Top-100 2018: 61-70

Geplaatst door

Ook vandaag vinden we twee nieuwe spellen in de lijst. Een daarvan is alweer bijna drie jaar oud en treffen we nu pas aan. Misschien dat het even duurde voor alle uitbreidingen kwamen via Kickstarter?

70. Raiders of the North Sea (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Een eurospel met een agressief thema, maar in de praktijk valt het met dat agressieve wel mee. Tegen je medespelers dan, want er moeten wel gewoon vissersdorpjes, kloosters en burchten geplunderd en verwoest worden.
Ventje zetten, ventje terug nemen… het moet niet altijd moeilijk zijn om leuk te zijn.” (Pascal)

69. Brugge (Stefan Feld, 2013)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -22
De meeste spellen van Stefan Feld stijgen in de lijst, Brugge is daarop een uitzondering. Gezien de doelgroep van deze lijst kan het niet aan het thema liggen.
Elke keer als ik de 4 nieuwe kaarten bekijk sta ik voor een nieuwe puzzel. Die puzzel is telkens anders door de verscheidenheid aan kaarten.” (Roel)

68. First Class (Helmut Ohley, 2016)
Positie vorig jaar: 87
Verschil: +19
De kaartversie van Russian Railroads -die ik zelf erg kan waarderen- was toch niet de dertiende euro in het dozijn zoals ik dacht. De voorzichtige notering van vorig jaar wordt ruimschoots overtroffen.
Een verrassend kaartspelletje dat veel meer in zich heeft dan op het eerste gezicht lijkt.” (Eline)
Origineel keuzesysteem om kaarten met opdrachten of extra spelelementen te verkrijgen.” (Bart)

67. Goa (Rüdiger Dorn, 2004)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: -9
Er blijven steeds minder spellen over die alle jaren in de lijst hebben gestaan, maar Goa is er een van. Voor stevige bordspellen als Goa is dat best bijzonder, want daar komen er ieder jaar tientallen van uit. Maar niet zo goed als Goa.
Dit blijft een golden oldie die mij nooit verveelt, vooral omdat deze titel ook recht blijft staan met twee spelers, ondanks het bieden.” (Johan)
Bied- en puzzelspel met de spannende veiling en het afwegen van je acties altijd veel te snel voorbij!” (Ken)

66. Lost Cities (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: -10
Nog een spel dat niet van ophouden weet. In het genre van tweepersoonsspellen zijn er maar weinig populairdere spellen.
Een klassieker van Dr. Knizia. Het blijft een zeer knap “spelletje”: simpele regels, speelt vlot en biedt een blijvende uitdaging.” (Bart)


65. Mombasa (Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: -14
Een van de grote hits van dit Oostenrijkse talent in de laatste jaren. De grootste moest nog komen toen Mombasa uitkwam, maar het gaf al een idee van wat Pfister vermag.


64. Berenpark (Phil Walker-Harding, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Phil Walker-Harding was de afgelopen paar jaar al succesvol met familiespellen als Sushi Go (Party) en Imhotep, maar Berenpark lijkt zijn grootste succes tot nu toe. Afgaand op de Nederlandse en Vlaamse liefhebbers, tenminste.
Gewoon lekker puzzelen en uiteindelijk heeft iedereen zijn bordje vol met beren. Totaal onbelangrijk wie er wint.” (Jan)
Van alle Tetris-achtige spellen is dit wel mijn favoriet. Een leuke race om de tegels met de meeste punten.” (Rober)

63. Keyflower (Sebastian Bleasdale en Richard Breese, 2013)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: -11
Waarschijnlijk het pittigste spel in dit lijstje en zeker het populairste spel van Richard Breese. Zij we Morgenland dan vergeten met z’n allen?
Interessant biedmechanisme dat een heel eenvoudige workerplacer erg aantrekkelijk maakt.” (Rutger)
Steeds weer anders hoe het loopt in dit spel, maar altijd weer leuk.” (Frank)

62. Love Letter (Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: -19
Wat kun je doen met zestien kaarten? Boeiende spellen maken bijvoorbeeld. Een van de creatiefste tussendoortjes die ik ken. Tip voor de liefhebbers: de Lovecraft-versie is nog leuker.
Het heerlijke tussendoortje dat zowat overal gespeeld kan worden, want die 16 kaarten steek je zo in je zak.” (Wiljan)
Het blijft leuk om in een keer iemand uit te schakelen met een goede gok. En dat keer op keer :).” (Jan)

61. Skye (Andreas Pelikan en Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 39Verschil: -22
Carcassonne, maar dan met een biedsysteem. Oh ja, je plaatst geen mannetjes. En iedereen heeft zijn eigen gebiedje. Wacht, waarom denken mensen dat dit een soort Carcassonne is?
Leuker dan Carcassonne, want korter en met meer afwisseling door de verschillende manieren om punten te sparen.” (Wybren)
Carcassonne met een twist? Of toch niet, want wat ben je bereid voor andere tegels te geven en hoe duur maak je je eigen tegels? De afwegingen daarin in dit spel zijn heerlijk!” (Wiljan)

Net als vorig jaar heb ik Mombasa niet gespeeld; niemand in mijn vaste kring heeft het. De rest allemaal wel, waarvan Lost Cities mijn favoriet is; het stond als enige in mijn lijst. Voor de nummer twee twijfel ik tussen Goa, First Class en Skye.

6 reacties

  1. Uiteindelijk een spel uit mijn top 20: Raiders of the north sea. Speelt lekker weg en heeft mooi spelmateriaal, vooral de lekkere zware munten! Ik ben nog vooral geïnteresseerd in Goa en Brugge. Bärenpark is inderdaad een aardig puzzelspelletje, maar dan gaat mijn voorkeur uit naar het vergelijkbare Patchwork.

  2. Inmiddels zijn we aangekomen bij spellen die ik wel gespeeld heb 😉 Mombassa: geprobeerd op Zomerspel Gent maar erg zwaar en kon mij niet boeien. Goa verrast me in positieve zin. Speel ik zelf ook nog graag en voor een titel uit 2004 (staat daar nu 2014 in de lijst? 😏) is dat best bijzonder.

  3. Er zijn toch wel twee dingen fout aan deze notering van Goa. Het eerste is dat het spel toch wel 10 jaar ouder is dan hier weergegeven en het tweede is dat de notering natuurlijk veel te laag is. 😉

    Bedankt voor de mooie lijst weer!

  4. Mombasa of Skye. Dat is nogal een verschil. Ik vond Mombasa too much. First Class wil ik graag weer eens doen. Ik denk dat ik dat nu meer kan waarderen dan eerste keer op Spiel. Raiders of the North Sea is een grafisch mooie en simpele werkverschaffer. Goa en Keyflower zijn mijn favorieten hier. Meteen maar weer eens spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *