Top-100 2018: 81-90

Geplaatst door

In de tweede lijst zien we vooral veel oude bekenden. Slechts twee nieuwe binnenkomers, waarvan eentje voor mij volslagen onbekend was. En dan nog een verrassende comeback van een spel dat toch niet vergeten blijkt.

90. Puerto Rico kaartspel (Andreas Seyfarth, 2004)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: -9
Jaren geleden verdween het uit de lijst, maakte toen een spectaculaire comeback, maar glijdt nu geleidelijk omlaag in de lijst. Aan de andere kant: zoveel oudere kaartspellen blijven niet zo lang zo geliefd.
Elegantere spelontwerp maakt dit het leukste bouwspel.” (Ken)
Komt veel vaker op tafel dan het bordspel omdat je sneller kan beginnen en
eerder klaar bent.” (Herman)

89. Notre Dame (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Stefan Feld is zo productief dat zijn oudere spellen al snel aan de aandacht van zijn fans ontsnappen. Maar niet dit jaar, want het zijn juist zijn eerdere titels die een sterke comeback maken. Niet alleen Notre Dame, dat zelfs terugkomt in de lijst.
Een oudje dat moeiteloos overeind blijft.” (Pascal)

88. Imperial Settlers (Ignacy Trzewiczek, 2014)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -43
Vorig jaar klom Imperial Settlers door naar de bovenste helft, maar het komt daar dit jaar niet bij in de buurt. Aan de vele uitbreidingen met nieuwe volkeren kan het niet gelegen hebben.
Net de solo campaign modus ontdekt, nu mijn favoriete solo spel.” (Maarten)
Erg leuk met die verschillende volken en ook solo erg leuk.” (Frank)

87. The 7th Continent (Ludovic Roudy en Bruno Sautter, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het 7e wat? Ik heb een filter tegen Kickstarter en kom niet zo vaak meer op Boardgamegeek en had dus gemist dat het daar al maanden in ‘the hotness’ stond. Ziet er uit als een monsterspel dat een vast spelersgroepje vereist. Ik vind dat met Pandemic Legacy al moeilijk genoeg.
Hier valt nog zo veel te beleven en ontdekken. Dit gaat mee het bejaardenhuis in.” (Rober)
Zowel het exploration- als puzzelaspect vind ik fantastisch.” (Max)

86. Legendary: A Marvel Deck Building Game (Devin Low, 2012)
Positie vorig jaar: 84
Verschil: -2
Schuurde jaren tegen de top-100 aan en houdt het nu al twee jaar vol. Als deckbuilder lijkt het wel in orde, het thema zal minstens zoveel mensen wegjagen als aantrekken. Ik zit meer in het eerste kamp. Ik heb de charme van superhelden nooit gezien.
Ik heb helemaal niets met superhelden. Ik weet net aan wie Spiderman is. En toch vind ik dit een waanzinnig leuk spel.” (Suzanne)
Net herontdekt, en ondertussen mijn meest gespeeld spel voor dit jaar.” (Maarten)

85. Clans of Caledonia (Juma al-JouJou, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Heeft uiterlijk en thematisch veel gemeen met Skye, maar dit is een heel ander spel. Mijn collegawebmaster is erg enthousiast, dus ik probeer het graag eens. De auteur heeft ook nog eens een mooie Schotse naam.
Staand op de schouders van reuzen, heeft dit briljante spel de beste mechanisme van grote jongens bij elkaar gebracht.” (Ashra)
Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook een spel voor fijnproevers op tafel.” (Dagmar)

84. Takenoko (Antoine Bauza, 2011)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: -14
Dit blijft een van de populairdere familiespellen onder veelspelers. Pandapunten verdienen, wie wil dat nou niet?
Leuk eenvoudig spel dat naar mijn inzien voldoende uitdaging en strategie biedt.” (Jan)
Makkelijke regels met een mooi spel, deze blijft leuk.” (Jan)


83. Brass (Martin Wallace, 2017)
Positie vorig jaar: 75
Verschil: -8
Nog steeds een beest van een spel van Martin Wallace. Heeft inmiddels een upgrade en een opvolger gekregen. Fans kan ik de app van harte aanbevelen.
Het duurt even voor Brass in je hersenpan is doorgedrongen. Als het (steenkolen)vuurtje eenmaal is opgestookt, dan blijft het branden.” (Herman)
Best geslaagde evenwichtsoefening tussen de economische motor en het industriële thema.” (Ken)

82. Sint Petersburg (Michael Tummelhofer, 2004)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: -10
In tegenstelling tot bij het Puerto Rico kaartspel is hiervan de tweede editie wel in het Nederlands verschenen. Misschien wel mede daardoor handhaaft Sint Petersburg zich gewoon in de lijst.
Makkelijk uit te leggen, uitdagend om te spelen.” (Detmar)
Prima spel dat met twee, drie of vier spelers even goed speelt. Dat kan je lang niet over alle spellen zeggen.” (Rutger)

81. Regenwormen (Reiner Knizia, 2005)
Positie vorig jaar: 60
Verschil: -21
Ah, de eerste Knizia in de lijst. Voor sommigen ligt zijn beste tijd achter hem (die hebben El Dorado nog nooit gespeeld), maar hij heeft zeker zijn aandeel eeuwige klassiekers op zijn naam. Dit is er absoluut eentje.
Er zijn vrijwel altijd mensen die het spel niet kennen en na spelen ervan vragen waar ze dit kunnen kopen. Standaard in mijn handbagage als ik op reis ga.” (Niels)
Tijdloos! En speelbaar  in de trein tot en met de boot of het café.” (Joël)

Een mooie lijst, waarvan ik er drie niet ken. Dagmar weet wat haar te doen staat met Clans of Caledonia en Marvel Legendary kan ik ook wel ergens spelen. The 7th Continent klinkt als een spel dat ik leuk ga vinden, maar dat ik beter niet aan kan schaffen. We gaan nog wel meer spellen in de lijst zien waar dat voor geldt.
Geen van deze spellen heeft mijn eigen lijstje gehaald. Het Puerto Rico kaartspel vind ik het leukst.

3 reacties

  1. Ik kijk idd erg uit naar the 7th continent. Als ik het goed begrijp een mooie combinatie van bordspel en games. Dik 10 uur spel plezier, maar wel gelukkig met de mogelijkheid om het spel tussentijds op te slaan (saven). En ik heb altijd een zwak voor mooie grafische vormgeving…

  2. El Dorado lijkt mij ook erg interessant maar daar is volgens mij geen Nederlandse versie van. Enig idee of die gaat komen? Anders maar eens gaan winkelen in Duitsland.

  3. De 7th Continent komt goed dit najaar in Doorwerth. Voor mij steekt Notre Dame er boven uit in deze lijst. Werkt prima bij alle spelersaantallen. Puerto Ricokaartspel komt te weinig op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *