Top-100 2019: 41-50

Geplaatst door

Net als gisteren treffen we vandaag slechts een nieuwe binnenkomer aan. Maar ook de snelste stijger.

50. Mombasa (Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 65
Verschil: +15
Sinds het er vier jaar in kwam, is Mombasa een solide middenmoter in de lijst. Het bereikt dit jaar de hoogste positie tot nu toe.
Mijn eerste kennismaking met Pfister was recht in de roos.” (Olivier)
Het oogt niet spectaculair, maar wat een topspel is dit.” (Xander)

49. Caverna (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: -3
Ook Caverna schommelt al een paar jaar vrijwel constant in de lijst. Het heeft Agricola toch niet van de troon kunnen stoten.
Agricola maar dan veel beter! Lekker knutselen aan je eigen grottenstelsel en elkaar de loef afsteken met het kiezen van acties.” (Michel)
Een knoeperd van een spel tjokvol spelmateriaal, net nog wat leuker dan Agricola.” (Sander)

48. Raja’s van de Ganges (Inka en Markus Brand, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Raja’s van de Ganges verstoot na jaren Het Dorp als populairste spel van de Brandjes. Het heeft natuurlijk het voordeel van de nieuwigheid, we zullen zien of het zo blijft.
Leukste spel van 2018? Maar ik weet nog steeds niet wat het is. Een pittig familiespel of een vlotte expert titel?” (Geert)
Dit spel bestaat uit verschillende spelelementen maar mixt het tot een uitdagend, toegankelijk en gebalanceerd spel. Het oogt ook nog eens mooi…” (Kristof)

47. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: -6
Star Realms gaat alweer een paar jaartjes mee en blijft een populaire deckbuilder. Opvolger Hero Realms kwam ook in aardig wat inzendingen voor, maar te weinig om de lijst te halen.
Ideaal voor op de trein. Immens veel spelplezier in een klein pakje.” (Amaury)
Dominion heb ik nooit zo begrepen (sorry), maar dit is echt een super deck-builder.” (Bastiaan)

46. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -12
Deze stevige werkverschaffer zakt een paar plaatsen en bereikt de laagste positie sinds het in de lijst staat. De sovjets hadden daar wel raad mee geweten.
Een zwaardere euro qua rijkheid aan mogelijkheden, thematisch trekt het spoorthema me aan en het zit erg goed in elkaar allemaal.” (Max)

45. Clank! (Paul Dennen, 2016)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -10
Na de komeetachtige stijging van vorig jaar (+50 plaatsen!) stabiliseert Clank! wat in de lijst. Succesvol is het zeker, met uitbreidingen en een ruimtevariant.
De beste combinatie van een deckbuilder met een race op het bord. Het push-your-luck element verheft dit boven de klassieke deck-builders.” (Jan)
Ik deed vroeger veel dungeons and dragons en dit komt qua sfeer wel in de buurt.” (Wybren)

44. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: +3
Tai Pan is een baken van stabiliteit in deze lijst en staat al jaren rond de veertigste plaats. Een klassieker onder de moderne kaartspellen. Gaat alweer bijna dertig jaar mee. Het enige spel in de lijst dat ouder is behoort ook al tot de uitgebreide familie van slagenspellen.
Gezinsfavoriet! Hoewel er met drie kinderen altijd eentje werkeloos moet toezien. Maar spanning en sensatie gegarandeerd en dat voor een tientje!” (Floris)
Hoe vaker je dit spel speelt, hoe leuker het wordt, zeker als je tegenstanders ook een beetje ervaren zijn.” (Dagmar)

43. Clans of Caledonia (Juma al-JouJou, 2017)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: +42
De superstip van het jaar, het spel dat de meeste posities in de lijst is geklommen, is dit jaar Clans of Caledonia. De mensen die er vorig jaar op stemden deden dat al vol enthousiasme en dat werkte blijkbaar aanstekelijk.
Heerlijke, mooi uitgevoerde engine-builder. Aanrader voor verwende veelspelers die niet bang zijn voor een snufje complexiteit.” (Dagmar)
Een knap spel waarbij je zowel óp het bord dient de opportuniteiten op te zoeken, als deze op de fluctuerende markt trachten te benutten, en dit alles in combinatie met je unieke clan-power. Slaínte!” (Steven)

42. Odin (Uwe Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: -5
Het rijtje van vandaag kent al aardig wat zware spellen, maar Odin is misschien wel de zwaarste van het spel. Het is alsof Uwe Rosenberg na Caverna dacht: nee, te weinig mogelijkheden, dat kan beter.
Zo veel opties maar o zo goed, wil dit spel altijd opnieuw spelen…” (Jan)
Het barokwerk van Uwe. Ik denk dat hij nooit verder kan en moet gaan in hoeveelheid opties, maar het werkt verrassend vlot.” (Stefaan)

41. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: +8
De meeste liefhebbers van Race zullen het vooral nog via de app spelen, maar ook dat kan de honger naar meer niet stillen. Nu is er de bordspelversie, kunnen we die volgend jaar begroeten in de lijst?
Als ik aan het einde van mijn leven in mijn graf lig, zal dit spel mijn meest gespeelde zijn. Iedere keer weer uitdagend.” (William)
Favoriete filler na een spellenavond als we met 2 overblijven. Zoveel spel in een stapel kaarten en het multifunctionele karakter hiervan werkt heel erg goed.” (Marc)

Het wordt steeds meer dringen met schitterende spellen. Race en Tai Pan staan in mijn persoonlijke top-3 en verder zit er ook veel goeds bij. Mombasa en Odin ken ik helaas nog niet; naar de eerste ben ik het meest benieuwd.

4 reacties

 1. Favoriet? Taipan (alhoewel de naam 'Tichu' hier gebruikelijker is) en Odin.
  In bezit? Star Realms, Taipan, Odin en Race for the Galaxy.
  In mijn ingestuurde lijst? Taipan op 13 en Odin op 14.

 2. De reden waarom Clans of Caledonia dat gevoel van Terra M en/of Gaia Project afgeeft is omdat de maker een zeer groot fan van is (ieder geval van Terra M misschien ook Gaia) en heeft dus veel van de mechanieken overgenomen. Maar daar houdt de vergelijking inderdaad mee op. Het gaat met CoC alleen om contracten vervullen. Daarom heeft het ook een eigen bestaansrecht in ieder geval in mijn optiek.

 3. Het eerste lijstje waarvan ik alle 10 gespeeld heb. Tai Pan is mijn favoriet (#3 in mijn eigen lijstje) en Race for the Galaxy kwam ook op mijn eigen lijst voor.

  Van de overige spellen vind ik Russian Railroads het best: een oerdegelijk worker placement spel, dat mijn lijstje ook bijna gehaald had.

  Mombasa speelde ik deze week voor het eerst en beviel me ook ontzettend goed, … misschien komt deze ook nog wel eens in mijn eigen lijst terecht.

  Het minste vind ik Clans of Caledonia, doet een beetje denken aan Terra Mystica & Gaia Project, maar dan veel minder goed.

 4. Op nr. 47 kom ik met Star Realms voor het eerst een spel uit mijn Top 10 tegen. Er zullen er zeker nog een paar volgen, maar ik weet ook al dat er enkelen de Top 100 niet gehaald hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *