks spelen. Ik helaas niet.
Blijft een mooi spel met eenvoudige regels en heerlijk veel vrijheid voor de spelers om er op het bord wat mooi van te maken.” (Michiel)
Van de beroemde masker-trilogie is dit de beste. Dan komt denk ik toch door het Indiana Jones-thema, dat wat meer aanspreekt dan de tempelfeesten van Java en de kanalen van Mexica.” (Herman)

52. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -19
Een frisse werkverschaffer, zeg maar een soort Caylus-light, in een fantasy jasje. Doet het als app ook erg goed.
Super eenvoudige spelregels, speelt vlotkes, verslavend, je wil het spel telkens opnieuw spelen, de eenvoud siert het spel. Topper.” (Jan)
Bijzonder fijne elementaire worker placement die spannend blijft tot de telling van de bonuspunten.” (Niels)

51. Grand Austria Hotel (Virginio Gigli en Simone Luciani, 2015)
Positie vorig jaar: 91
Verschil: +40
Kende vorig jaar een voorzichtige start in de kelder van de lijst. Meestal is dat een enkeltje naar de vergetelheid, maar niet voor Grand Austria Hotel. Dat is dit jaar een van de sterkste stijgers in de lijst.
Hoe meer ik het speel, hoe meer ik er achter kom hoe gebalanceerd dit spel is. De herspeelbaarheid is werkelijk waar enorm!” (Joël)
Zeer leuk puzzelen met dobbelstenen. De spanning kan hoog oplopen bij dit spel.” (Jan)

Drie ongespeelde spellen dit keer. T.I.M.E Stories zou ik graag eens proberen, Blood Rage en Robinson Crusoë zie ik wel. Van de andere spellen staan er geen in mijn lijstje. Hanabi en Im Jahr des Drachen vind ik daarvan het leukst.

Wat is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties.

2 reacties

  1. De 10-jarige jubileumeditie heeft mijn kast gevonden en ook meteen mijn top20 gehaald, super spel! Net zoals ik laatst wederom onder de indruk was van Lords of Waterdeep.

  2. Misschien dat de 10-jarige jubileumeditie iets heeft bijgedragen aan de stijging van Im Jahr des Drachen. De enige van deze 10 titels die op mijn eigen lijst stond. Ik speel echter even graag Tikal, Lords of Waterdeep of Het Dorp. Ben nieuwsgierig naar Grand Austria Hotel. Hoor er gemengde geluiden over, maar Luciani kan toch wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *