Top 100 2018: 91-100

Geplaatst door

Het duurde even wat langer dan de bedoeling was, maar vandaag trappen we dan toch af met de eerste tien spellen van de top-100 van meest geliefde spellen van Nederland en Vlaanderen. Zoals vrijwel altijd wordt dit lijstje gedomineerd door nieuwe binnenkomers en spellen die we al eens eerder zagen, maar vorig jaar verdwenen waren. De keerzijde is dat we veel van de spellen van vandaag volgend jaar niet terug zullen zien. Van de onderste tien van vorig jaar staan er dit jaar slechts twee weer in de lijst. Die zijn overigens allebei wel flink gestegen.

100. Majesty (Marc André, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Marc André had een groot succes met Splendor, maar bewijst met Majesty geen eendagsvlieg te zijn. Op Spiel vorig jaar zag je dit echt overal. En nu dus in deze lijst.
Toppertje in het lichtere genre. Speelt heerlijk weg en ziet er mooi uit.” (Rober)
Snel vermakelijk spel met toch een leuke pestfactor.” (Jan)

99. Keer op Keer (Inka en Markus Brand, 2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Keer op Keer is weer zo’n succesvol nieuw dobbelspelletje, waarvan we er de laatste jaren veel zien verschijnen.
Doet zijn naam eer aan, blijf je maar spelen.” (Niek)
Goed gekozen titel voor dit verslavend leuke spelletje. Van de nieuwkomers bij mij afgelopen half jaar het vaakst op tafel geweest. Dat zegt denk ik wel genoeg!” (Dierik)

98. Exit: The Game (Inka en Markus Brand, 2016)

Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het echtpaar Brand had een goed jaar, met de Exit-serie wonnen ze zelfs een Spiel des Jahres. Escape rooms hebben de overstap van kelder naar woonkamer gemaakt, en met succes.
Van alle “escape spellen” komt deze voor mij het dichtst bij de beleving van een echte escape room. Elk doosje heeft me tot nu toe kunnen verrassen met een unieke puzzel.” (Suzanne)
Deze categorie is wel heel goed aan het worden. De Exit-serie is briljant.” (Hilbert)

97. De Mol (Don Eskridge, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Terug van een jaartje afwezigheid. Nog steeds een van de populairste spellen met verborgen teams. Zou de Avalonversie nog een keer in het Nederlands komen?
Niet vaker dan 2 of 3 keer achter elkaar spelen, je vertrouwt niemand meer.” (Gertjan)
Met een grote groep mensen die dit op het scherpst van de snede spelen een topper!” (Wiljan)

96. Hanzesteden (Andreas Steding, 2009)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: -34
Voor rasechte euro’s zoals Hanzesteden is de concurrentie moordend en dat merk je aan het aantal plaatsen dat het zakt. Vinden we Hanzesteden volgend jaar nog wel terug?
Zit gewoon heel strak in elkaar. Pareltje.” (Ashra)
Een uitputtende breinbreker met vele roads to glory.” (Detmar)

95. Escape Room: The Game (2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Met twee escaperoomspellen is het geen toeval meer: we hebben een nieuw populair genre te pakken. Ook Unlock kwam op menig lijstje voor, maar kwam tekort voor de bovenste 100.
Dit is het beste van alle “Escape spellen”. De mechanismen/puzzels zitten mooi verweven in het thema.” (Kristof)
4 spellen in 1 doos die verrassend goed de stress en het plezier van een echte escaperoom oproepen.” (Saskia)

94. Magic Maze (Kasper Lapp, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Opnieuw een spel waarbij je moet ontsnappen, maar nu gaat het om tactiek en indirecte communicatie in plaats van raadsels.
Dikke pret wat een gaaf spel concept.” (Jan)
Super leuk om tijdens stress niet te mogen praten.” (Joris)


93. De Glasstraat (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Een verrassende comeback na twee jaar afwezigheid. Dit is niet een spel dat ik weer in de lijst had verwacht, maar ik onderschatte de populariteit. Over het waarom heb ik van de liefhebbers niets gehoord.


92. Small World (Philippe Keyaerts, 2009)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: -50
Van alle spellen die niet uit de lijst verdwenen verliest dit de meeste plaatsen. Opvallend, want het stond al vijf jaar op rij stabiel rond de veertigste positie.
De eerste stap in de bordspellenwereld voor mensen die Risk zat zijn.” (Herman)

91. Santa Maria (Eilif Svensson en Kristian Amundsen Østby, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Voor slimme dobbelspellen bestaat duidelijk een markt. De meest gespeelde is ongetwijfeld Burgen von Burgund, maar er blijkt ruimte voor meer.
Soort Tetrispuzzel met dobbelstenen en vele manieren om te winnen.” (Ken)
Dicedrafting op zijn best, nog een spiel 2017 toppertje.” (Kelly)

Met nieuwe spellen lig ik altijd een beetje achter. Toch heb ik van dit rijtje slechts twee niet gespeeld. Exit vind ik leuk, dus Escape Room: The Game wil ik ook graag eens proberen. Santa Maria is vorig jaar compleet bij me langsgegaan. Ik zal het niet afslaan als iemand het voorstelt. Van de rest vind ik Hanzesteden met afstand de leukste. Het staat tenslotte in mijn eigen lijst.

4 reacties

  1. Ps: Peter-Hein, misschien moet je het kickstarter filter even instellen op 'soepel'. The forbidden city (Andreas Steding) ziet er geweldig uit en kan je wel bekoren denk ik.

  2. De escape-room spellen zijn tot nu toe allemaal langs me heen gegaan, maar lijkt me een leuke ervaring vooral met wat meer spelers. Goed om te zien dat Glasstraat terug is. Ik schrik er wel van dat Small World zo hard gezakt is. Erf tof spel, maar ook verdwenen in mijn top 20. Misschien is men verzadigd na alle uitbreidingen…

  3. Majesty valt me wat tegen. Had dat wel hoger verwachtt. De Glasstraat is een prachtig in elkaar grijpend spel. Het mechanisme met grondstoffen is elegant en uitdagend. Je zit elkaar niet echt in de weg in dit spel en ik ken wel wat mensen die dat wel zo prettig vinden.

  4. Was al even bang dat hij niet meer zou komen. Leuk dat het weer begonnen is, extra reden om iedere dag weer even te kijken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *