Top-100 2019: 31-40

Geplaatst door

Geen nieuwe spellen vandaag. Wel een paar onvervalste klassiekers en enkele spellen die aardig wat gestegen zijn. We beginnen met een spel dat vorig jaar ook al op de 40e plaats stond.

40. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: 0
Knizia staat er nog met maar vier spellen in en dit is zijn populairste. Ook een van zijn pittigste spellen, maar dat ligt zeker niet aan de regels.
Elke keer verbaas ik me over dit spel. Z’n tijd ver vooruit.” (Hilbert)
Terecht ‘het Knizium der Knizia’ genoemd.” (Detmar)

39. Vorsten van Florence (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 2000)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: -7
Wolfgang Kramer komt in deze lijst alleen nog maar voor als co-auteur, maar het zijn alle drie bijzonder puike spellen.
Fantastisch spel, schitterend geillustreerd, altijd leuk puzzelen met de gebouwen à la Patchwork en altijd goochelen met geldstromen.” (Wybren)
Nog altijd niet aan kracht ingeboet. Elke ronde is spannend.” (Geert)

38. Kingdomino (Bruno Cathala, 2016)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: +6
Deze luchtige Spiel des Jahreswinnaar blijkt geen eendagsvlieg. De vrouwelijke versie kan nog geen potten breken, dit stijgt gewoon verder in de lijst.
Puzzelen, een beetje gokken en ook op je tegenstander letten. Verliezen is niet erg, want je bouwt allemaal iets moois.” (Robert)
Eenvoudige regels, toch lekker tactisch. Heerlijk tussendoortje.” (Patrick)

37. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -6
De twee spellen in deze lijst die Bruno Cathala zonder co-auteur op zijn naam heeft staan zij aan zij. Van alle spellen van Days of Wonder doet alleen de Ticket to Ride-tweeling het beter.
Een mooi vormgegeven tactische optimalisatiepuzzel. Deze vermoeit nog lang niet.” (Bruno)
Leuk en een keer wat anders, bord leeghalen in plaats van vullen. Al die gekleurde meeples nodigen uit tot spelen.” (Henk)

36. Robinson Crusoe (Ignacy Trzewiczek, 2012)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: +19
Een van de meest complexe samenwerkingsspellen is ook een van de meest geliefde. Nog nooit stond het spel zo hoog in de lijst.
Vreselijk goed spel. Vooral soms vreselijk.” (Patrick)
Een geweldig uitdagende coop. Onwijs thematisch, je hebt echt het idee dat je op een eiland vast zit.” (Kris)

35. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: +17
Dit gaat de laatste jaren een beetje als een jojo door de lijst en is nu weer bijna terug op de beste positie die het gehaald heeft.
Wat je met relatief eenvoudige regels allemaal niet kan doen, wat een top worker placement spel is dit zeg!” (Tim)
Simpel spelmechanisme dat iedereen begrijpt en een mooi vormgegeven spel in de setting van D&D.” (Rutger)

34. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: +16
Dit onvervalste racespel demarreert verder in de koers der koersen. Andere racespellen, of er nu fietsen, auto’s of paarden in zitten, moeten lossen.
Wat een geschenk: eindelijk een wielrenspel met simpele regels, dat snel speelt en dat ook nog eens voelt als een echte wielrenkoers.” (Jeroen)
Het beste racespel, je voelt jezelf al helemaal een wielrenner die de anderen in het peloton eraf moet schudden. Ook het beste excuus om dat wielerjargon naar boven te halen.” (Jan)

33. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: 3
Dit schoot vorig jaar met warpsnelheid de lijst in, en blijft vervolgens in een vaste omloopbaan. Mensen die het leuk vinden, vinden het vaak erg leuk. Slechts drie spellen stonden vaker bovenaan een inzending, voorganger Terra Mystica zat daar niet bij.
Deze opvolger van Terra Mystica is nog veel beter. Geen enkel ander spel heeft mij of m’n spelersgroep ooit zo gegrepen.” (Lucas)
Een spel in een andere dimensie, letterlijk en figuurlijk. Het is zo’n geweldig spel dat je het thema voor lief neemt.” (Paul)

32. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -10
Net als vorig jaar zakt Codenames tien plekjes in de lijst. Maar het is nog steeds met afstand het populairste partyspel onder liefhebbers en in deze lijst. Die mensen kennen vast Time’s Up niet.
“Het partyspel voor introverten”: als taalkundige ben ik misschien niet neutraal, maar ik vind dit altijd een boeiende ervaring.” (Stefaan)
Partygame voor partygame-haters en -liefhebbers met garantie op hilarische napraat. Vergeten hoe leuk het is slim met taal om te gaan.” (Niels)

31. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -7
Een stem voor Ticket to Ride is bijna een stem voor de hele familie, zoveel verschillende borden zijn er al. Maar de zelfstandig speelbare versies tel ik apart. Als collectief zou het met gemak de top-10 halen.
Routes bouwen, opdrachten vervullen en elkaar dwarszitten. Dit blijft lekker wegspelen.” (Tamara)
Welke variant je ook op tafel zet, als er Ticket to Ride op de doos staat, dan weet je dat het met het speelplezier wel goed zit.” (Dagmar)

Weer een mooie gemengde lijst van toegankelijke allemansspellen en pittige hersenkrakers. Flamme Rouge, Robinson Crusoe en Gaia Project ken ik nog niet en zou ik allemaal wel eens willen proberen. Gaia Project wel uitsluitend met doortastende spelers. Van de rest zijn good old Vorsten van Florence en Eufraat en Tigris mijn favorieten; beide spellen stonden in mijn eigen lijst.

Eén reactie

  1. Favoriet? Flamme Rouge (ben zelf fietser).
    In bezit? Eufraat & Tigris, Vorsten van Florence, Lords of Waterdeep (in kadoverpakking), Flamme Rouge, Codenames en Ticket to Ride.
    In mijn ingestuurde lijst? Flamme Rouge. Op 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *